reklama

Les v krajine Slovensko

Letné poludnie v národnom parku Slovenský Raj. Po prechode rokliny sme si sadli na trávu asi poldruha metra od turistického chodníka. Po krátkej chvíli sa pri nás pristavil strážca prírody.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Upozornil nás, že sa máme hneď zdvihnúť a odísť, lebo opúšťaním chodníka porušujeme zákon o národnom parku. Hodili sme do seba piknik a bleskove sme opustili miesto, tráve v národnom parku by sme mohli predsa ublížiť a ubližovanie prírode je v národnom parku nežiadúce.

O niekoľko rokov som zobrala svojho priateľa z juhu do Slovenského raja. V novembri, aby sme sa vyhli letnému náporu turistov. Prešli sme najdlhšiu roklinu Slovenského Raja a počas návratu po značkovanej lesnej ceste mi priateľ, znalec to prírody, vraví: „A toto je národný park? Chránené územie? Veď v tomto lese má najhrubší kmeň priemer 15 cm. Kde sú staré stromy? Čo sa v tomto lese chráni?“ Naozaj som si to dovtedy nevšimla. Až keď sme neúmyselne zišli z chodníka. V snahe dostať sa späť na značku sme šli za zvukom traktora. Na lesnej čistinke s množstvom vyrúbaných (nie kalamitných!) kmeňov sme narazili na lesných robotníkov, ktorí zvážali spílené stromy a ochotne nám poradili ako sa dostaneme opäť na chodník.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Odvtedy keď pri svojich potulkách v lese, chránenom či nechránenom, stretnem staré stromy, fotím si ich a je mi smutno, lebo viem, že na Slovensku majú svoj osud spečatený. Lesohospodári majú svoje záujmy. V škole ich učia, že je treba dať priestor mladým stromkom, druhej etáži, tým, že tú staršiu, prvú etáž spília. Tak to predpisuje hospodárska úprava lesa a len tak je les dlhodobo udržateľný, len tak les prospieva. Len tak sa v ňom dá píliť, rúbať, zvážať, slovom hospodáriť. Ako to vlastne robil les celé tie milióny rokov, keď ho človek nepílil? Zrejme bol na okraji vyhynutia a čakal, kým človek zručný vynájde sekeru, aby konečne začal prospievať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Môj príbeh bol z národného parku Slovenský Raj, ale prechádzky po Nízkych Tatrách, v ochrannom pásme Tatranského národného parku, aj priamo v TANAPe sú pre mňa podobnou skúsenosťou. Nedávno som zaregistrovala správu, že aj „nedotknuté“ bukové lesy v Poloninách, súčasť to UNESCO, sa veselo pília. Ak sa pília stromy v národných parkoch a aj tie v Poloninách, predstavme si, ako sú na tom naše „bežné“ lesy. Tie majú svojho majiteľa, ktorý na rozdiel od tých v národných parkoch či lesoch iného stupňa ochrany, má obmedzenie holorubov, ale inak má voľné ruky. Lesohospodár posudzujúci prosperitu lesa označkuje stromy farebnými sprejmi na výrub podľa oprávnených lesohospodárskych zákonov. Potom príde Jano v gumákoch s motorovou pílou, zreže čo treba a pre istotu porozhadzuje po okolí prázdne fľaše (v lepšom prípade) z kofoly. Staršie stromy majú jednoducho smolu, majiteľ potrebuje vyťažiť m3 a ako sa má dostať k m3 ak nie cez mohutné staršie stromy?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A keď potom nejaký strom ujde pozornosti hospodárov, podarí sa mu dospieť do veku niekoľko sto rokov a objaví ho nadšenec prírody, zapichnú pred neho tabuľu Chránený strom, prípadne ho prehlásia za národnú prírodnú pamiatku. Mimochodom, s koľkými takými stromami ste sa na (zatiaľ ešte stále) zalesnenom Slovensku stretli?

Neviem, aké máte skúsenosti so strážcami prírody, ale ja už viem, čo by som povedala tomu v Slovenskom Raji na margo pokrčenej trávy. 

Soňa Kallová

Soňa Kallová

Bloger 
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  793x

Prírodný tvor a (preto) skeptik. Viac tu: https://plnielanu.zoznam.sk/rozhovor-sprievodkyna-sona-kallova/ Zoznam autorových rubrík:  Slovenská spoločnosťPamiatkyPolitikaSúladCestovanie a turistikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu