Konopný olej má totiž pre ľudský organizmus jedinečné zloženie. Pomer Omega-6 a Omega-3 mastných kyselín je v ideálnom pomere 3:1. Tento pomer nedosahuje žiaden iný rastlinný olej. A ako si pripravíme dobrotu s olejom a semienkami?

Zmiešaním max. 3 druhov zeleniny, najlepšie ak je to z produkcie z okolia. Ak miešate dovozovú zeleninu (v zime), maximálne jeden druh + domáce. Podobne ako pri ovocných šalátoch sušená slivka alebo arónia, je vhodným doplnkom do každého zeleninového šalátu stopkový zeler, medvedí cesnak alebo pór, prípadne sušené paradajky. Takto ochutený zeleninový šalát takmer netreba soliť.
Vhodné kombinácie:
Uhorka, rajčina, zeler (alt. pór alebo medvedí cesnak)
Ľadový alebo hlávkový šalát, rajčina, zeler (alt. pór alebo medvedí cesnak)
Na 500g surovín použite 100g lúpaných konopných semienok. A 2 polievkové lyžice konopného oleja. Šalát je dobre nechať minimálne hodinu odležať v chladničke a zo dvakrát premiešať, aby sa chute spojili.
Získate 600g chutného, výživného a zdravého jedla.
Takto pripravený šalát môže byť samostatným jedlom, prípadne sa môže použiť ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybe. Vysoký obsah vlákniny v zelenine a obsah proteínu v konopných semienkach Vám však plnohodnotne nahradia mäso.