reklama

Najkrajšie, najfotografovanejšie a najnavštevovanejšie mesto vo Švajčiarsku, 2.časť

Luzern s 80 000 obyvateľmi privíta ročne neuveriteľných 10 miliónov turistov (s nadpriemerným finančným ziskom).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Blog naväzuje na 1.časť blogu o meste Luzern https://blog.sme.sk/sonafrohlichova/cestovanie/najkrajsie-najfotografovanejsie-a-najnavstevovanejsie-mesto-vo-svajciarsku-1-cast

Začínala som ho vetou: Meno má pekné. Luzern, z latinčiny lampa, lampášik. Možno spomienka z minulosti na rybárov, ktorí si svietili na jazere malými lampášikmi:-) Už v prvej časti blogu som si vystrieľala najväčšie tromfy mesta: Kaplnkový most, hradby Museggu, Kultúrne a kongresové centrum KKL, Luzernský lev či Jezuitský kostol. Ale nejaký mi ešte zostal...:-)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Viete o ktorú budovu sa zaujímali Michael Jackson a člen kráľovskej rodiny z Bahrajnu. Údajne im padol do oka hotel Gutsch, vzácne sa podobajúci na bavorský zámok Neuschwanstein, ktorý si Walt Disney vybral ako inšpiráciu pre kulisy jeho rozprávok. Zámok či hotel aktuálne putuje od jedného ruského miliardára k druhému:-)

Hotel Gutsch
Hotel Gutsch (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.aerialstock.ch/)

Najvýznamnejším kostolom mesta je kostol Saint-Léger, v nemčine St. Leodegar. Na jeho mieste stálo už v 7. storočí opátstvo zasvätené svätému Mauriciovi. Budova bola zničená požiarom, na dnešnú podobu ju zrekonštruovali v roku 1874. Má významné miesto na brehu jazera, kostol vidíte z každej strany. Za pozoruhodné diela v kostole  sa považujú oltár Spásy duše a krucifix, ktoré pred požiarom zachránili .

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Z historických pamiatok mesta zaujme aj miestna radnica, na ktorú určite narazíte pri prechádzke starým mestom. Jej stavba bola ukončená v roku 1606 Antonom Isenmannom v štýle talianskej renesancie.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.luciassociation.org/)

Pozoruhodné sú miestne festivaly, karneval i slávnosti svetla. Luzernský festival priťahuje hviezdy klasickej hudby z celého sveta. Stretávajú sa tu najznámejšie orchestre, legendárni dirigenti i virtuózni sólisti. Počas štyroch týždňov, od polovice augusta do polovice septembra, prebieha v meste viac ako 100 podujatí.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.zentralplus.ch/)

Podobne známy je Festival modrých loptičiek, ktorý na množstve podujatí z oblasti hudby, umenia, fotografie, videa, filmu a rozprávania dáva priestor uznávaným umelcom, ale i mladým talentom. Z ďalších festivalov by som spomenula Retro festival či Blues festival.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.pilatustoday.ch/)

Vyzerá to veru na festivalové mesto. Organizačne všetko zastrešuje romantický hotel Schweizerhof, ktorý si nemôžete nevšimnúť na brehu jazera, pozornosť púta farebnými oknami.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.pilatustoday.ch/)

Karneval sa bude konať od 24. februára do 1. marca 2022. Kľúčovou postavou je mysteriózny Fritschi, o ktorom sa toho veľa nevie. Je pomyselnou hlavou najväčšieho a najstaršieho cechu v meste. Luzernčania si ho prisvojili, hudbou, tancom a sprievodom v  maskách mu vzdávajú hold od 5. hodiny rána, kedy Fritschi a jeho rodina prichádzajú loďou od jazera k rovnomennej fontáne Fritschi v starom meste.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.luzernerzeitung.ch/)
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.radio-luzern.ch/)

Postavička vskutku nepekného vzľadu ma neodradila od toho, aby som si pochutila v reštaurácii Lapin na miestnej špecialite s názvom Fritschi. Jedná sa o tradičné jedlo z 18. storočia “Chügelipastete”, koláč z teľacieho mäsa. Chutilo výborne. Škoda, že priateľ nezachytil celý obraz visiaci nado mnou, bol na ňom tajomný Fritschi v plnej svojej kráse:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ešte pozvánka na najbližší Sviatok svetla LILU. Od 6. do 16. januára 2022 sa Luzern stane žiarivým mestom rôznych stretnutí. Na jeho 3. ročníku predstavia umelci z celého sveta rozmanité a fascinujúce aspekty svetla. Mesto pripravuje atraktívny sprievodný program pre všetky zmysly. Počas 11 dní budú umelecky osvetlené námestia, uličky i pamiatky v centre mesta.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.loisirs.ch/)
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.aroma.ch/)

Luzern je mestom rozmanitých múzeí. Odporúčam zakúpenie tzv. Pasu pre vstup do múzeí, sú vskutku zaujímavé a pas vás motivuje ich navštíviť čo najviac za prijateľnú cenu. Spomeniem z nich: Historické múzeum, Múzeum umenia, Múzeum Richarda Wagnera či obrovské Múzeum dopravy a Ľadovcovú záhradu. Nájdete tu aj súkromnú zbierku obchodníka s umením Siegfrieda Rosengarta a jeho dcéry Angely s 32 maľbami Picassa. Jedná sa o druhú najvýznamnejšiu európsku zbierku španielskeho maliara Pabla Picassa.

Múzeum dopravy sa považuje za najväčší európsky dom dopravy a je najnavštevovanejším múzeom vo Švajčiarsku. Môžete v ňom stráviť celý deň a aj tak nemáte šancu vidieť všetko. Zabavia sa v ňom deti i dospelí, nájdete v ňom množstvo interaktívnych exponátov.

Obrázok blogu
(zdroj: https://auta5p.eu/)
Obrázok blogu
Múzeum dopravy
Múzeum dopravy (zdroj: Christian Humbert)
Múzeum dopravy, Luzern
Múzeum dopravy, Luzern (zdroj: Christian Humbert)

Luzern sa pokladá za jedno najkrajších, najfotografovanejších a najnavštevovanejších miest Švajčiarska. Pre niekoho je i mestom, do ktorého si príde kúpiť luxusné hodinky. Prekvapila ma skutočnosť, že sa údajne v tomto meste predá viac hodiniek ako v Ženeve. Pri prechádzke mestom si všimnete nespočetné množstvo obchodov s hodinkami tých najdrahších značiek.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.goldor.ch/)

Aj sme sa s priateľom pobavili na našej neznalosti, týkajúcej sa renomovaného miestneho výrobcu hodiniek. Carl F. Bucherer otvoril svoj prvý obchod s hodinkami a šperkami v Luzerne už v roku 1888. V roku 1919 uviedol na trh prvú kolekciu dámskych hodiniek. Považuje sa za jedného z prvých hodinárov, ktorý zaviedol hodinky na remienku. Jeho spoločnosť vlastní patent na mechanizmus, ktorý umožňuje paralelné zobrazenie času v troch časových pásmach. Spoločnosť je od svojho založenia neustále v plnom vlastníctve rodiny, toho času sa už jedná o tretiu generáciu. Opýtala som sa priateľa, kto je to ten watchmaker Bucherer, vôbec som ho nezaregistrovala a to som už písala blog o hodinkách: https://blog.sme.sk/sonafrohlichova/cestovanie/vyroba-luxusnych-svajciarskych-hodiniek-na-svajciarskej-sibiri

Priateľ bez zaváhania odpovedal, ty ho nepoznáš, známy ženevský hodinár... Meno Bucherer vyslovil s prehnanou francúzskou výslovnosťou, aby ma presvedčil. Mne sa to však nezdalo, po naštudovaní už viem, že mesto Luzern má svojho významného hodinára. Nielen francúzske kantóny sú známe výrobou luxusných hodiniek, veľa z nich sa samozrejme vyrába i v nemeckých kantónoch:-)

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.pinterest.fr/)

Napriek trom návštevám tohto čarovného mesta, teším sa na ďalšiu. Ostáva mi ešte pobehať hory v okolí Luzernu. V jednom z článkov som vám už predstavila tajomný Pilatus, ale v ponuke je toho oveľa viac: Melchsee-Frutt, Rigi, Stoos či Titlis.

Blog o meste Luzern ukončím upútavkou na moje nasledujúce blogy s gastronomickou tematikou. Chcela by som písať (snáď si cez sviatky nájdem čas) o tradičných švajčiarskych syrových špecialitách. Začnem prípravou pochúťky zo syra Vacherin Mont-d'Or.

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu