Peruánska gastronómia je považovaná za najlepšiu gastronómiu Ameriky. Lima je hlavnou gastronomickou destináciou južnej Ameriky. Posledné reporty hovoria o 80 000 turistoch, ktorí prišli do Limy a ich hlavným cieľom bolo navštíviť tamojšie reštaurácie. Peru je jednou z krajín s najväčším množstvom štandardizovaných národných jedál, je ich takmer 500.

Peruánska kuchyňa je v posledných rokoch najviac expandujúcou kuchyňou vo svete. Každoročne sa otvárajú desiatky peruánskych reštaurácií po celom svete. V Peru je momentálne boom štúdia za kvalitného kuchára. Za rok 2013 sa dve peruánske reštaurácie z Limy umiestnili v zozname najlepších rešturácií sveta: The world’s 50 best restaurants by pellegrino: „Astrid & Gaston“ na 14. mieste a „Central“ na 50. mieste. Najznámejší peruánsky šéfkuchár Gastón Acurio (majiteľ reštaurácie „Astrid & Gaston“ ) je v Peru považovaný za veľkú osobnosť. Gastón Acurio vo svojom televíznom programe o reštauráciách, chodil a rozprával sa s rybármi, s roľníkmi a s malými pestovateľmi, jedával jedlá čo sa ponúkali v dedinských tržniciach a spôsobil boom okolo našej kuchyne. Ľudia v Peru poznajú mená desiatok kuchárov. Kuchári chodia do televíznych súťaži, hádam častejšie ako herci. Peru je asi jediná krajina na svete, kde ľudia prosia šéfkuchára, aby kandidoval za prezidenta (a u nás je prezidentská demokracia). Peruánci sme asi zvláštny národ!
Čo je vlastne typické peruánske jedlo?
V prvom rade to je fúzia rôznorodých kuchýň s typicky peruánskymi produktmi. Peruánska kuchyňa používa všetky druhy mäsa, rýb, morských plodov a používa aj bežné prísady, ako sú koriander, avokádo, zázvor, sladké zemiaky - bataty, yuka – tapiok (cassava) a iné. Základom tajomstva našej kuchyne sú však ajíes - rozličné typy štipľavých papričiek. Na Slovensku ich zatiaľ nedostať a keď si chcem na peruánskom jedle pochutnať, papričky treba doviesť z Peru. Peruánske jedlo nie je pre Európana také exotické ako indické, alebo thajské, ale má v sebe niečo zvláštne.

V Peru je veľmi veľa špecializovaných reštaurácii:
Cocina criolla: je to mestská - vnútrozemská kuchyňa a najčastejší typ reštaurácií u nás.
Cevicheria: variácie nášho národného jedla: ceviche, jedlá z rýb a darov mora.
Chifa: variácie peruánsko - čínskeho jedla. Číňania prišli do Peru pred viac ako 100 rokmi a svoje jedlá v Peru prispôsobili miestnym produktom a chutiam. Peruánci ho považujeme za naše jedlo. Je to druhý najrozšírenejší typ reštaurácii v Peru (niečo ako pizzerie na Slovensku).
Polleria: Hlavne grilované kurence. Sú to najlacnejšie reštaurácie.
Okrem nich sú aj ďalšie špecializované reštaurácie, ale aj také zaujímavosti ako reštaurácia, ktorá varí fazuľu na 50 rôznych spôsobov, alebo „all can you eat“ reštaurácia, kde ponúkajú viac ako 100 rôznych jedál a pritom veľká väčšina sú peruánske jedlá.

Peruánci veľmi často chodievame jesť do reštaurácie, nielen keď sa niečo oslavuje, ale pravidelne. Chodievame celé rodiny, jedáva sa dlho, pri stole sa udeje tá najlepšia výchova, lebo rodiny sa učia byť spolu. V Peru je ťažké nájsť voľné miesto v najlepších reštauráciách v nedeľu na obed.
Peruánske jedlá
Peruánci stále rozprávame o jedle (ako Angličania o počasí). Kde som jedol najlepšie „Ceviche“, alebo „Pachamanca“ minulý týždeň bola vynikajúca, kedy si pôjdeme dať Chicharrones?, atď. Môj brat je riaditeľom jednej firmy a hovoril mi, že návštevy z iných krajín mu vravia: A vy neviete o niečom inom rozprávať?
Pozrite čo hovoríme o svojich jedlách:
Ceviche (čítajte: seviče)
Je to naše národné jedlo. Čerstvé ryby v limetovej šťave, červená cibuľa, koriander, peruánske papričky, a k tomu sladký zemiak (batata). Ale pre mňa je ceviche more, slnko, posedenie s rodinou, alebo posledné jedlo o piatej ráno na pláži v Lime po pretancovanej noci, alebo prvé jedlo po predchádzajúcej opici, alebo prvé jedlo hneď po pristáti lietadla v Lime po rokoch strávených v cudzine. Ceviche nie je len jedlo, ceviche je história, sú to spomienky, ceviche je Peru ...

Lomo saltado
Pred tisíckami rokov obyvatelia Ánd vypestovali zemiaky, paradajky a koriander. Pred tisíckami rokov Číňania vypestovali cibuľu a vynašli sójovú omáčku. Pred tisíckami rokov Rimania vynašli ocot. Keď sa hovädzie mäso (privezené Španielmi) stretlo v Peru so všetkými týmito prísadami, narodilo sa LOMO SALTADO, pokrm najviac konzumovaný v Peru, a čo má veľmi prekvapilo aj najviac predávaný v CASA INKA v Bratislave.
