reklama

Tri borovice

Tri borovice je miesto, kde rád chodím. Zostali síce už len dve, lebo jednu prednedávnom vyrúbali. Na najväčšej z nich bol posed, najväčší konár odpílili a teraz je bez posedu. Aj cez to všetko je to pre mňa fantastické miesto. V zime k nim chodievam na bežkách a v lete na horskom bicykli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Ja na borovici ešte s posedom ...
Ja na borovici ešte s posedom ... (zdroj: Medard Slovik)

Napadajú ma pri nich poetické myšlienky, ak mám pri sebe zápisník, tak si ich zapisujem. Je tu silný magnetizmus zeme a nádherný výhľad na Babiu horu. Keď pri boroviciach zatvorím oči a popustím uzdu fantázii, začnú sa mi vynárať v mysli príbehy z toho kraja, sú ako dávne arche typy kolektívneho vedomia tejto krajiny.

Aj stretnutia na tom mieste sú veľmi zázračné. Zoznámil som sa tu s dvoma mužmi z Prievidze. Na starej modrej škodovke sa rútili k trom boroviciam cez lúky s nepokosenou trávou. Zastavili sa až pri nich. Keď som ich dostihol na svojom horskom bicykli, tak sa ležérne opierali o auto a popíjali z ťapky rum. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeden z nich tu v lete pod širákom počas dovolenky prespával s manželkou. Zapáčilo sa im to miesto a pravidelne sa tam vracali. No žena mu zomrela a preto zobral svojho dobrého kamaráta, aby ho aj on spoznal. Presvedčil som ich, aby si vyliezli na borovice. 

Bolo veľmi smiešne vidieť ako sa bruchatí páni v rokoch šplhajú na strom. Podarilo sa im z námahou dostať hore na posed. Zachytil som ich fotografom na pamiatku. Po chvíli zliezli dole a dali sme si po dúšku rumu z ťapky. Rozlúčili sme sa, pokračoval som na bicykli lesnými cestičkami, dolu kopcom k rabčickému jazu.

Ako malí chlapci sme sa na jaz chodili kúpať, padajúca voda tu poriadne hučala. Vybudovali ho z dreva na zachytávanie vody a časť z nej odvádzal potôčikom k nižnému mlynu. Dnes je už poznačený zubom času.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minulý rok bol jeden letný týždeň veľmi chladný. Ako som sa brodil bicyklom cez horské potoky, nad hlavou mi preletelo lietadlo, zamierilo si rovno k trom boroviciam. Zmenil som smer a vyrazil za nim. 

Zostal som prekvapený, keď pri boroviciach parkovala celá letka lietadiel z akrobatického leteckého klubu Košice, ktoré vápnili okolité lesy. Bol tam ešte žeriav, ktorý pomáhal sypať ozdravujúcu zmes z obrovských vriec do otvoru vedľa kokpitu do trupu lietadla.

Bol som vo vytržení, lebo tri borovice mi mohli splniť môj dávny sen. Vidieť okolitú krajinu z vtáčej perspektívy. Strážnik v maringotke so zúrivým psiskom bol rozhodne proti, aj keď som mu ponúkol peniaze, tvrdil, že to majú letci zakázané. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lietadlá pristávali z jednej strany na dlhej lúke a z druhej strany zase štartovali plno naložené a strácali sa aj s ich dymovou clonovou niekde nad horami Babej hory. Pozoroval som ich, bola to pastva pre moje oči. Ľudia z okolitých dedín tu prichádzali vo veľkých húfoch a robili divácku kulisu vzlietajúcim starým akrobatickým strojom.

Celý týždeň lietali nad Babou horou a v nedeľu som z obloka svojej izby videl ako veteráni brázdia oblohu nad Rabčicami. Na rozlúčku piloti za poplatok za benzín záujemcov previezli nad dedinou. Potil som sa v posteli, lebo som v chladnom počasí prechladol na mojom horskom bicykli a necítil som sa vo svojej koži. Ležal som a bolo mi smutno, že neletím nad borovicami a nezamávam im zhora.

Medard Slovík

Medard Slovík

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  46x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu