reklama

Sever proti Juhu

Situácia na kórejskom polostrove nie je vôbec ružová. Kim Jongun je pripravený zaútočiť na USA, teda zatiaľ aspoň slovami. Špekulácie, či Severná Kórea disponuje jadrovými hlavicami dlhého doletu sú v plnom prúde.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu


Taktika severokórejského vodcu je prekvapujúca pre celý svet, pretože sa jedná o veľmi chudobnú krajinu s despotickým režimom, kde ľudia doslova umierajú hladom. Tisíce sú zavraždené pri pokuse o útek do Južnej Kórey,či Číny, ktorá ich za utečencov nepovažuje. Pokladá ich sa "ekonomických migrantov" , ako sa o nich vyjadril čínsky diplomat.
Čína je jediným spojencom Severnej Kórey, možno by sa dalo špekulovať, že bola, pretože taktika Kim Jonguna nemusí byť podporená Čínou, ktorá sa viac snaží o ekonomickú vojnu a taktizovanie ako o vojenský konflikt s USA, či Južnou Kóreou.

Mnohí analytici sa zhodnú v tom, že vládca Severnej Kórey sa pokúša o taktizovanie, jeho hrozby sú neuskutočniteľné a chce si len získať pôdu na kladenie podmienok, pri ktorých bude ochotný odstúpiť od uskutočnenia svojich hrozieb. V skratke povedané, blufuje a chce získať výhody a podporu, ktorú by inak nezískal.

Odvrátenou stranou takéhoto vládcu je aj to, že Kim Jongun sa úmyselne zahráva so životmi svojich poddaných. Teda strata na životoch civilistov pre vládcu v skutočnosti nie je žiadna strata, len ubudlo hladných krkov, ktoré krajina nie je schopná nasýtiť. Takže, ak by aj jeho blufovania a provokácie iniciovali ozbrojený útok na Severnú Kóreu, svet mu len nahrá do karát. Aj tak ich vraždí, ako len môže, ale neubúdajú. Takže sever nemá žiadne obavy o životy civilistov, či vojakov, sú len číslom, ktoré je aj tak priveľké.
Mojou špekuláciou, je tiež, že ako si najlepšie udržať vládu - je dať ľudom nepriateľa. Despotická vláda Kim Jonguna dlhú budúcnosť nemá, a je len otázkou času, kedy ho ľudia zvrhnú a rozštvrtia. Takto sa sústredia na nepriateľa zvonka.

Prekvapujúca bude reakcia USA, Japonska a Číny. Európa zatiaľ ticho pozoruje. Južná Kórea, ktorej sa napriek svetovej kríze darí nadštandardne, sa môže obávať len jedného. A to, že severní bratia ich navštívia s prázdnymi rukami a s nádejou v očiach, že hádam ich vezmú pod ochranné krídla. A Južná Kórea nebude schopná odolať pokušeniu pomôcť miliónom vyhladovaným ľudí, ktorí sa na 60 rokov stali obeťou krutého režimu.
Pretože ak dáme režim nabok, Kórejčania sú bratia, sú tam ešte stále rodiny, ktoré boli rozdelené po vojne. Ale to bude zátaž na juhokórejskú prosperitu, ktorá môže aj zastaviť ich úspešný rast.

Nora-Soul Slížová

Nora-Soul Slížová

Bloger 
  • Počet článkov:  415
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek, ktorý si chce nájsť čas pre uvedomenie si vlastných myšlienok, postojov, názorov. Pochopiť určitú vec, teóriu, či událosť, mi prináša osobný rast a vytúžený pocit štastia. Zoznam autorových rubrík:  Moja RodinaDining GuidePrúd myšlienokTo čo ma potešiloTo čo ma zarmútiloVedeli ste, že...?o životez vlakuZvieraciereaders diarySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu