„Potage Parmentier“- Pórovo-zemiaková krémová polievka

Po dlhom čase som sa znova dostala k tomu, aby som sa s Vami podelila o jeden z mojich obľúbených receptov. Nechcem nič sľubovať, no vyzerá to, že sa budeme môcť takto virtuálne stretávať častejšie / aj keď je pravdou, že podmienky sú u nás doma ešte také, ako to nazvať, polobojovné :) /. Medzičasom som totiž pre Vás vyskúšala viacero nových receptov, no nakoľko som bola v takom časovom presse, nedostala som s ku zdokumentovaniu....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Toľko na úvod a teraz pristúpme k nášmu dnešnému receptu. Jedná sa o veľmi jednoduchý a zároveň veľmi chutný recept z môjho milovaného Francúzska. Polievka pod originálnym názvom „Potage Parmentier“ je aj v našich končinách známou Pórovo-zemiakovou krémovou polievkou. Francúzi ju zvyknú pripravovať aj s jej studenej verzii pod názvom „Vichyssoise“ . Keďže je ale krásna ( aj keď nie veľmi chladná ) jeseň, priklonila som sa k jej teplému variantu.

Čo teda budeme potrebovať?

Obrázok blogu
Obrázok blogu




Poznamka : pokiaľ ide o použité množstvo vody, to závisí samozrejme na vás, ako aj od množstva použitých ingrediencií ( treba tiež myslieť na to, že sa varením časť vody aj odparí, takže drahí priatelia, vody sa v tomto prípade netreba báť )

Postup :
1.samozrejme- ošúpané zemiaky, ako aj dôkladne umytý pór nakrájame-> pór na tenšie kolieska a zemiaky na menšie kocky ( na tvare ani veľkosti prakticky nezáleží, keďže vo finále sa všetko krásne spolu rozmixuje; mali by byť ale aspoň nahrubo rovnakej veľkosti, kvôli rovnomernému uvareniu, ale to snáď ani nemusím uvádzať;) )

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Obrázok blogu




2. rozpusíme si asi dve lyžice masla a pridáme nakrájaný pór. Nasleduju dochutenie soľou a čiernym korením a následné dusenie, až pokiaľ pór nemá nádhernú sýtozelenú farbu ( na mojej fotke to síce nie je veľmi dobre vidieť, no vy už iste viete, čo myslím)

Obrázok blogu



3. Následne pridáme nakrájané zemiaky …


4. … a zalejeme vodou ( kľudne môžete použiť aj vývar, no ja som použila vodu- podľa pôvodného receptu sa má použiť voda )

Obrázok blogu



5. prikryté pokrievkou varíme až do úplného zmäknutia našich ingrediencií

6. Následný postup je už veľmi jednoduchý- polievku ponorným mixérom rozmixujeme a hotovú polievku ešte na záver zjemníme smotanou a spolu ešte chvíľu povaríme ( ja ešte zvyknem niekedy polievku dochutiť troškou citrónovej šťavy, ale to je už na každom z Vás a na Vašej chuti)

Skryť Vypnúť reklamu
Obrázok blogu




Obrázok blogu

Poznámka: Pre úplnosť ešte uvediem, že podľa pôvodného receptu sa uvedené suroviny varia v osolenej a okorenej vode a až následne, po pridaní smotany sa polievka zjemní maslom...Mne sa ale viac osvojil v prípade tejto polievky takýto postup...

Obrázok blogu

Dobrú chuť !

Martina Šostáková

Martina Šostáková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Our future- our choice Zoznam autorových rubrík:  francúzska kuchyňaKrásy ParížaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

3 články
Adam Valček

Adam Valček

6 článkov
Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Skryť Zatvoriť reklamu