reklama

Kde kúpiš cukrík „miška na severe“

Nie, nie, nevrátila som sa pred troma dňami zo Sibíru, ako si to väčšina myslí. Bola som ešte ďalej. Jednoducho na ďalekom východe, za ktorým je iba Kamčatka a koniec východnej pologule. Pri pohľade na monitor, keď mi Google Earth vyhľadával zadané miesto, sa mi samovoľne urýchľoval tep. Fúha, bude to dosť ďaleko. Správne sa táto časť Ruska volá Jakutia alebo republika Sacha. Nešla som tam na expedíciu alebo na extrém dovolenku, ale pozrieť a „skontrolovať“ misijných dobrovoľníkov, ktorých tak trošku koordinujem. Keď som si pretočila ručičky hodiniek o osem hodín dopredu a spamätala sa z toho ako vykladajú (vyhadzujú) batožinu z lietadla na miestnom letisku, začala som pomaly veriť, že som inoplanetníčka. Fakt ako z inej planéty. A tak tu aj volajú cudzincov: inoplanetníci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Rozsiahlu oblasť Jakutie, 8x väčšiu ako Slovensko, obýva len 1 milión ľudí. Ide o pôvodné územie Jakutov a Evenkov, ktorí sú potomkovia kočovných Mongolov. Rozpínavé ruské impérium nepoznalo hranice, preto sa jedného pekného dňa ocitli v jeho náručí. Dlhé desiatky či stovky kilometrov nestretnete človeka. Asi 250 tisíc ľudí žije v hlavnom meste Jakutsk a 500 km južnejšie ďalších 25 tisíc v meste Aldan. Potom sú to len malé dedinky sústredené okolo Aldanu alebo bufety pozdĺž cesty spájajúcej tieto dve mestá. Jakutsk sa mi podobal na štýl Petržalky. Staré drevené domy s novými modernejšími bytovkami a mestskými budovami. Na prvý pohľad vás upútajú potrubia, ktoré sú na povrchu, pretože pár metrov pod zemou je pôda večne zamrznutá. Aj domy preto stoja na stĺpoch vrazených do zeme. Aldan pripomína dedinku v kopcoch. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako by som opísala výzor Jakutov? Očká úzske ako dve čiarky, vystupujúce lícne kosti, okrúhla tvár, nohy ako paličky. Takí indiáni severu, veľa čŕt spoločných s Mongolmi. Majú ešte pôvodné prírodné náboženstvá, ktoré uctievajú a veria v boha slnka. Ich tradičným sviatkom na jar je YSACH,vtedy vítajú vychádzajúce slnko. Ďalej boh či duch lesa – je normálne, keď nájdete v tajge strom obvešaný všeličím od hrebeňa cez cigarety, potraviny, stužky....to miestni kŕmia boha, aby ich ochránil. Šamanstvo je bežné, Rusi sú pravoslávni. Istého času bolo katolícka cirkev vyhlásená za sektu. Prvý katolícky kostol, ktorý stavajú saleziáni don Bosca, bude o niekoľko mesiacov dokončený. Ako národ sú veľmi pohostinní a otvorení, dobráci od srdca. Pre mňa bolo zvláštne len ich náboženstvo, ale rešpektujem to ako časť ich kultúry. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jakutia ma vo svojom znaku: veveričku, diamant, snehovú vločku a ešte niečo, čo mi žial uniklo. Nachádzajú sa tu najväčšie náleziská diamantov a zlata. Zlatníctva na každom rohu, ceny veľmi nízke. Briliantový zásnubný prsteň odporúčam skočiť kúpiť práve sem. Oplatí sa, práca je krásna, detailná.... Na druhej strane v potravinách za 1l pomarančového džúsu zaplatíš 80/90 rublov (1 rubel =1SKK) alebo 1kg jabĺk stojí 150 rublov, či vrecko chipsov za 90 rublov. Ovocie a zelenina, ktoré sa dovážajú, sú neskutočne drahé. Jedia veľa rýb a zveriny, ktorú si ulovia v tajge. Obľúbené je varenie a pečenie. Nemyslím veru činnosť. Varenie je niečo ako džem z lesných plodov predovšetkým brusníc, ktoré si dávajú do čaju. Pečením nazývajú keksy, ktoré sa ako všetko predáva na kilá. A čaj je najobľúbenejší nápoj, asi ako káva pre Talianov.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príroda je divoká a čarovná zároveň, aj keď ja som tu bola práve v tom najhoršom prechodnom období, kde je všade samé blato a teploty môžu zo dňa na deň klesnúť aj o 10 stupňov. Najsamlepšie je naplánovať si cestu v letných mesiacoch. Vtedy je tajga prenádherná, plná medveďov, divokých vlkov, sobov, losov a rieky na kanojky priam stvorené. Transibirskou magistrálou to dáte zo Slovenska za 9 dní, ak ide všetko podľa plánu.

Chytili ma veru kontrasty. Ako všade, tak aj tu sú ľudia bohatí, ktorí sa majú dobre a tí menej. Tu však stredná vrstva neexistuje. Je tu buď obrovské bohatstvo alebo nepredstaviteľná chudoba. Tak ako žijú tí najposlednejší, tak nežijú ani naši Rómovia v osadách. A ak hej, tak tu im štát pomáha. Tam nik. Keď ide voda alebo elektrina dve hodiny denne, je to normálne. Samozrejme, voda z kohútika nie je pitná. Na to pozor! Najväčší problém nie je len sociálna bieda a alkoholizmus, ale aj tá bieda duchovná. Takmer žiadne dieťa nežije v kompletnej rodine. Buď sa otec upije k smrti, alebo mama, alebo obaja.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mojím osobným bonus zážitkom bolo uvidieť film „Džingischán“ práve v Jakutsku a predstavenie baletu prvý krát v živote. A aj kopec ďalších... keď som v obchode kupovala cukríky a predavačka sa ma opýtala: „Miška na severe?“ ukazujúc na druh čokoladových cukríkov. Ja: „da, da“. Miška znamená po rusky medveď, ktorý bol nakreslený na obale cukríkov. Ale sedelo to, lebo ja Miška som bola fakt na severe. 

Z fonetického slovníka:

inostranec/inoplanetník-cudzinec šutka-sranda Ja šuču-srandujem
kanešna-samozrejme padaždi-počkaj pasmatri-pozri privet-čau, ahoj spasiba-ďakujem pažalsta-prosím ženština-žena
vkusne páchne-pekne vonia (pozor na jedlo) vonia to-smrdí to
sok jablečný-jablkový džús mašina-auto denky-peniaze

Michaela Sokolíková

Michaela Sokolíková

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

..je práve.. ...a jediná dôležitá vec, na ktorej na tejto planéte bláznov záleží, sú.. vzťahy!!! tak do zbláznenia priatelia:) Zoznam autorových rubrík:  Bruselská paralela :)EDS-ka (európska dobrovoľníckaKnihy, ktoré stoja zato!..len tak uva-žujemMÚVIS (filmy)Linky k nezaplateniuŽilinská pospolitosťkrížom krážomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu