
Toľko na úvod a teraz pristúpme k nášmu dnešnému receptu. Jedná sa o veľmi jednoduchý a zároveň veľmi chutný recept z môjho milovaného Francúzska. Polievka pod originálnym názvom „Potage Parmentier“ je aj v našich končinách známou Pórovo-zemiakovou krémovou polievkou. Francúzi ju zvyknú pripravovať aj s jej studenej verzii pod názvom „Vichyssoise“ . Keďže je ale krásna ( aj keď nie veľmi chladná ) jeseň, priklonila som sa k jej teplému variantu.
Čo teda budeme potrebovať?


Poznamka : pokiaľ ide o použité množstvo vody, to závisí samozrejme na vás, ako aj od množstva použitých ingrediencií ( treba tiež myslieť na to, že sa varením časť vody aj odparí, takže drahí priatelia, vody sa v tomto prípade netreba báť )
Postup :
1.samozrejme- ošúpané zemiaky, ako aj dôkladne umytý pór nakrájame-> pór na tenšie kolieska a zemiaky na menšie kocky ( na tvare ani veľkosti prakticky nezáleží, keďže vo finále sa všetko krásne spolu rozmixuje; mali by byť ale aspoň nahrubo rovnakej veľkosti, kvôli rovnomernému uvareniu, ale to snáď ani nemusím uvádzať;) )


2. rozpusíme si asi dve lyžice masla a pridáme nakrájaný pór. Nasleduju dochutenie soľou a čiernym korením a následné dusenie, až pokiaľ pór nemá nádhernú sýtozelenú farbu ( na mojej fotke to síce nie je veľmi dobre vidieť, no vy už iste viete, čo myslím)

3. Následne pridáme nakrájané zemiaky …
4. … a zalejeme vodou ( kľudne môžete použiť aj vývar, no ja som použila vodu- podľa pôvodného receptu sa má použiť voda )

5. prikryté pokrievkou varíme až do úplného zmäknutia našich ingrediencií
6. Následný postup je už veľmi jednoduchý- polievku ponorným mixérom rozmixujeme a hotovú polievku ešte na záver zjemníme smotanou a spolu ešte chvíľu povaríme ( ja ešte zvyknem niekedy polievku dochutiť troškou citrónovej šťavy, ale to je už na každom z Vás a na Vašej chuti)


Poznámka: Pre úplnosť ešte uvediem, že podľa pôvodného receptu sa uvedené suroviny varia v osolenej a okorenej vode a až následne, po pridaní smotany sa polievka zjemní maslom...Mne sa ale viac osvojil v prípade tejto polievky takýto postup...

Dobrú chuť !