Niekoľko receptov z Toskánska od Frances Mayesovej

Vychutnať si jedlo, v kľude si posedieť v tieni stromov, chránení pred poludňajším slnkom. Svieži vzduch prináša pohodu, uvoľnenie a pocit voľnosti. Človek je hosťom vo svojom dome a takéto to v lete má byť. Nerobiť nič iného, len to čo robia všetci Taliani - milióny ľudí u miliónu stolov - pohodlne sa oprieť o zadné operadlo stoličky a znehybnieť po dobrom jedle. Vybral som k takémuto nedeľnému obedu niekoľko výborných receptov z knihy Pod toskánským slnkom od spisovateľky Frances Mayesovej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Dom Bramasole v Toskánsku so záhradou, kde sa spisovatelke Frances Mayesovej urodilo vela ovocia a zeleniny, ktoré casto použila pri príprave vynikajúcich miestnych jedál
Dom Bramasole v Toskánsku so záhradou, kde sa spisovatelke Frances Mayesovej urodilo vela ovocia a zeleniny, ktoré casto použila pri príprave vynikajúcich miestnych jedál 

Červenépapriky ( alebo cibule ) v balzamíkovom octe

Ohromné, nádhernelesklé a bachraté papriky, jasné červené, zelené, alebo žlté, sú mojouobľúbenou letnou zeleninou, pretože dokážu dodať vynikajúcu chuť celémumnožstvu pokrmov. Rýchlo orestovaná zmes všetkých troch farieb rozžiaria každýtanier. A čo taká polievkaz červených paprík, žlté papriky v bešamelu, alebo tradičné plnenépapriky.

Odstráňtesemienka zo 4 - paprík a nakrájate ich na jemné pásiky. Zľahka poduste natroške olivového oleja a pridajte ¼ šálky balzamíkového octu, podustedomäkka približne hodinu. Občas zamiešajte papriky, mali by sa doslovarozpustiť. Pridajte soľ a čierne korenie a pokiaľ sa vám zdajú suché,pridajte jednu alebo dve kvapky oleja a octu. Pod grilom, alebov hriankovači opečte 25 guľatých krajcov bieleho chleba pokvapkanýcholivovým olejom. Potriete krajčeky rozkrojeným strúčkom cesnaku, položte nakaždý krajček lyžicu paprikovej kaše a podávajte teplé. Ako obmenuvyskúšajte tenké plátky cibule - pridajte do balzamíkového octu lyžicu hnedéhocukru a nechajte cibuľu pomaličky skaramelizovať. Obidve varianty súskvelou prílohou k pečenému kuraťu, prípadne zostatky sa výborne hodia akoomáčku k cestovinám, alebo k polente. So syrom alebo grilovanými baklažánmimôžete ľahko a rýchlo vyrobiť chutné sendviče. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bruschettes hráškom a šalotkami

Nové hráškyz krehkých strúčkov doslova samé vyskakujú. Vždycky som si myslela, ževylupovanie hrášku je ukľudňujúca práca, až som raz v meste videla naulici ženu so spiacou mačkou pri jej nohách. Žena mala vedľa seba obrovský kôšstrúčkov a na kolenách veľkú misu skoro plnú vylúpaných zelených guličiek.Pozrela sa na mňa a povedala niečo po taliansky, usmiala som sa a ažpo niekoľkých krokoch som si uvedomila, čo vlastne povedala: „To si nezaslúžiani pes"

Nasekajtenadrobno 4 šalotky. Vylúskajte misku hrášku. Poduste oboje na masle domäkka,šalotka by mala byť len sklovitá. Pridajte hrsť nasekanej mäty, soľa čierne korenie. Rozmiešajte zmes nahrubo v mixéri, alebo nasekajtenožom a podávajte na hriankach z bieleho chleba.

SkryťVypnúť reklamu

Krupicovégnocchi

Talianske gnocchi, alebo noky sú vynikajúce sýtejedlo netradičného tvaru : na rozdiel od zemiakových nokov, alebo nokovz ľahkej zmesi špenátu s ricottousú krupicové noky ploché a pripomínajú skôr dolky. Spočiatku som si ichkupovala u jednej Talianky dole v údolí, dokiaľ som neobjavila, akoje ich príprava ľahká.

Ohrejtev hlbokom hrnci 6 šálok mlieka. Tesne predtým než sa začne mlieko variť, presyptedo nej za stáleho miešania súvislým prúdom 3 šálky krupice. Varte na miernomplameni ako palentu asi 15 minút, neprestávajte miešať. Odstavte z pece,vmiešajte 3 žĺtka, 3 lyžice masla a ½ - šálky strúhaného parmezánu. Dochuťtesoľou, čiernym korením a štipku muškátového oriešku. Krátko prešľahajte,aby sa zmes odľahčilo. Roztiahnite cesto na múkou posypaný valček na cesto vo vrstvehrubej 2,5 centimetra a nechajte vychladnúť. Šálkou, alebo formičkouvykrajujte kolieska veľkosti dolčekov a naskladajte ich do zapekacej misy vymazanej maslom.Pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte ¼ šálkou strúhaného parmezánu.Zapekajte 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov. Pre 6 osôb.

SkryťVypnúť reklamu

 Omáčkaz hríbikov

Čerstvé hríbiky sújednoducho lahôdka. Najlepšie sú len ľahko potreté olivovým olejom a krátkoopečené na grilu - takto upravené sa vyrovnajú mäsu, s ktorým sa často nagrilu kombinujú. Mimo sezóny sa môžu výhodne použiť aj hríbiky sušené. Niekomumôžu síce pripadať dráhe, ale i troška dodá pokrmu hodne chuti a vône.Omáčka z hríbikov sa výborne hodí k polente, alebo rizotu a cestovinám.

Zalejteasi 60 gramov sušených hríbikov 1 ½ šálkou vlažnej vody. Nechajte ich vo vodeodstáť ½ hodiny. Olúpte a nasekajte5 strúčkov cesnaku a krátko ich poduste na 2 lyžiciach olivového oleja.Pridajte lyžicu jemne sekaného tymianu a rozmarínu, šálku paradajkovejšťavy, soli a čierneho korenia podľa chuti. Preceďte vodu z naloženýchhríbikov cez plátno a pridajte do omáčky spolu s hríbikmi nasekanýmina drobno. Povarte omáčku asi 20 minút do zhustnutia. S polentou vystačína 6 porcii, s cestovinami na 4 porcie.

SkryťVypnúť reklamu

Čerešnev červenom víne

Celý júl si kupujemkilá čerešní, začneme si z nich ujedať cestou domov v aute. Chutičerstvo natrhaných čerešní sa nič nevyrovná. Zasadili sme si na terase trimladé čerešne a tri staré sme vyslobodili zo zajatia brečtanu a krovín.Aby stromy rodili ovocie, musia vedľa seba rásť najmenej dva stromy.

Odstopkujtea vykôstkujte pol kila čerešní, zalejte ich šálkou červeného vína a nastrúhanoucitrónovou kôrou a nechajte asi 15 minút za stáleho miešania povariť.Zakryte a nechajte 2 -3 hodiny odstáť. Podávajte v pohároch, alebomiskách s veľkým množstvom šťavy, ozdobené kopčekom osladenej šľahačky,alebo mascapone. Výbornesa hodí k orieškovej torte, alebo sušienkam. Podobne treba upraviť tiežslivky, alebo hrušky. Pre 4 osoby.   

Prekladanýbroskyňový koláč s Mascapone

Cesto na prekladanýkoláč som sa naučila už dávno z kuchárky Pauly Wolferovej. Na papieri napečenie vyvaľkajte kruh, doprostred roztriete náplň a potom voľneprekladajte okraje smerom do stredu tak, aby vznikol domáci koláč atraktívnehovzhľadu. Tunajšie toskánske broskyne žlto- mase, alebo biele - sú tak šťavnaté,že by si ju každý mal vychutnať snáď len v súkromí. Vyvaľkajtez osvedčeného krehkého cesta na koláč o niečo väčší kruh než obvykle.Preneste na nepriľnavý papier na pečenie, alebo na plech. Nakrájajte 4 - 5 broskýň na časti.Zmiešajte šálku mascarpone  ¼ šálkucukru, ¼ opražených mandľových lupienkova opatrne pomiešajte s broskyňami. Pridajte zmes na cesto, preložteokraje smerom do stredu a zľahka pritlačte na ovocnú náplň. Nezakrývajtekoláč úplne - stred o priemere asi 10 centimetrov by mal zostať voľný. Pečteasi 20 minút v rúre pri teplote 190 stupňov. Pre šesť osôb. DOBRÚ CHUŤ !  

Medard Slovík

Medard Slovík

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

244 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu