Pivná dobrota a Pipe Club Orava v Penzióne Hrubjak

Zniesol som horský bicykel z miesta kde bol celú zimu odložený, poriadne som ho skontroloval, dal do poriadku a vyrazil po svojich jarných cyklistických chodníčkoch. Stará kaplnka nad Rabčicami bola prvá zástavka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Odtiaľ je neopakovateľný výhľad na celú dedinu aj Babiu horu, je príjemné tadiaľ sa previesť. Stačí len zbehnúť dole dedinou a vyšliapať si na kopec. Bol som nad vecou, nad týmto svetom. Pokračoval som poľnými cestičkami ku chate Slaná voda, odtiaľ po cyklotrase popod Babiu horu k píle v Oravskej Polhore. Zastavil som sa pri horskom potoku a veľkej pláni, kde si voda žblnkotala svoj vodný koncert. Po ceste naspäť si často urobím cyklistickú prestávku v Penzióne Hrubjak, kde sa občerstvím čapovaným nealkoholickým tmavým citrónovým Radlerom. Predstava tejto pivnej penivej dobroty mi nedala pokoj aj napriek koronavírusu som odstavil bicykel a išiel zistiť, aká je tam situácia. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pohľad od starej kaplnky v Rabčiciach na Babiu horu.
Pohľad od starej kaplnky v Rabčiciach na Babiu horu. (zdroj: Medard Slovík)

Vedúci penziónu František stál vonku a tiež už niekoľko dní nevidel žiadnych hostí, tak ma radostne privítal, buchli sme si lakťami o seba. Sadli sme si na lavičku aj s jeho kamarátom Drahošom v dostatočnej vzdialenosti od seba a pri dodržaní všetkých bezpečnostných nariadení som si konečne ovlažil pery skvelým Radlerom. S chuti som si odpil a utrel penu spod nosa.

Socha Corgoňa, bola vyrezaná počas oravského rezbárskeho plenéra v Penzióne Hrubjak.
Socha Corgoňa, bola vyrezaná počas oravského rezbárskeho plenéra v Penzióne Hrubjak.  (zdroj: Medard Slovík)

V družnej debate som sa dozvedel, že majú založený Pipe club Orava. V roku 2019 sa tu konal prvý ročník Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v pomalom fajčení fajky, ktorého sa zúčastnilo 60 súťažiacich z Čiech, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska. „Na súťaži dostaneš novú fajku z ktorej ešte nikto nefajčil, 3 gramy tabaku naváženého na presných lekárskych váhach, drevený valček (dusátko) na nabíjanie tabaku do fajky a tlmenie horenia plameňa. V krabičke máš dve zápalky a biely papier formátu A4, kde sa dusátko po použití vždy utrie na papier. Prvých päť minút je nesúťažných, je na úpravu tabaku a na nabitie fajky. Pred začatím si položím fajku na stolík a mala by byť pripravená. Potom ju treba do jednej minúty zapáliť a pomaly fajčiť. Každý má svoj vlastný štýl, ide o to nezapáliť si celý obsah a každých 30 až 40 sekúnd potiahnuť a vypustiť dym. Môj kamarát František je riaditeľ tunajšieho oravského klubu. Najnovší svetový rekord je 3 hodiny a 32 minút. Máme tu aj pašerácky tabakový chodník cez najsevernejší bod Slovenska - Mudralová. Tadiaľ sa pašoval tabak z Poľska za prvej Československej republiky. Tunajší historik Anton nám po súťaži robil sprievodcu na tomto chodníku,“ prezradil nám o pomalom fajčení tabaku Drahoš. 

SkryťVypnúť reklamu
Okolo Drahoša s Františkom stúpal aromatický voňavý dym.
Okolo Drahoša s Františkom stúpal aromatický voňavý dym. (zdroj: Medard Slovík)

Potom si obidvaja spoločne zapálili fajky a okolo nich stúpal aromatický voňavý dym. Slastne si lebedili a tvárili sa pritom blažene. Čas príjemne plynul v obláčikoch voňavého fajkového dymu. Každý má svoju metódu, ako prežiť toto obdobie, aj takto príjemne sa dá tráviť čas počas nebezpečenstva koronavírusu.

Medard Slovík

Medard Slovík

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu