Ukryté v jablčníku

Novembrový vietor poriadne vyfukoval. Občas hodil do okna  za hrsť farebných  listov  pomiešaných so snehom.  Na strome sa držalo ešte zopár červených jabĺk.  Včera sme hrabali lístie v záhrade  a zase napadalo, povedal vnuk.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

 V kuchyni bolo príjemne teplo, voňal jablkový koláč. Tak voňal aj jablčník môjho detstva. Na chvíľu som privrela oči a stratila sa v čase.

Z veľkej diaľky som počula moju mamu, ako hovorí: “keď budeš piecť jablčník, dobre popritískaj okraje, aby Ti šťava z jabĺk nevytiekla, tak ako mne, lebo potom pri pečení kraje skaramelizujú, alebo prihoria.

 Cez leto Tomášovi vypadli predné detské zuby a namiesto nich mu rastú , ako hovorí lopaty. Odhrýzal si veľké kusy z koláča, hompáľal dlhými nohami, občas štrajchol papučou o dlážku. Pozri aké smiešne „hryzy“ otŕčal mi koláč. Fakt, podarené. To isté som robila aj ja, keď som bola ako Ty a jedla jablčník, zasmiala som sa. Aj Emke už vypadli zuby, ale nechodí so mnou do jednej triedy, tak neviem či aj ona robí také hryzy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Vieš čo Hela? Keď mi povieš, budem vedieť. Starká, nikto nepečie taký dobrý jablčník, ako Ty. Má trošku karamelovú príchuť a krásne vonia. Veru, má karamelovú príchuť, to je moja tajná špecialita a mám ju od mojej mamy . Ak ju nemáš zapísanú v tom pokyckanom zošite s receptami, tak zapíš a nezapatroš, lebo mi ju musíš prezradiť, alebo Emke, lebo, keď sa vydáme spolu, či oženíme, či čo, tak, aby piekla tiež taký koláč. Aj Tebe Emka napečie a donesieme Ti, keď budeš taká stará, že zabudneš ako sa pečú koláče. Potiahla som nosom, odpila z kávy, urobila výrazný hryz do koláča, obzrela si ho a zjedla. Neviem, čo bolo v tom jablčníku navyše, možno kus šťastia. Zjedla som minulé, prítomné aj budúce šťastie. Možno naozaj platí, že človek môže dať len to, čo dostal.

SkryťVypnúť reklamu

 Vonku sa stmievalo, po skle okna stekali potôčky vody, buchli dvere na aute, zo pár rýchlych krokov , aha, ide tato! Niečo tu vonia, tak nevonia žiaden jablčník, iba tvoj , mama, povedal Tomášov tato. Nedočkavo si dal veľký hryz, obzrel si ho a usmial sa .

 Musím to pripísať k receptu, aby Emka vedela v čom spočíva jeho zvláštna vôňa a chuť. Jablková šťava musí trošku vytiecť, skaramelizovať a aj trošililinku prihorieť, to je to jedinečné tajomstvo . Každá rodina má svoje vlastné jablčníkové spomienky, recepty s príchuťou jemnej nostalgie. To je dobre a krásne, keď je domov, či šťastie ukryté v jablčníku.

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  486
  •  | 
  • Páči sa:  323x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu