reklama

Spomienky na Afriku

Kúpil som si prednedávnom knihu Spomienky na Afriku od dánskej spisovateľky Karen Blixenovej. Knižku som nechal na chvíľku odležať a až po určitom čase sa pustil do jej čítania. Krôčik po krôčiku ma začali prečítané stránky viac a viac zaujímať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
autorka knihy Karen Blixenová
autorka knihy Karen Blixenová 

Celý príbeh sa odohráva na farme v Keni na kávovej plantáži, na úpätí Ngongských vrchov vo výške 2 000 metrov nad morom. Keňa v tých časoch bola britskou kolóniou a z Európy tu prichádzali ľudia, ktorí chceli zbohatnúť. No ich veľké očakávania sa až tak nenapĺňali.

Nebo v Ngongských vrchoch nebolo sýte modré, ale väčšinou bledé a tak svetlé, až boleli oči so záplavou obrovských, ľahko premenlivých oblakov, ktoré sa kopili a vznášali nad obzorom. Malo však skrytý zdroj blankytu a najbližšie horské hrebene sa farbili sýtou sviežou modrou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príroda a osobné zážitky, ktoré opisuje autorka sú vyrozprávane tak, že sa čitateľ oboznámi aj so svetom afrických kmeňov v Keni. S mierumilovnými Kikujmi, od prírody bojovnými Masajmi, prisťahovalcami zo Somálska, Tanganiky a potulnými dobrodruhmi z celej Európy, ktorí tu skúšali nájsť šťastie.

Zachytáva ich kultúru, tance, spôsob myslenia, kde sa každé nešťastie musí odškodniť určitým počtom kráv, alebo kôz. Popisuje spôsob mytologického myslenia, ich fascinovanie príbehmi, stačí len začať rozprávať. - Bol jeden muž, ktorý šiel po ceste a stretol iného muža. V tej chvíli domorodci začnú napäto počúvať a venujú Vám pozornosť a povedia - Áno a ako to bolo ďalej?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Priblíži Vám, aké Kikujovia spievali pesničky na večernej tanečnej slávnosti na farme. Do tmy sa ozývali ich divoké refrény, u poslucháčov urobili okamžite veľké rozjarenie, smiech a hlasité výkriky. Dozviete sa aj, čo sa stane, keď na večernú tanečnú slávnosť dorazí desať vojnovo naladených Masajov.

Spomienky sú napísane pútavo a vzrušujúco, zachytávajú život na safari, obklopení byvolmi, losmi, antilopami a nosorožcami a najstarší domorodci si pamätajú aj slony. No s ďalšími novými prisťahovalcami sa tento zvierací svet v okoli fariem pomalý stráca.

Píše aj o jej dobrodružstvách s lovcom Denisom Hattonom. Dva levy napadnú na farme voly a oni sa spoločne vyberú na večerný lov. Keď levov dostihnú, voly sú už na kosť obhryzené. Ona s roztrasenými rukami v tme svieti z baterky a snaží sa prúdom svetla dosvietiť na nich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svetlo prudkými pohybmi skáče zo strany na stranu, až sa v ňom nezalesknú oči levov. Vtedy zaduní vystrel, jeden z nich padne k zemi a po ďalšom výstrele aj druhý. Afrika sa v tej chvíli stane nekonečne veľkou a oni nekonečne malými, až kým hlboký rev levov neutíchne a v kávovom poli ležia dva veľké, mŕtve zvieratá a dookola sa rozprestiera nočné ticho.

S Denisom prežije aj najväčšiu radosť, keď s ňou lieta v lietadle. V Afrike vtedy bolo len málo ciest, alebo vôbec žiadne, s lietadlom sa dalo pristáť podľa chuti, kdekoľvek na pláni. Lietanie sa stane jej súčasťou života, otvorí sa nová dimenzia, trojrozmerný priestor a po nekonečných veciach zabudnutia a snov sa jej srdce vrhlo do náručia vesmíru. Kniha po vyjdení vyvolala v literárnom svete veľký záujem, Ernest Hemingway prehlásil, že je to najlepšia kniha o Afrike. Bola aj sfilmovaná v hlavných úlohách s Meryl Streepovou a Róbertom Redfordom. Film bol ocenený siedmimi Oskarmi. No kto chce prežiť naozajstnú hĺbku a vzrušenie z Afriky, tomu odporúčam prečítať si aj knihu.

Medard Slovík

Medard Slovík

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  46x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu