reklama

Na káve: Naveed z Kašmíru. Karí a Bollywood.

Naveed je cez týždeň inžinierom energetickej spoločnosti v košielke a sačku, cez víkendy šampiónom v krikete a dobrodruhom anglického vidieka v zablatených čižmách. Už naše prvé spoločné stretnutie bolo veľmi vtipné..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... respektíve poznačené mojou dezorientáciou. Naveed ako miesto našej stretávky navrhol kaviareň Costa, v jednom nákupnom centre, lenže ja sa samozrejme nezapriem a poplietla som si súradnice a skončila niekde úplne inde. Aj napriek tomu, že som meškala, jeho som na mieste činu nikde nenašla a po niekoľkých podráždených správach (ja nečakám, ale na mňa sa čaká - často neúmyselne, lebo niekde práve blúdim) mi zavolal, že on už dorazil, stojí pred kaviarňou, ale mňa nikde a na kedy asi vidím svoj predpokladaný príchod. Ja som tiež stála pred kaviarňou Costa, ale v úplne odlišnej časti mesta a jeho nikde nebolo. Nech som sa otáčala akokoľvek, nevidela som žiadneho Inda a už vonkoncom nie takého, akým vyzeral byť on na svojich fotkách. Najbližšie Indovi by sa dal nazvať bradatý chlapík s poriadnym bachorom, čo stál obďaleč a v kuse ťukal do mobilu alebo na striedačku sledoval okolidúcich. Pri predstave, že by to mal byť on sa mi zdvihol žalúdok. V tej chvíli som spanikárila, že ten fešák je v skutočnosti odpudzujúci chlapík alebo je to prank a niekto sa na mňa díva z diaľky a dobre sa pritom smeje, kým ja čakám na mieste stretávky – ako v tých videách na internete. Rozohnená som v telefóne vyšplechla na Naveeda svoje rozhorčenie a ultimátum, nech sa dostaví do niekoľkých minút inak odchádzam. Až v tej chvíli som zistila, že som to bola vlastne ja, kto čakal na zlom mieste, ale našťastie to zobral s humorom a presunul sa za mnou, inak by som ho tam určite nechala. Letmo upotený a vysmiaty ma hneď po príchode do mojej Costy schmatol a ja som sa spamätala na to, že ma objíma a smeje sa mi, aká som nafučaná, pričom vdychujem odzbrojujúcu vôňu parfému z jeho rozhorúčeného tela. Mimovoľne ma týmto dostal do rozpakov, dokonca dvojitých, pretože som to bola ja, kto prišiel do nesprávnej kaviarne a ešte sa tu naparuje. Tí, čo ma poznajú, už vedia, že sa mi to niekdy stáva, ale späť k tinderovému stretnutiu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bol to jeden z najzaujímavejších rozhovorov s mužom, aký som kedy mala, kde ma dotyčný neunudil k smrti alebo som sa necítila, ako keby som práve spadla z jahody. Bavili sme sa o politike, výklade náboženstva /mne ako ateistke sa veľmi zapáčil jeho pohľad na vieru a ľudí rôznych vierovyznaní/ a v tomto bode som sa dozvedela, že je vlastne Moslim, čo ma letmo zaskočilo, hlavne pri jeho štýle obliekania, kedy mi očko každých pár sekúnd poskakovalo k jeho rozopnutej bielej košeli, ktorá na snedej pokožke magnetizujúco žiarila. Mala som voči nim predsudky a bolo to prvýkrát, čo som sa osobne stretla s Moslimom. Po rokoch strávených v Anglicku som ich z ulíc a taxíkov poznala trochu inak. Pochádzal z indického Kašmíru, problematického, prevažne moslimského regiónu na severe, ktorý je kvôli strategickej geopolitickej polohe bodom sváru medzi Indiou, Čínou a Pakistanom. Konverzácia bola veľmi dynamická, rôznorodá so skutočne širokým záberom, samozrejme značne okorenená jeho dôvtipom, šarmom a vedomosťami, ktoré na mňa spravili dojem. Po tomto stretnutí sme spolu strávili ešte jeden večer, kedy prišiel po mňa autom a zaviezol ma na večeru k sebe domov. Zo zásady nesadám k cudzým mužom, lebo sa mi v hlave okamžite vyroja asociácie o rozsekaných telách pohodených pri ceste, ale Naveedovi som úplne dôverovala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoci sme sa vopred dohodli, že „nič nebude“, len tá večera, nebola som si istá jeho skutočnými pohnútkami, ale bola som až príliš zvedavá a nedalo mi to. Býval v malom bungalov so svojím kašmírskym spolubývajícim, ktorý – ako ma už vo dverách stihol nonšalantne informovať – tu práve teraz nebol, takže ak chcem, môžem prespať v jeho izbe, samozrejme vo všetkej počestnosti. Večera a dezert boli pripravené, i keď si presne nespomínam čo bolo na jedálnom lístku. Viem len toľko, že toho bolo veľa a ja s mega gučou v hrdle som toho veľa nepojedla.

Naveed mi hrdo ukazoval svoje povystavované trofeje z kriketových zápasov, rozhovoril o svojom otcovi a o prístupe mužov k ženám v jeho krajine, ktorá je v ostrom kontraste s väčšinovou mienkou o neúctivých a násilných Indoch, prezentovanej médiami za posledné roky. Podľa jeho slov sú kašmírski muži - ako moslimovia k ženám úctivejší a nevidia v nich len mäso na trhu, ktoré treba skupinovo oblklopiť a poobchytkávať všade, kde sa len dá. Neskôr sme podstatnú časť večera strávili počúvaním rytmickej mainstreamovej indickej hudby a pomalých kašmírskych balád, ktoré boli oveľa emotívnejšie, s dôrazom kladeným na text a zachytenie emócií. Skončili sme sledovaním videoklipov na youtube o Kašmíre a jeho dychberúcich scenériách na lyžovanie s hlbokými dolinami a čistým vzduchom, za ktorým na sever krajiny cestujú milióny turistov a tiež porovnávaním rozdielu medzi kašmírskymi a indickými mužmi, kde som ja ako Európanka mala zastávať úlohu rozhodcu, ktorý mal vyniesť verdikt, či sú lepší práve Kašmírčania alebo Indovia. Síce som jeho zapáleniu k téme príliš nerozumela, ale prišlo mi to vtipné a rada som sa zapojila. Zastával názor, že Kašmírčania sú viac, pretože sú vyšší než priemerní Indovia, slušnejší, kultivovanejší a svetlejší, čo v Indii v mysliach ľudí evidentne žije aj dodnes, po stáročia kastovným systémom zastávaný názor: svetlejšia farba pokožky – hodnotnejší a krajší človek. Zlomila som ho pri videoklipe na megahit  Kala Chashma, kedy sa mi oči pri neznámom spevákovi rozžiarili ako svetielka na vianočnom stromčeku a z fešáka sa vykľul veľmi známy nekašmírsky sexsymbol - Ind  Sidharth Malhotra. Bol to soundtrack k fanúšíkmi ospevovanému, no kritikmi zatracovanému filmu Baar Baar Dekho, kde hlavnú úlohu stvárnila práve jeho krajanka z Kašmíru Katrina Kaif.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trocha sa ho dotklo, že som bez rozmýšľania vyprskla svoje preferencie a ako víťaz neskončil nik z Kašmíru, no nakoniec to rozdýchal a domov som sa dostala jeho autom a celá... celá nadšená a vytešená zo znovu prebudenej lásky k indickej hudbe a filmu, ktoré som celé roky, od čias, čo som v roku 2006 žila v Londýne a na scéne hviezdil Panjabi MC počúvala len sporadicky. Do dnešného dňa nerozumiem jeho posadnutosti porovnávať Kašmír so zvyškom Indie, ale od tohoto stretnutia u mňa fičí India na plné pecky. Bollywoodske filmy a hviezdy ako Sidharth Malhotra, Varun Dhawan a Alia Bhatt už viac nie sú cudzím slovom v mojom slovníku a asi takto nejako začalo moje spoznávanie indického karí. Kašmírčan z anglického Leeds a Kala Chasma s rytmami mojej duše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sidharth Malhotra

Varun Dhawan

Alia Bhatt

Sonya Haraszti

Sonya Haraszti

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Anglické dievča, dievča s minulosťou žijúce v hmlistom Albione.Komplikovaná. Zoznam autorových rubrík:  O mneListy pre nehoNa káveNezaradenéBehind blue eyes

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu