Ale najprv, vedeli ste že:
Podľa archeologických nálezov žila včela na našej planéte ešte pred človekom v treťohorách?
Med a mlieko patrili k hlavným potravinám pravekého predhistorického človeka?
Cielene sa včelárilo v Egypte, odkiaľ i grécky učenec Solon získaval skúsenosti, aby podľa toho upravovali poľnohospodárske zákony v Grécku?
Na 2000 rokov starom kameni v gréckom Epidauru v svätyni bohyne lekárstva je uvedený recept: „Nerozčuľovať sa, hodne kľudu, piť med vmlieku, pestovať divadlo a ľahkú gymnastiku" ?
Starí Gréci konzervovali medom svojich mŕtvych?
Naši predkovia na území Slovenska včelárili už pred vpádom Avarov a Hunov? V správe gréckeho historika Priskusa z r. 448 sa píše, že ľudia prinášali miesto obilia proso a miesto vína medovinu a med. Do múky z prosa vmiešali med a mlieko. Takúto kašu jedli alebo z nej piekli pagáče?
Turci predávali kresťanského otroka za jednu pintu medu (1,5l)?
Pri obrane hradov celé úle hádzali z hradu na nepriateľov?
Hypokrates dávkoval med chorým priamo, alebo ako miešaný nápoj s mliekom, ako prídavok do polievok pri ochorení pečene, obličiek, žalúdka alebo črevných kataroch?
A teraz k tomu zloženiu:
látka | med | cukor |
jednoduché cukry | 70% | 0% |
z toho glukóza | 30-35% | 0% |
z toho fruktóza | 35-40% | 0% |
zložené cukry - sacharóza | 2-4% | 100% |
energetická hodnota | ca. 1300KJ | ca. 1600KJ |

Okrem cukrov obsahuje med ďalšie látky, ktoré repnému cukru chýbajú:
Dextríny: 2% v nektárových a až 12% v medovicových medoch
Bielkoviny: 0,1-0,5%
Enzýmy
Inhibín: je jediným organickým produktom nepodliehajúcim rozkladu
Peľové zrnká
Stopové množstvá vitamínov
Éterické látky
Minerálne látky
Aby sme mohli porozumieť, v čom je rozdiel je treba vedieť, že ľudský organizmus dokáže spracovať látky iba v ich najjednoduchšej forme. To znamená, že predtým, než spracuje sacharózu, musí ju štiepiť na glukózu pomocou enzýmu sacharázy.
Glukóza pri prieniku do bunky, ktorej dodáva energiu potrebuje inzulín.
Pritom fruktóza je jediná, ktorá sa dostáva cez bunkovú stenu prirodzene sama!
Fruktóza je najlepším prírodným cukrom a ideálnou látkou pre regeneráciu mozgu a ciev.
A fruktózy je v mede ca. 38%!
Dovolím si pripomenúť, že repný cukor, čiže 100% glukóza sacharóza je v našom jedálničku iba od r. 1747 resp. 1801, kedy po objave chemika Marggrafa bol vybudovaný prvý cukrovar v Sliezskom Cunerne. Treba však priznať, že cukor, ale trstinový, poznali ca. od 7 storočia Peržania.
Od 19. storočia teda generácie nútia celú biochémiu organizmu presedlať na netradičné a pre organizmus neprirodzené sladidlo.
Našu geneticky danú túžbu po sladkej odmene, ktorú máme v mozgu zakódovanú ako zdroj energie, využíva potravinársky priemysel. V podobe lákadiel sladených práve nevhodnou glukózou.
Obrovský prísun tejto neprirodzenej pochutiny sústavne spôsobuje chaos v našej biochémii, čo má vraj za následok produkciu neurotransmitéru serotonínu. Tento navodzuje stav efórie až závislosti.

Cukor - repný sa takto stal úplne oficiálnou a akceptovanou drogou . Cukrová repa sa uvelebila v našom poľnohospodárstve a prezentujeme ju ako tradičnú plodinu už nie iba na kŕmne ale hlavne cukrovarnícke účely.
Na druhej strane sme z poľnohospodárstva úplne vytlačili komplexne využiteľnú rastlinu, akou je napr. konopa iba na základe neznalosti. Tmári, ktorí po politickej linke určujú smerovanie našich životov totiž nevedia rozoznať rozdiel medzi konopou siatou a konopou indickou. ale to už je na iný článok.
Takže keď budete najbližšie v obchode siahať po bielučkom cukre, alebo ho sypať Vášmu dieťaťu do čaju spomeňte si na tento príspevok. Vo svete je priemerná ročná spotreba medu na osobu 1,5kg. U nás je to iba 0,25kg! Zato repného cukru, nášho tzv. tradičného sladidla 4,5kg!
Nedajte sa pri výrokoch niektorých mudrlantov zmiasť a nechajte sa viesť pravým sedliackym rozumom (počúvajte svoje telo) a múdrosťou našich predkov.