Zdravé mäkké medovníčky

K Vianociam tradične patrí maškrtenie a teda aj nešťastné priberanie. Čo tak maškrtiť zdravo? Napečte si výborné a mäkké medovníky bez tuku. Sú tak vynikajúce, že ich budete schovávať aj pred návštevou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Medovníčky odpradávna patria k Vianociam. Medové pečivo je vzácnou potravinou. Je oveľa hodnotnejšie ako pečivo vyrobené z cukru. Je výživnejšie, stráviteľné a trvanlivejšie. Najlepšie je uskladňovať ho v plechových dózach v suchých a chladných miestnostiach, aby si uchovalo dobrú vôňu aj chuť, krehkosť i vláčnosť.Tak ho možno dlho uchovávať čerstvé, chutné a požívateľné. Konzervačnou látkou je v ňom med, ktorý nepodlieha biologickej skaze. Z historických rozprávaní je známe, že keď sa v medovnikárskej rodine narodilo dievča, zarobilo sa surové cesto do kamenných sudov. Keď sa potom dievča vydávalo, dostalo cesto ako veno. Bolo z ražnej múky, medu a vody, potom sa pridali vajíčka a koreniny. V sudoch tak zrelo 17 až 20 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V mojom recepte nie je potrebné, aby cesto stálo v chlade, môže sa hneď piecť a medovníčky po upečení sú hneď mäkké. No má to aj nevýhodu, takto sa môže veľmi rýchlo stať, že do Vianoc sa musia medovníčky piecť viackrát 

Moje tajné tipy:

  1. všetky sypké ingrediencie preosiať, aby sa odstránili hrubé častice a prevzdušnili suroviny

  2. múku pred použitím zohriať na radiatore

  3. používame nie čerstvú, ale aspoň 3 mesačnú múku

  4. medovníkové korenie – pomelieme si v mlynčeku na kávu fenikel, aníz, klinček, badián, vanilku, muškátový kvet

Potrebujeme

750 g špaldovej múky

35 g trstinového cukru

5 PL kvalitného medu

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL škorice

2 ČL citrónovej kôry

2 ČL medovníkového korenia

4 vajíčka + 1 na potretie

pekanové orechy

Postup:

Múku, sódu bikarbónu, škoricu, kôru a medovníkové korenie si preosejeme, všetko poriadne spolu premiešame a pridáme roztopený med a vajíčka izbovej teploty. Cesto dôkladne vymiesime. Ja som ho miesila vo veľkom hrnci, nakoľko je to bez masla veľmi náročné a lepšie sa mi tak uchytávalo. Hneď z neho môžeme vyrezať postavičky a piecť. Ideálne je vaľkať ho medzi papierom na pečenie a potravinovou fóliou, aby sa nelepilo na valček a nemuseli sme ho zbytočne múčiť. Cesto môžeme vaľkať na tenšie, nakoľko sa pekne nadýcha vďaka tomu, že sme pri výrobe cesta všetky sypké ingrediencie preosiali. Ak chceme medovníčky s orieškom vložím ho na postavičku pred pečením. Pečiem na 210 stupňov cca 6 minút. Vytiahnem z rúry, až teraz potriem rozšľahaným vajíčkom a dám ešte asi na 1 minútu piecť. Takto mám medovníčky aj nadýchané aj lesklé 

SkryťVypnúť reklamu
Dagmara Šprtková

Dagmara Šprtková

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vymýšľam chutné, rýchle a zdravé recepty bez tuku, športujem, cestujem a všetko nové je pre mňa výzvou. Schudla som a chcem motivovať k zdravému životu aj ďalších, čo nie sú so sebou spokojní Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu