reklama

Kontinuita krátkeho života

Prečo ma názov knihy irituje?!  „Život je krátky". Lucia Piussi. Poviedky. Možno preto, že som už dôchodkyňa?!  A vôbec je to kniha pre mňa? Ja by som s naivitou  dieťaťa a svojou  vlastnou  dodala, že život je  krásny, tak mi to neberte:)  Možno, že život je pes a my sme rohy ulíc, možno je ako obnosená vesta, možno je život špinavá čakáreň, ale aj tak  sme na život  prisatí ako kliešť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Osem poviedok. Miesto, čas, osoby. Bratislava rok 2006, krčma Stoka, divadlo Stoka. Snobi, opilci, herci, speváčky, čašníčky, mafiáni, študenti, farári a iní hostia. A Magor. Môžu byť aj kombinovateľní.:)

Fakty a udalosti, zmiešané s emóciami, vyvolali u mňa silný autentický pocit. Najmä prvá poviedka: „Posledné dni Stoky". Hlavná postava Lucia, je Lucia:) Ahá, tak takto to bolo, dobre, že to napísala. Nikdy som v Stoke nebola a teraz akoby som tam bola. Je neuveriteľné koľko čistoty v takej Stoke môže plávať pomedzi, ja to nebudem písať, lebo sa mi to bridí, aj keď je to pravda a pravda je čistá, takže napíšem pomedzi hovná a iný ľudský odpad.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Autorka je „vyštudovaná spisovateľka", píše slobodne a otvorene, ale poznať, že okrem talentu, ovláda aj „remeslo". Je dobrá rozprávačka, aj keď nepíše rozprávky s dobrým koncom, miestami skôr horory. V poviedkach neboli žiadni románoví hrdinovia ani hrdinky. To boli ozajstní ľudia z mäsa, krvi, živočíšnych štiav a chutí, až som mala niekedy chuť ísť si po čítaní umyť ruky:)

Klamala by som, keby som napísala, že som poviedky prečítala rýchlo a v pohode. Na chvíľu ma tak rozhodili, že som knihu dala tak ďaleko od seba, aby som na ňu ani nevidela. Dokonca ma podráždil aj obal knihy. Príliš krikľavý, či kontrastný. Oranžový podklad a na ňom čierny dvojnohý kocúr v nohaviciach s opaskom a ľudskou tvárou, niekoho mi veľmi pripomínal. Kocúr si miesto na obale zaslúžil, lebo poviedka „ Nesmrteľný kocúr" je silná ako sto čiernych káv vypitých za 10 minút. Ide o život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prekvapil ma pocit zvláštnej kontinuity života, s generáciou 60-tych rokov, mojou generáciou a zrazu som všetkému začala lepšie rozumieť. Tiež to bolo skvelé obdobie omylov, hľadania, strácania, objavovania. Najsilnejšie spomienky mám na všetko, čo som v živote domrvila, dobabrala, prípadne čo som neurobila, alebo som sa bála urobiť.

Všetko tu už bolo, možno kulisy sú iné, ale hrá sa stále tá istá hra života, borba dobra v nás i s celým svetom, možno si to mladá generácia ani neuvedomuje. Dobre je, že hrajú ako o život, /vtedy najviac chutí/, vyhrávajú, prehrávajú, bojujú porazení víťazi. Borba dobra - dobra borba - borba dobra. Remíza. Dúfam, že do nekonečna borba - dobra, o tom sú poviedky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kniha je určená každému, kto si nepriliepa falošné znamienka krásy na tvár, nebojí sa pozrieť do zrkadla života a na rukách nenosí fajnové rukavičky, aby zakryl prilepenú špinu vlastnej stoky. A ten názov, Život je krátky, možno to autorka myslela tak, že ho treba využiť najlepšie ako vieme a nesmieme sa báť a keď to nejde, tak to už nejako vydržíme, keď je krátky:) A možno, „že život je nekonečný žúr, ako povedala jedna mladá v krčme a nikdy viac sa neukázala".

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  485
  •  | 
  • Páči sa:  293x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu