
Červenépapriky ( alebo cibule ) v balzamíkovom octe
Ohromné, nádhernelesklé a bachraté papriky, jasné červené, zelené, alebo žlté, sú mojouobľúbenou letnou zeleninou, pretože dokážu dodať vynikajúcu chuť celémumnožstvu pokrmov. Rýchlo orestovaná zmes všetkých troch farieb rozžiaria každýtanier. A čo taká polievkaz červených paprík, žlté papriky v bešamelu, alebo tradičné plnenépapriky.
Odstráňtesemienka zo 4 - paprík a nakrájate ich na jemné pásiky. Zľahka poduste natroške olivového oleja a pridajte ¼ šálky balzamíkového octu, podustedomäkka približne hodinu. Občas zamiešajte papriky, mali by sa doslovarozpustiť. Pridajte soľ a čierne korenie a pokiaľ sa vám zdajú suché,pridajte jednu alebo dve kvapky oleja a octu. Pod grilom, alebov hriankovači opečte 25 guľatých krajcov bieleho chleba pokvapkanýcholivovým olejom. Potriete krajčeky rozkrojeným strúčkom cesnaku, položte nakaždý krajček lyžicu paprikovej kaše a podávajte teplé. Ako obmenuvyskúšajte tenké plátky cibule - pridajte do balzamíkového octu lyžicu hnedéhocukru a nechajte cibuľu pomaličky skaramelizovať. Obidve varianty súskvelou prílohou k pečenému kuraťu, prípadne zostatky sa výborne hodia akoomáčku k cestovinám, alebo k polente. So syrom alebo grilovanými baklažánmimôžete ľahko a rýchlo vyrobiť chutné sendviče.
Bruschettes hráškom a šalotkami
Nové hráškyz krehkých strúčkov doslova samé vyskakujú. Vždycky som si myslela, ževylupovanie hrášku je ukľudňujúca práca, až som raz v meste videla naulici ženu so spiacou mačkou pri jej nohách. Žena mala vedľa seba obrovský kôšstrúčkov a na kolenách veľkú misu skoro plnú vylúpaných zelených guličiek.Pozrela sa na mňa a povedala niečo po taliansky, usmiala som sa a ažpo niekoľkých krokoch som si uvedomila, čo vlastne povedala: „To si nezaslúžiani pes"
Nasekajtenadrobno 4 šalotky. Vylúskajte misku hrášku. Poduste oboje na masle domäkka,šalotka by mala byť len sklovitá. Pridajte hrsť nasekanej mäty, soľa čierne korenie. Rozmiešajte zmes nahrubo v mixéri, alebo nasekajtenožom a podávajte na hriankach z bieleho chleba.
Krupicovégnocchi
Talianske gnocchi, alebo noky sú vynikajúce sýtejedlo netradičného tvaru : na rozdiel od zemiakových nokov, alebo nokovz ľahkej zmesi špenátu s ricottousú krupicové noky ploché a pripomínajú skôr dolky. Spočiatku som si ichkupovala u jednej Talianky dole v údolí, dokiaľ som neobjavila, akoje ich príprava ľahká.
Ohrejtev hlbokom hrnci 6 šálok mlieka. Tesne predtým než sa začne mlieko variť, presyptedo nej za stáleho miešania súvislým prúdom 3 šálky krupice. Varte na miernomplameni ako palentu asi 15 minút, neprestávajte miešať. Odstavte z pece,vmiešajte 3 žĺtka, 3 lyžice masla a ½ - šálky strúhaného parmezánu. Dochuťtesoľou, čiernym korením a štipku muškátového oriešku. Krátko prešľahajte,aby sa zmes odľahčilo. Roztiahnite cesto na múkou posypaný valček na cesto vo vrstvehrubej 2,5 centimetra a nechajte vychladnúť. Šálkou, alebo formičkouvykrajujte kolieska veľkosti dolčekov a naskladajte ich do zapekacej misy vymazanej maslom.Pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte ¼ šálkou strúhaného parmezánu.Zapekajte 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov. Pre 6 osôb.
Omáčkaz hríbikov
Čerstvé hríbiky sújednoducho lahôdka. Najlepšie sú len ľahko potreté olivovým olejom a krátkoopečené na grilu - takto upravené sa vyrovnajú mäsu, s ktorým sa často nagrilu kombinujú. Mimo sezóny sa môžu výhodne použiť aj hríbiky sušené. Niekomumôžu síce pripadať dráhe, ale i troška dodá pokrmu hodne chuti a vône.Omáčka z hríbikov sa výborne hodí k polente, alebo rizotu a cestovinám.
Zalejteasi 60 gramov sušených hríbikov 1 ½ šálkou vlažnej vody. Nechajte ich vo vodeodstáť ½ hodiny. Olúpte a nasekajte5 strúčkov cesnaku a krátko ich poduste na 2 lyžiciach olivového oleja.Pridajte lyžicu jemne sekaného tymianu a rozmarínu, šálku paradajkovejšťavy, soli a čierneho korenia podľa chuti. Preceďte vodu z naloženýchhríbikov cez plátno a pridajte do omáčky spolu s hríbikmi nasekanýmina drobno. Povarte omáčku asi 20 minút do zhustnutia. S polentou vystačína 6 porcii, s cestovinami na 4 porcie.
Čerešnev červenom víne
Celý júl si kupujemkilá čerešní, začneme si z nich ujedať cestou domov v aute. Chutičerstvo natrhaných čerešní sa nič nevyrovná. Zasadili sme si na terase trimladé čerešne a tri staré sme vyslobodili zo zajatia brečtanu a krovín.Aby stromy rodili ovocie, musia vedľa seba rásť najmenej dva stromy.
Odstopkujtea vykôstkujte pol kila čerešní, zalejte ich šálkou červeného vína a nastrúhanoucitrónovou kôrou a nechajte asi 15 minút za stáleho miešania povariť.Zakryte a nechajte 2 -3 hodiny odstáť. Podávajte v pohároch, alebomiskách s veľkým množstvom šťavy, ozdobené kopčekom osladenej šľahačky,alebo mascapone. Výbornesa hodí k orieškovej torte, alebo sušienkam. Podobne treba upraviť tiežslivky, alebo hrušky. Pre 4 osoby.
Prekladanýbroskyňový koláč s Mascapone
Cesto na prekladanýkoláč som sa naučila už dávno z kuchárky Pauly Wolferovej. Na papieri napečenie vyvaľkajte kruh, doprostred roztriete náplň a potom voľneprekladajte okraje smerom do stredu tak, aby vznikol domáci koláč atraktívnehovzhľadu. Tunajšie toskánske broskyne žlto- mase, alebo biele - sú tak šťavnaté,že by si ju každý mal vychutnať snáď len v súkromí. Vyvaľkajtez osvedčeného krehkého cesta na koláč o niečo väčší kruh než obvykle.Preneste na nepriľnavý papier na pečenie, alebo na plech. Nakrájajte 4 - 5 broskýň na časti.Zmiešajte šálku mascarpone ¼ šálkucukru, ¼ opražených mandľových lupienkova opatrne pomiešajte s broskyňami. Pridajte zmes na cesto, preložteokraje smerom do stredu a zľahka pritlačte na ovocnú náplň. Nezakrývajtekoláč úplne - stred o priemere asi 10 centimetrov by mal zostať voľný. Pečteasi 20 minút v rúre pri teplote 190 stupňov. Pre šesť osôb. DOBRÚ CHUŤ !