reklama

Silné odbory dokážu zastupovať spoločné záujmy všetkých zamestnancov, aj zahraničných

Len silné odbory dokážu garantovať v nových podmienkach zamestnávania a prílive zahraničných zamestnancov sociálny dialóg a pokoj na pracoviskách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Zamestnávanie cudzincov je úplne bežná vec vo vyspelej Európe. Na Slovensku je situácia trochu iná. Nemáme praktické skúsenosti ako správne uchopiť tento nástroj v našich podmienkach. Pokiaľ využijeme skúsenosti z vyspelých európskych krajín, integrácia by nemala byť problém. Samozrejme, musíme dbať na dodržiavanie práv zamestnancov bez rozdielu národnosti. Počas uplynulých 15 rokov práva a zastupovanie zamestnancov neustále klesali, čo má za následok nespokojnosť našich vlastných zamestnancov. Potom sa nedivme, že vo firmách na pracoviskách domáci zamestnanci tento fakt vnímajú ako hrozbu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemusíme ísť ďaleko do minulosti, kde nekoncepčné zamestnávanie a nelegálne zamestnávanie cudzincov u nás prekvitalo pod ochranou vlády a zástupcov zamestnancov. Príkladom môže byť medializovaný prípad, kedy minister Ján Richter priznal nelegálne zamestnávanie ľudí u výrobcu elektroniky Samsung a jeho dodávateľov. V PSA Peugeot Citroen zas začali intenzívne zamestnávať zahraničných zamestnancov v období od začiatku roka 2017, a to z dôvodu nedostatku zamestnancov, pretože tí domáci nemali záujem o prácu za nízku mzdu v trnavskom závode. Tunajšie tradičné odbory v danom období na aktivitu vedenia závodu, ktoré narozdiel od navýšenia mzdy pre zamestnancov začal vo veľkej miere zamestnávať ľudí zo zahraničia za rovnako nízku mzdu (dnes je v závode zahraničných zamestnancov z tzv. tretích krajín viac ako 40%), nezareagovali. Pokiaľ sa radíme medzi vyspelé krajiny Európy, tak progres ekonomiky by napomohol vyššej životnej úrovni slovenského obyvateľstva aj za účasti zahraničných zamestnancov. Nedá sa tvrdiť, že patríme do jadra Európy a popri tom sa chovať amatérsky v rôznych faktoroch. Vyspelá Európa odcudzuje diskrimináciu a voči cudzincom uplatňuje demokratické pravidlá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto je na stole otázka, ako najlepšie uchopiť nástroj zamestnávania cudzincov do vlastných rúk. Len silní zástupcovia zamestnancov, ktorí vďaka stabilite a dôvere členskej základne, rovnocennému partnerstvu pri rokovaniach so zamestnávateľom, dokážu garantovať v nových podmienkach zamestnávania a prílive zahraničných zamestnancov sociálny dialóg a pokoj na pracoviskách.

Rád by som zdôraznil, že vďaka nášmu nasadeniu a aktivitám máme už dlhodobo vo Volkswagene nastavený systém percentuálneho podielu agentúrnych zamestnancov. V rámci koncernu Volkswagen si s odbormi vymieňame cenné skúsenosti zo spolupráce so zamestnanými zahraničnými zamestnancami, ktorí sú štandardnou súčasťou nemeckých fabrík či v belgického Audi. Pre nás je to jedna z ciest.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nesmieme zatvárať oči pred realitou. Nesmieme nikoho diskriminovať. Naopak, musíme sa spájať a pomáhať si. Chceme využiť optimálne podmienky rastu ekonomiky a na jeho základe zlepšovať podmienky na pracovnom trhu. Navrhovaný regulovaný percentuálny podiel zahraničných zamestnancov je samozrejme cesta, no len pre podniky, v ktorých pôsobia silné odbory! Veď napríklad v nemeckých automobilkách pracujú rôzne národnosti, pričom ich silné odbory vedia pre všetkých zamestnancov, bez rozdielu, podmienky zlepšovať. Sme pripravení spolupodieľať sa na riešeniach tejto problematiky. Ponúkame skúsenosti z ostatných podnikov aj v rámci celej Európy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sme pripravení podať pomocnú ruku aj ďalším ľuďom v ďalších podnikoch, ktorí budú o našu pomoc stáť. Spolu a silní. Len tak budeme schopní reagovať na meniacu sa ekonomiku, prerozdeľovanie pracovnej sily v rámci Európy a ďalšie výzvy, z toho plynúce.

Zoroslav Smolinský

Zoroslav Smolinský

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Pracujem v automobilovom odvetví viac ako 20 rokov a zároveň som 8 rokov predsedom odborovej organizácie v Bratislavskom závode Volkswagenu, ktorá má viac ako 7000 členov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu