reklama

Francúzske zemiaky alias francúzsky tartiflette

Minulý rok na Vianoce som napísala tri blogy o švajčiarskych syrových pochúťkach, sľúbila som ešte ďalšie dva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už v publikovaných blogoch som opísala tradičné švajčiarske jedlá: Raclette, Malakoff a Vacherin Mont- d'Or.

Raclette
Raclette (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
(zdroj: https://fondue.bg/)
Vacherin Mont d'Or
Vacherin Mont d'Or (zdroj: https://www.pongcheese.co.uk/)

Zostávajúce dva blogy budú o syrovom fondue a francúzskom tartiflette.

Chutný zapekaný tartiflette som prvýkrát jedla v Annecy. Okamžite ma napadla súvislosť medzi ním a našimi francúzskymi zemiakmi. Myslela som si, že som konečne rozlúštila záhadu názvu francúzske zemiaky. Nie je to však také jednoduché, priamu súvislosť som napriek vyhľadávaniu informácií nenašla. Je zrejmé, že malé rozdiely predovšetkým v ingredienciách existujú. Napokon recepty založené na zapekaných zemiakoch nájdeme v mnohých medzinárodných kuchyniach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tartiflette je ľudové jedlo pochádzajúce z horských oblastí Savojska. Haute-Savoie je jeden z departmentov regiónu Auvergne Rhône-Alpes. Patrí do neho spomínané Annecy či Chamonix-Mont-Blanc. Vzhľadom na oblasť pôvodu tohto jedla je jasné, že sa pripravuje s obľubou na horách v zimnom období. Nemôže chýbať na žiadnych Vianočných trhoch. Jeho príprava je jednoduchá, jedlo zahreje i zasýti. Pri dôslednej príprave sa jedná o kalorickú bombu:-)

Základom jedla je syr Reblochon AOP s chránenym označením pôvodu. Vyrába sa zo surového plnotučného kravského mlieka v oblasti Horného Savojska. Ak sme zohnali ten správny syr, môžeme zahájiť prípravu jedla. Tartiflette som pripravovala včera a tu je výsledok:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Tartiflette
Tartiflette 

Ingrediencie pre 4 osoby: 1,5 kg zemiakov, 450 g syra Reblochon, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 kyslá smotana, 300 g slaniny, soľ, korenie,1 dl bieleho vína.

Obrázok blogu

Príprava:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nakrájame na kolieska alebo kocky

  2. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masle do sklovita, pridáme a opečieme nadrobno nakrájanú údenú slaninu

  3. Pripravíme si zapekaciu nádobu, potrieme ju cesnakom

  4. Do nádoby ukladáme v troch vrstvách zemiaky-cibuľa-slanina

  5. Zalejeme bielym vínom a kyslou smotanou, vložíme do predhriatej rúry (200 °C) na 30 minút

  6. Na poslednú vrstvu zemiakov ukladáme nakrájaný syr

  7. Zapekáme do zlatista ďalších 10 minút

  8. Podávame s uhorkami a bielym vínom

Rada na záver: syr je dôležitou ingredienciou tohto jedla, nešetrime ním. Ja som v rámci predvianočného odľahčovacieho režimu použila len 250 g syra, priateľ jeho množstvo okamžite reklamoval:-)

Teraz sa už teším na syrové fondue, snáď ho ešte do Vianoc stihnem...

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  1 051x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu