
Takže suroviny – potrebné na prípravu zemiakových harmoník sú:
- niekoľko väčších zemiakov
- klobáska, cibuľa, slanina, zelenina, cesnak, syr - a vôbec - to, čo vydá špajza/komora, teda to, z čoho chceme mať harmoniky naskladané – napríklad i podľa toho, či sa rozhodneme pre varianty mäsové alebo vegetariánske
- soľ, olej a korenie podľa vlastných chutí
Postup práce je celkom jednoduchý. Surové ošúpané (alebo aj nie) zemiaky ponakrajujeme približne v 0,5 cm vzdialenostiach priečne - nie celkom nadoraz.
Do vzniknutých medzier v zemiakoch striedavo vkladáme pripravené plátky. Kombinácie urobíme podľa vlastných chutí a nápadov. Tak si poskladáme plánovanú dávku zemiakových harmoník.
Hotové surové harmoniky poukladáme na plech, osolíme, dokoreníme podľa vlastného uváženia, málinko polejeme olejom, zakryjeme alobalom a necháme piecť. Keď sú zemiaky mäkké - môžeme / ale aj nemusíme - povrch posypať postrúhaným syrom. Nakoniec dáme na chvíľu nezakryté zapiecť.
Podávať možno s kyslou kapustou, zaváranýmuí uhorkami - alebo s tým - čo nám fantázia a chuť prihrá.