reklama

Konzum

Malú peňaženku s peniazmi a s lístkom čo mám kúpiť, som zvierala v detskej ruke. V druhej som držala sieťovku a dávala pozor, aby sa mi nezamotala do gombíkov na kabáte. Išla som do Konzumu na nákup. Bol to malý obchodík s potravinami. Za pultom stál predavač v modrom plášti, na rukách rukávniky po lakte, aby si ho zašanoval.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

 Múku, cukor naberal z drevených priehradok lopatkou a vážil na váhe. Páčilo sa mi to a doma som sa potom hrala na predavačku. Cukríky boli v sklenených nádobkách. Z papierového štvorca stočil kornútok a malou lopatkou opatrne do neho vkladal cukríky. Niekedy mi prihodil o cukrík viac, aj keď váha ukazovala, že je už akurát. Nakoniec si z poza ucha vybral obyčajnú ceruzku a na kúsku papiera zrátal nákup.

 Vedľa Konzumu bol obchod, nad ktorým bolo napísané modré na bielom, Mliekareň. Predavačka mala biely plášť a čepček na hlave pripnutý sponkami, rozhorúčenú tvár a široký úsmev. Aha, mala opásanú obrovskú bielu zásteru, lebo pani mliekarka bola široká v bokoch, skoro ako nádoba z ktorej naberala mlieko kupujúcim do kanvičky . Jasné, každý si priniesol svoju kanvičku z domu. Tá nádoba mohla mať priemer, možno aj meter a smerom dnu boli zavesené naberačky s mierkou. 1 liter, pol litra, aj jedna celkom maličká. Maslo krájala nožom a vážila. Mali aj jogurt. Vo vratných sklenených flaštičkách. Dva druhy. Jeden čistý a jeden s lekvárom. Bol to nefalšovaný jogurt .

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Časom obchodík premenovali na Budúcnosť, neskôr na Potraviny. Ynivartop, zabávala som sa čítaním odzadu. Neónový nadpis -otraviny bol predzvesťou samoobsluhy. Konzum, budúcnosť, potraviny, zmiešaný tovar, samoobsluha. Názvy obchodu sa síce menili, ale tovar ostával približne rovnaký. A často všeličo chýbalo. Napríklad, keď nebolo dostať korenie, vtedy každý, keď videl korenie v obchode, tak ho kúpil, lebo, aby bolo doma. Ak je niečoho dostatok, nikto si nerobí zásoby.

 Často sme túžili za tovarom zo „západu“. Teraz ho máme. Nakupujeme v obrovských potravinových marketoch. Náš sen, že nebudú len dva druhy jogurtov sa splnil. A mydlo bude zabalené do krásneho papiera a uložené v krabičke a mäso v celofáne, a toaletný papier /nový:)/ bude voňavý a nie úzkoprofilový tovar. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Mocem sa pomedzi regále s nákupným vozíkom a hľadám, hľadám. Hľadám svoj jogurtový jogurt. Cítim chlad, zimu, ešte chladnejšie, ktosi kýchol. Deťom tieto, tento mne, tento starej mame a tento má nádherný, lákavý obal a nekonečnú trvanlivosť. Nie je všetko zlato čo sa blyští a ani hodnota tovaru sa nerovná jeho cene, napadlo ma pri pokladni.

 Ďakujeme, pekný deň, snaží sa ustatá pani pokladníčka. Na firemnom pláštiku má pripnutú menovku s menom Marta. Chcelo sa mi povedať ahoj Marta, ale už hovorila ďalšej zákazníčke robotickým hlasom, áno, môžete platiť kartou, samozrejme máme igelitové tašky, pekný deň, dovidenia, dobrý deň, koľko máte rožkov, ďakujeme, pekný deň, dovidenia... Veľký vozík naplnený tovarom sa ma zozadu zľahka dotkol, akoby mi dával na vedomie, pohni sa. To je neuveriteľne veľký, studený konzum, pomyslela som si a ponáhľala som sa preč.

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  485
  •  | 
  • Páči sa:  293x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu