Medovníčky odpradávna patria k Vianociam. Medové pečivo je vzácnou potravinou. Je oveľa hodnotnejšie ako pečivo vyrobené z cukru. Je výživnejšie, stráviteľné a trvanlivejšie. Najlepšie je uskladňovať ho v plechových dózach v suchých a chladných miestnostiach, aby si uchovalo dobrú vôňu aj chuť, krehkosť i vláčnosť.Tak ho možno dlho uchovávať čerstvé, chutné a požívateľné. Konzervačnou látkou je v ňom med, ktorý nepodlieha biologickej skaze. Z historických rozprávaní je známe, že keď sa v medovnikárskej rodine narodilo dievča, zarobilo sa surové cesto do kamenných sudov. Keď sa potom dievča vydávalo, dostalo cesto ako veno. Bolo z ražnej múky, medu a vody, potom sa pridali vajíčka a koreniny. V sudoch tak zrelo 17 až 20 rokov.
V mojom recepte nie je potrebné, aby cesto stálo v chlade, môže sa hneď piecť a medovníčky po upečení sú hneď mäkké. No má to aj nevýhodu, takto sa môže veľmi rýchlo stať, že do Vianoc sa musia medovníčky piecť viackrát
Moje tajné tipy:
všetky sypké ingrediencie preosiať, aby sa odstránili hrubé častice a prevzdušnili suroviny
múku pred použitím zohriať na radiatore
používame nie čerstvú, ale aspoň 3 mesačnú múku
medovníkové korenie – pomelieme si v mlynčeku na kávu fenikel, aníz, klinček, badián, vanilku, muškátový kvet
Potrebujeme
750 g špaldovej múky
35 g trstinového cukru
5 PL kvalitného medu
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
2 ČL citrónovej kôry
2 ČL medovníkového korenia
4 vajíčka + 1 na potretie
pekanové orechy
Postup:
Múku, sódu bikarbónu, škoricu, kôru a medovníkové korenie si preosejeme, všetko poriadne spolu premiešame a pridáme roztopený med a vajíčka izbovej teploty. Cesto dôkladne vymiesime. Ja som ho miesila vo veľkom hrnci, nakoľko je to bez masla veľmi náročné a lepšie sa mi tak uchytávalo. Hneď z neho môžeme vyrezať postavičky a piecť. Ideálne je vaľkať ho medzi papierom na pečenie a potravinovou fóliou, aby sa nelepilo na valček a nemuseli sme ho zbytočne múčiť. Cesto môžeme vaľkať na tenšie, nakoľko sa pekne nadýcha vďaka tomu, že sme pri výrobe cesta všetky sypké ingrediencie preosiali. Ak chceme medovníčky s orieškom vložím ho na postavičku pred pečením. Pečiem na 210 stupňov cca 6 minút. Vytiahnem z rúry, až teraz potriem rozšľahaným vajíčkom a dám ešte asi na 1 minútu piecť. Takto mám medovníčky aj nadýchané aj lesklé