Avokádo má v Amerike dve mená. Prvé je „Aguacate“ (čítajte: aguakate). Pod týmto menom ho poznajú v Mexiku, odkiaľ pochádza, v celej strednej Amerike a na severe južnej Ameriky. Druhé meno je „Palta“. Toto meno je kečua, jazyk Inkov, a takto ho poznáme v celej južnej Amerike, okrem jej severnej časti.
Je niekoľko druhov avokáda, ale pre jednoduchosť ich rozdelím len na dva druhy: s hladkou šupkou, lepšie sa hodí do šalátov, obyčajne je väčšie a vodnatejšie. S tmavšou a štruktúrovanou šupkou, je lepšie do nátierok, alebo namiesto masla.
Ako kúpiť avokádo?
V latinskej Amerike poviete predavačovi, nech Vám dá avokádo a on sa pýta či na teraz, alebo na kedy, a podľa toho Vám ho vyberá. Či je plod zrelý, vieme podľa toho, ako je koniec mäkký. Jemné stlačíme špicatejší koniec a ak je trochu mäkký, je už zrelý. Ak je veľmi mäkký, radšej ho nekúpte, budete musieť vyhodiť veľké kusy z neho. Keď kúpite nezrelé avokádo a chcete, aby rýchlo vyzrelo, zabaľte ho do novinového papiera a dajte ho na tmavé a teplé miesto, napr. do rúry (nezapínajte ju). Ak naopak, chcete, aby dozrelo čo najneskôr, dajte ho do chladničky.
Keď nie som si istý, či je avokádo dostatočne zrelé, zvyknem z vrchnej časti urobiť dva rezy tak, aby sa dal vytiahnuť malý kus. Ochutnám malý kus, ak je už zrelé, zjem ho, ak nie, tak vrátim naspäť ten kus, avokádo opäť zbalím do novinového papiera a čakám deň či dva a skúsim z novu. Niekedy sa ten kus už nedá jesť, ale stále zostáva skoro celé avokádo jedlé.

Avokádo je veľmi háklivé na nárazy. Keď vyzreje, tam kde bolo narazené, vznikajú čierne body, ktoré sa nedajú jesť. My sme mali dlhé diskusie s dodávateľmi, ktorí nám nosili avokádo v igelitkách a neskôr sa nedalo použiť. Ak je avokádo prezreté, narastú mu také vnútorné čierne nite. Predtým, ako pripravíte avokádo, odstráňte „čierne a vlasaté“ časti.
Ako jesť avokádo?
Najčastejšie ho jeme namiesto masla. Avokádo rozkrájame na polovicu a vyhodíme semienko. Lyžičkou zoberieme kusy avokáda a natierame ich do rožka, potom avokádo jemne nasolíme a zjeme. Ako študent na strednej škole som takto cez prestávky jedol „pan con palta“ od tetiek, čo nám ich predávali cez mriežky pred školou.
Nátierky:
Jednoduché nátierky sa robia tak, že stláčate avokádo vidličkou a primiešajte k nemu napr. s cibuľku pokrájanú na malé kocky, alebo na tenké nite a posolíte poprípade pridáte čierne korene, niečo štipľavé a na koniec pridáte par kvapiek šťavy z limetky, alebo zo citrónu (To je „tajomstvo“ aby Vám avokádo po chvíli neočernelo).
Najznámejšia nátierka z avokáda je mexické Guacamole (čítajte: guakamole). My ju robíme tak, že do stláčaného avokáda pridávame cesnak, papričky jalapeňos a malé kocky rajčiny a pokvapkáme limetkou ale existujú rôzne recepty guakamole. Typické v Mexiku je nechať semienko v tanieri s guacamole, aby nátierka neočernela.
Šaláty
Do šalátu z rajčiny, uhorky a šalátových listov pridávame kocky avokáda. Pripravíme dresing, alebo prekvapkáme limetkou, osolíme a máme typický peruánsky šalát.
Predjedlo: Palta rellena (plnené avokádo)
Jednoduché peruánske predjedlo robíme tak, že avokádo pokrájame na polovicu, vyhodíme semienko a ošúpeme. Odkrojíme malý plátok z okrúhlej časti avokáda, tak aby avokádo mohol stáť na tanieri. V malej mise pripravíme šalát z varenej zeleniny, pokrájanej na malé kocky: zemiaky, mrkva, kukurica, hrášok a strapčeky z varených kuracích pŕs. Všetko pomiešame s majonézou a týmto šalátom plníme avokádo. Na šalát položíme plátok z avokáda, ktorý sme predtým odkrojili, môžeme ozdobiť kusom vajíčka alebo olivami a podávame.

Posledné poznámky:
Avokádo je bežné jedlo v latino-amerických kuchyniach. Často pridávame kusy avokáda ako prílohy ku hocijakým jedlám.
Neosolené avokádo nemá žiadnu chuť. Sú ľudia, ktorí ho takto vyskúšali a nechutilo im to.
Avokádo sa môže jesť aj sladené (ale mne veľmi nechuti).
Jedol som aj polievky z avokáda.
Buen provecho amigos ! (čítajte: buen provečo amigos). Dobrú chuť !