reklama

Spľasnutá bublina

S veľkým záujmom i závisťou sme sa pozerali na Ruženu, sediacu na školskej lavici. Tvárila sa dôležito.  V ústach mala obrovskú guču žuvačky a sťažka prežúvala. K starej, bez chuti, čo vyzerala ako plastelina,  si pridala novú. Líca mala  od námahy červené , očami blýskala z jednej strany na druhú, či ju vidíme, že práve objavila  pre nás nedostupnú Ameriku:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (72)

Skoro nikto z našej III. A , písal sa rok 1954, žiadnu žuvačku ani nevidel, nieto žul. Odkiaľ ju máš, opýtala sa Magda. Dostali sme balík z Ameriky. Aha. Ako chutí, je naťahovacia, alebo sa dajú z nej robiť bubliny, opýtal sa Ivan. Bubliny. Ružena urobila obrovskú bublinu. Niekoľko sekúnd nás po očku pozorovala, až bublina urobila zvláštne mľaskavé „pľosk".

A kedy ju vyhodíš? Nikdy. Dovtedy ju budem žuť, kým sa nerozpadne. Takže ani nepožičiaš, opýtal sa Ivan s nádejou v hlase. Ružena trochu zaváhala. Keby ju o to požiadal Jaro Š., do ktorého bola buchnutá, to by bolo iné. Nemôžem, bola by to smrteľná nevera, povedala vážnym hlasom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cestou zo školy zrazu Magde povedala: „ Tebe dám žuvačku". Novú? Nežutú? Mhm, zahuhňala. Ja som už náhodou žuvala „smolu", hrdo povedala Magda. Môj strýko Ondrej vie robiť žuvačky .On je z Ameriky? Nie z Laziska. Vždy, keď som u starej mamy, tak mi z hory prinesie žuvaciu smolu . Vonia ako borovica, lebo ju robí zo živice, čo vyteká zo stromu. Mne ju môj strýko posiela z Pensylvanie a robí v bani. Magdu to prekvapilo. V bani?!

Jej predstava o Amerike bola iná. Myslela si, že všetky ženy chodia len v dlhých nádherných šatách, maľujú si ústa na červeno. A nosia tenké pančuchy ako pavučinky. Tie aj videla na vlastné oči, u pani Holéczy, keď ich ukazovala jej mame a povedala, že sú to nylonky. Muži nosia obleky vzadu s takými smiešnymi krídelkami ako mávajú chrústi a na krku motýlika. Každý kto chce, má aj dve autá. Žuvačiek môže mať koľko len chce. O coca-cole Magda ani nepočula.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes už ani tá Amerika nie je taká, aká bola:). Vlastne, veď som tam nikdy nebola, uškrnula sa Magda. Ale keby som chcela, tak môžem ísť. A keby som bola mladá , tak aj na dlhšie. Určite nie kvôli žuvačkám a coca-cole, lebo to mám aj doma. Veľa sa zmenilo. Aj u nás aj u nich. Pijeme drinky, jeme hamburgery , žuvačka, že vzácnosť, veď je to na smiech:)

Amerika je nám dostupná so všetkými plusmi aj mínusmi a objavuje ju čoraz viac mladých ľudí. Občas je Magde ľúto, že jej predstavy a ilúzie , spľasli ako Ruženina bublina zo žuvačky a ostalo po nich prázdno a skutočnosťou ich nenaplnila. Ale bol to fajn pocit, že keď bude najhoršie, tak pôjdem do Ameriky a tam mi bude sveta žiť:)

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  485
  •  | 
  • Páči sa:  293x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu