reklama

Tolerantné San Francisco – jedno z najkrajších miest sveta a najfotografovanejší most na svete Golden Gate Bridge, dni číslo 13,14 a 15

Západ Spojených štátov amerických a tunajšie národné parky patria k mojim najsilnejším cestovateľským zážitkom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

San Francisco je mesto elegantné, živé, fotogenické a tolerantné. Obľúbili si ho nielen turisti z celého sveta ale i filmári. Z nespočetného množstva filmov natočených v tomto meste spomeniem: Bullittov prípad, Útek z Alcatrazu, Skala, Hra, Základný inštinkt, Otec v sukni, Stážista, Most, Policajt zo San Francisca. Vo filmoch je často obsadzovaný rodák zo San Francisca charizmatický Clint Eastwood. Jeden zo svojich hororových filmov tu natočil Alfred Hitchcock.

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge (zdroj: www.goinsurance.com.au)

Na toto mesto som sa veľmi tešila, dojmy boli krajšie ako očakávania. Cítila som sa v ňom okamžite komfortne. Dokonca i napriek mojej slabšej orientácii v priestore, zorientovala som sa v ňom okamžite.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Farebné viktoriánske domy a rozmanitá architektúra dodávajú mestu idylický obraz. Pozoruhodné sú domy s názvom Painted ladies, jedná sa o šesť farebných domov, ktoré vlastnilo šesť sestier.

Painted Ladies
Painted Ladies (zdroj: www.fotocommunity.de)

Stúpajúce ulice so 43 kopcami dajú pri poznávaní mesta zabrať ale oddychovať môžete v nespočetných zelených parkoch (Alamo Square Park, Golden Gate Park, Ocean Beach) či v radostných kaviarniach v štvrti Haight Ashbury, pripomínajúcich bohémsku éru hippies. V tejto uletenej štvrti žil i Jimi Hendrix.

Obrázok blogu
(zdroj: Christian Humbert)
Dom Jimiho Hendrixa
Dom Jimiho Hendrixa (zdroj: www.tripadvisor.com)
Haight Ashbury
Haight Ashbury (zdroj: www.expedia.com)
Obrázok blogu
(zdroj: Christian Humbert)

Mesto je bohaté na rôznorodé komunity, ktoré dotvárajú pestrý kolorit mesta. V uliciach San Francisca „sloboda“ nadobúda svoj význam. Ja som sa do neho zamilovala na prvý pohľad a nielen preto, že mesto nosí iniciály totožné s mojim menom:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ak ste čítali môj predchádzajúci blog Záhadné mesto duchov – Bodie Town a obľúbený Yosemitský národný park, deň číslo 12, neprekvapí vás, že naša prvá cesta po príchode do San Francisca viedla do hotela. Ten sme mali zarezervovaný ešte pred príchodom do USA. Na výbere hotela som si v tomto prípade dala záležať a oplatilo sa. Ocitli sme sa priamo v srdci mesta na Union Square, v časti s luxusnými obchodmi ale hlavne s výbornou východiskovou pozíciou na spoznávanie mesta. Už z diaľky sme rozpoznali pamätník Dewey Monument, ktorý symbolizuje dobytie Manily počas americko-španielskej vojny.

Dewey Monument
Dewey Monument (zdroj: www.pinterest.com)

V hoteli Axiom ma upútali voňajúce čerstvé kvety, o ktoré sa niekto s láskou stará. Neočakávaným bonusom bola poloha pohodového hotela Axiom priamo pred stanicou legendárnych Cable car, čiže pozemnej lanovej električky. Je najstarším dopravným prostriedkom svojho druhu, premáva od roku 1873. Vedeli ste o tom, že ručne ovládaný systém lanovej električky existuje už len v San Franciscu? Jazdu si môžete spríjemniť zdvihnutím adrenalínu, ak z nej vyskočíte za jazdy:-) Mimochodom, zostali mi dva lístky na túto atrakciu, ak by mal niekto cestu do San Francisca...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Cable car
Cable car (zdroj: Christian Humbert)
Hotel AXIOM, San Francisco
Hotel AXIOM, San Francisco 
Obrázok blogu
(zdroj: Christian Humbert)
Hotel AXIOM, San Francisco
Hotel AXIOM, San Francisco (zdroj: Christian Humbert)

Poďme si povedať o tomto legendárnom meste základné informácie. Leží na západnom pobreží Spojených štátov, je hlavným kultúrnym a finančným centrom Severnej Kalifornie. Počet obyvateľov: 825 000. Je obklopený z troch strán vodou, k mestu patria aj neobývané Farallonské ostrovy v Tichom oceáne, či ostrovy Alcatraz a Treasure Island. Symbolmi mesta sú: most Golden Gate Bridge, väzenie Alcatraz, ľanová električka, čínska štvrť Chinatown i komunita homosexuálov. O tom všetkom ešte bude reč...

v diaľke ostrov Alcatraz
v diaľke ostrov Alcatraz (zdroj: Christian Humbert)
Brána do čínskej štvrte
Brána do čínskej štvrte (zdroj: Christian Humbert)

História mesta je vskutku zaujímavá. Začali ju písať domorodí Američania, ktorí sa tu usadili pred viac ako 10 000 rokmi. Prví Európania – Španieli, obsadili územie v roku 1770. Po nich pripadlo územie Mexičanom. Mesto sa nazývalo Yerba Buena, v preklade dobrá bylina. Po dobytí Kalifornie Spojenými štátmi v roku 1847 bolo mesto premenované na San Francisco. Zlatá horúčka spustila obrovskú imigračnú vlnu. V roku 1876 sa tu narodil spisovateľ Jack London.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Katastrofou pre mesto bol rok 1906, kedy ho zasiahlo silné zemetrasenie a následný požiar (zničeného bolo 80 percent územia mesta). Menej ničivé zemetrasenie zasiahlo mesto aj v roku 1989. Otvorením mostov Oakland Bay Bridge (r.1936) a Golden Gate Bridge (r. 1937) sa mesto stáva dostupnejším. V 60. tych rokoch 20. storočia sa už mesto stáva magnetom pre umelcov, hudobníkov a hnutie hippies.

Oakland Bay Bridge
Oakland Bay Bridge (zdroj: Christian Humbert)
Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge (zdroj: Christian Humbert)

Podnebie mesta sa vyznačuje miernymi zimami a suchými letami. Medzi zimnými a letnými mesiacmi sú len malé teplotné rozdiely (priemerná teplota v lete je 21°C, v zime 15°C). Podnebie ovplyvňujú studené prúdy Tichého oceánu. Tie sú v kombinácii s vysokými teplotami kalifornskej pevniny príčinou častej hmly. Žiaľ aj nám bola dopriata a to počas celých troch dní nášho pobytu. K ikonickému mostu sme sa vybrali každý deň a najlepšie fotografie vyzerali asi takto:

Obrázok blogu

Hmly síce hnevajú turistov, ale oslovujú umelcov. Vďaka hmlám väčšina obyvateľov v okolí mosta môže existovať bez klímy, dokonca majú menšiu spotrebu vody. Hmly prospievajú tunajším sekvojám a oblasť je chránená pred požiarmi. Hmly sú teda ospravedlnené:-)

Na prehliadku mesta sme zvolili jazdu autobusom spoločnosti Big Bus Tour a urobili sme dobre. Lístok bol platný dva dni, zahŕňal i nočnú jazdu mestom a vstup do ponorky. Úžasná vec takýto vyhliadkový autobus: hop on, hop off. Síce som na ňom parádne premrzla, hlavne počas prejazdu slávnym mostom Golden Gate Bridge. Nevadí, mali sme dôvod navštíviť historickú kaviareň Buena Vista a zahriať sa horúcou írskou kávou, ktorej recept vznikol práve v tejto kaviarni. Na vstup do nej sme si postáli chvíľu v rade.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Vyhliadkový autobus nám poskytol ucelený obraz o meste. Zaviezol nás až k populárnemu San Francisco Bay do časti Fisherman's Wharf. V minulosti bašta rybárov poskytuje promenádu popri zálive s panoramatickým výhľadom na mesto i nekonvenčný pohľad na uletené a voľnomyšlienkárske mesto. Časť pri móle Pier 39 je plná reštaurácií, kaviarní a obchodov so suvenírmi. Tiež je domovom pre cca 1700 na slnku sa vyhrievajúcich 400 kilogramových tuleňov.

San Francisco Bay, Pier 39
San Francisco Bay, Pier 39 (zdroj: sundaycooks.com)
Obrázok blogu
(zdroj: www.sanfrancisco4you.com/)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V zálive sme náhodne natrafili na ponorku Pampanito, ktorá upútala zachovalým stavom. Do stavu US Navy bola začlenená v roku 1943 a vyslaná na 6 misií počas II. svetovej vojny.

Obrázok blogu
Ponorka
Ponorka (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

V pozadí nasledujúcej fotografie vidno vyhliadkovú vežu Coit, ktorá je výborným orientačným bodom.

Obrázok blogu

Ponorka Pampanito slúži ako vojnový pamätník a múzeum. Nenechali sme si ujsť možnosť vstupu do útrob tohto technického skvostu.

V ponorke Pampanito
V ponorke Pampanito (zdroj: Christian Humbert)

Z móla Pier 33 sme mali rezervovanú plavbu spoločnosťou Alcatraz City Cruises k nechvalne známemu väzeniu Alcatraz na rovnomennom ostrove. Mysteriózne miesto slúžilo ako federálne väzenie do roku 1963. Považovalo sa za jedno z najstráženejších väzení, útek bol takmer nemožný (dokazuje to 36 neúspešných pokusov). Najznámejším väzňom bol Al Capone. Pre mňa bolo prekvapením, že v tomto väžení sa nachádzali najväčší zločinci všetkých čias spolu s nešťastníkmi, ktorí sa tam dostali za krádež v hodnote 18 dolárov, prípadne Indiáni, ktorí odmietli začleniť svoje deti do školského systému:-( Väznica sa zrušila z dôvodu vysokých nákladov na prevádzku.

Alcatraz City Cruises
Alcatraz City Cruises (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
maketa ostrova z väzením Alcatraz
maketa ostrova z väzením Alcatraz 
Väzenie Alcatraz
Väzenie Alcatraz (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
(zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

Neprehliadnuteľným symbolom mesta je najfotografovanejší most na svete Golden Gate Bridge. Visutý most s neuveriteľnou dĺžkou 2,7 kilometra púta i dizajnom: svojimi dvomi piliermi a oranžovou farbou (presný názov farby – medzinárodná oranžová). Farba bola zvolená cielene, korešponduje s prírodným prostredím a zabezpečená je viditeľnosť mosta počas legendárnych hmiel nad San Franciscom. Údajne hmla je nad mostom prítomná 108 dní v roku. My sme sa do nich parádne trafili:-( Pri stavbe tohto majestátneho diela zahynulo 11 robotníkov. Ešte smutnejšia je skutočnosť, že most je najvyhľadávanejším mostom sebevrahov. Skokom z neho je zaznamených 1500 úmrtí. Aktuálne sa dokončuje inštalácia záchranných sietí. V roku 1987, pri oslave 50. teho výročia otvorenia mostu, bola na ňom zastavená cestná premávka a povolený vstup chodcov. Milión návštevníkov most preťažilo, most sa dočasne prehol. Našťastie sa to obišlo bez zranení i trvalého poškodenia mosta. Podobné akcie sa asi nezopakujú.

Golden Gate Bridge bol zaradený medzi 7 moderných Divov sveta.

Otvorenie mosta Golden Gate Bridge v roku 1937
Otvorenie mosta Golden Gate Bridge v roku 1937 (zdroj: www.pinterest.com)
Oslavy 50. výročia otvorenia mostu Golden Gate Bridge
Oslavy 50. výročia otvorenia mostu Golden Gate Bridge (zdroj: www.history.com)
Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge (zdroj: www.hdwallpaper.nu)

Čo dodať po tomto skvoste. Stručne niekoľko ďalších zaujímavostí:

  • Chinatown (čínska štvrť) je zastúpená najväčšou čínskou komunitou na svete (mimo územia Ázie)

  • Najvyšším mrakodrapom mesta je finančná budova Transamerica Pyramid, 260 metrov, 48 poschodí

  • Najstrmšia ulica Filbert street dosahuje prevýšenie 31,5 %

  • Lombard street je najkľukatejšou ulicou na svete

  • Slávna GAY štvrť Castro je centrom LGBT diania. Umelec Gilbert Baker tu navrhol, následne dal do výroby dúhovú vlajku v roku 1978. Je univerzálnym symbolom LGBT komunity. Symbolizuje hrdosť a rôznorodosť komunity.

  • Vinice Napa Valley, neďaleko San Francisca, produkujú jedno z najlepších vín sveta

Transamerica Pyramid
Transamerica Pyramid (zdroj: Christian Humbert)
Filbert street
Filbert street (zdroj: fineartamerica.com)
Lombard street
Lombard street (zdroj: viajerosblog.com)
Štvrť Castro
Štvrť Castro (zdroj: www.pinterest.com)
Vinice v Napa Valley
Vinice v Napa Valley (zdroj: www.mondotravel.hr)

San Francisco je mesto extrémov. Zaraďuje sa medzi najbohatšie mestá sveta, ale nemôžete si v ňom nevšimnúť alarmujúci počet i zúbožený stav bezdomovcov. Sú všade, niekoľko metrov okolo nich radšej na chvíľu zadržíte dych...:-(

Hovorí sa, že to najlepšie príde na záver. Posledný deň sme si naplánovali výlet so spoločnosťou Gray Line do neďalekého mestečka Sausalito a Muir wood. Nemohli sme urobiť lepšie, blahodárne spojenie vidieka a ticha v lese. Ale pozor, to nie hocijaký vidiek ani obyčajný les. Mestečko Sausalito vyrástlo po dokončení výstavby mosta Golden Gate Bridge. Je vzdialené od San Francisca cca 20 kilometrov. Jeho malebné centrum poskytuje skvelé jedlo vo vychýrených reštauráciach, príjemné nákupy v miestnych butikoch, návštevu nespočetných galérií a očarujúcu prechádzku po nábreží s panoramatickým výhľadom na San Francisco. Údajne je tu vždy teplejšie a slnečnejšie ako práve v San Franciscu. Pre príjemné podnebie a atraktívne podmienky na život vyhľadávajú túto čarovnú destináciu americké celebrity.

Sausalito
Sausalito (zdroj: Christian Humbert)
Sausalito
Sausalito (zdroj: http://hansonofsonoma.com/)
Sausalito
Sausalito (zdroj: www.travelawaits.com)
Obrázok blogu

Muir Woods sa nachádza na hore Tamalpais, v blízkosti pobrežia Tichého oceánu, v izolovanom kaňone cca 18 kilometrov od San Francisca. Starobylý pobrežný les červeného dreva ponúka turistické chodníčky na rozlohe 224 hektárov. K videniu sú majestátne tisícročné sekvoje, dosahujúce výšku 80 metrov. Národná pamiatka National Monument Muir Woods (r.1908) bol venovaný otcovi národných parkov Spojených štátov prírodovedcovi Johnovi Muirovi. Muir Woods bol svedkom veľkej historickej udalosti po smrti amerického prezidenta Franklina Roosevelta, ktorý zomrel tesne pred otvorením povojnovej konferencie OSN v roku 1945. Delegáti z 50 krajín usporiadali spomienkovú slávnosť v tomto parku práve na jeho počesť.

Muir Woods s Gray line
Muir Woods s Gray line (zdroj: https://www.tripadvisor.com/)
Muir Woods
Muir Woods (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Výlet bol spoločnosťou Gray Line fantasticky zorganizovaný. Milo prekvapil vodič autobusu, nenápadný drobný mužík, ktorý nielenže bravúrne šoféroval po San Franciscu, ale i zaujímavo predstavoval všetky pozoruhodné miesta, ktoré sme práve míňali. Ani profesionálny sprievodca by to neurobil lepšie. To excelentné jazdenie po meste bolo o to cennejšie, že v týchto dňoch sa konala letecká šou modrých anjelov Fleet week a doprava na mnohých miestach kolabovala. Napriek tomu v tolerantnom meste slobody všetko prebiehalo vo vzácnom porozumení.

Fleet Week
Fleet Week (zdroj: Christian Humbert)
Fleet week
Fleet week (zdroj: Christian Humbert)
Fleet week
Fleet week (zdroj: Christian Humbert)

Nenapadá ma lepšie ukončenie blogu ako formou preslávenej piesne o San Franciscu v podaní Scotta McKenzie:

My už ideme do finále nášho 20-dňového dobrodružstva, presúvame sa do mesta anjelov Los Angeles.

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu