Keďže moje maloleté deti majú tento školský rok na oficiálnom programe „Rozvoj finančnej gramotnosti" zaumienila som si, že prispejem svojou troškou do mlyna i ja. A tak pri každej spoločnej návšteve obchodu riešime náklady na jednotlivé druhy tovarov, prepočítavame jednotkové ceny alebo zľavy a tešíme sa pri zisteniach, že sme v matematike lepší ako obchodníci, ktorí na jednotlivých cenovkách uvádzajú - určite iba omylom - chybné ceny.
Pri nedávnom nákupe sme nezaváhali, teda aspoň ja nie, keď som zbadala v oddelení chleba úhľadné bochníky s veľmi estetickým papierovým štítkom hlásajúcim, že tento chlebík je 90% ražný. Paráda! Napriek cene presahujúcej 2Eurá sme si ho kúpili.
Zhodou náhod (na náhody neverím) som na druhý deň videla u mamy na stole štítok z rovnakého chleba. Mama ma ale veľmi rýchlo schladila v mojom nadšení, s akým si aj ona kúpila, v jej prípade 70% ražný chlieb.
Prečítaj si zloženie! Vysvetlila. A tak sa začala moja matematická olympiáda.
90% ražný chlieb o celkovej hmotosti 1000g obsahuje:

58% ražnej múky, podľa matematiky ako sme sa učili my, je to 580g z kilového pecňa. Podľa prvého pohľadu na chlieb by som si ja ako laik povedala, že je tam 900g ražnej múky.
6% pšeničnej múky, čo by malo predstavovať 60g
Spolu 640g tvorí múka
Zvyšok voda, ražný kvas, pekárenské droždie, soľ a korenie.
Je pravdou, že 580g z celkovej hmotnosti 640g je 90,6%. Ale prečo 90% figuruje na „Titulke" pri údaji o hmotnosti chleba?
Chápem mamkino rozčúlenie, hlavne v jej prípade, kde počty sú zložitejšie a pri jej horšom zraku si ani nemala šancu prečítať drobné písmo zloženia:
70% ražný chlieb o celkovej hmotnosti 600g obsahuje:

37% ražná múka, či je 222g
15% pšeničnej múky, čo je 90g
Spolu 312g z toho je podiel ražnej múky 71,15%
V oboch prípadoch je ale splnená litera zákona - Potravinového kódexu, ktorý hovorí o tom, že percentuálny podiel vyjadruje podiel na mlynských produktoch. Čiže ľudskou rečou povedané múky.
Že je to trochu zložité? Ja by som to označila za zavádzajúce, lebo uvedené percentá v kombinácii s hmotnosťou zvýraznené veľkosťou písma bežného človeka zmätú.
Kto by pri nákupe očakával, že chlebík, ktorý o sebe hlása, že je X percentný, bude mať iné čísla v zložení písanom drobučkým, pre väčšinu nečitateľným, nepútavým písmom?
Tie veľké percentá sú tam uvedené asi pre tých, ktorí sú v matematike a učive šiesteho ročníka základnej školy slabí ako ja. Aspoň k takému záveru som prišla po hĺbkovom štúdiu zloženia chlebov.
Pri 70% chlebíku si ešte všimnite guľatú značku s textom:" Chlieb pre ochranu srdcovo-cievneho systému"

O takomto označení hovorí Potravinový kódex v §3 ods.3:
"V označení potravín sa nesmú uvádzať také údaje...., ktoré pripisujú potravine vlastnosť, že pôsobí preventívne na zdravie ľudí...."
Po tejto skúsenosti som si začala viac všímať popisky chleba v obchodoch. Našla som okrem chýbajúcich lístkov so zložením nebaleného chleba aj tento zaujímavý kúsok:
Chlieb ražný - špeciálny ražno-pšeničný chlieb obsahuje:

Voda (je na prvom mieste v zozname napriek tomu, že jej asi nie je najväčší podiel v chlebe)
27,6% ražná múka
27,6% pšeničná múka
Prečo je jeho názov Ražný chlieb, keď je v ňom rovnaký pomer ražnej i pšeničnej múky? Neviem
Tak tomuto sa priatelia hovorí „Psychológia predaja a marketingu". Myslela som si, že som na takéto veci imúnna, keď sa sama v tejto sfére roky pohybujem.
Zdá sa, že pri podpore rozvoja finančnej gramotnosti môjho potomstva som dostala slušnú lekciu i ja sama.
Asi by som mala vrátiť diplom.
A Vy, sa pri nasledujúcej kúpe chleba skúste pozrieť na to, aký chlebík si dávate do košíka.