STV stále nemá dobrého ekonomického redaktora

Miro Frindt, nová tvár v ekonomickom spravodajstve STV, zatiaľ o svojej odbornosti nepresvedčil

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

STV sa dlhodobo trápi s vytvorením slušného ekonomického spravodajstva. Ekonomiku v poslednom čase robili kde-kto, aspoň ja som si žiadny systémový prístup nevšimol. Za posledný týždeň to tak vyzerá, že ekonomické témy robí hlavne Miro Frindt. Ani toto nebola dobrá voľba.

Pacienti si zbytočne vytvárajú zásoby liekov,“ znel titulok sobotnej správy STV.

Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Niektorí ľudia si teda vytvárajú zásoby práve pre nový cenník. Drahšie lieky by mali zlacnieť a naopak. Za lacnejšie by sme si mali od januára priplatiť viac. Lekári však upozorňujú, že to neplatí pri každom lieku.

Marián KOLLÁR, Lekárske odborové združenie
--------------------
Možno, že pri niektorých prípadoch sú to vyhodené peniaze. Eventuálne teraz kupujeme lieky alebo ľudia kupujú lieky, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku o pár týždňov lacnejšie.

Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Dostatočné zásoby liekov by mali mať len chronicky chorí pacienti a aj to maximálne na dva týždne.

Takže reportér zistí, že hoci v niektorých prípadoch to neplatí, budúci rok skutočne zdražejú niektoré skupiny liekov, najmä tie doteraz lacnejšie. Prečo potom odhovára od nákupov, ak ľudia skutočne môžu ušetriť? Prečo titulok zavádza o "zbytočnom" tvorení zásob?

A to je ešte nič oproti Frindtovej piatkovej reportáži o platoch a cenách :

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Jozef DÚBRAVSKÝ, moderátor
--------------------
Najrýchlejšie sa zvyšujú platy zamestnancom v oblasti telekomunikácií. V októbri zarobili v priemere viac ako štyridsaťtritisíc korún. Naopak, najhoršie sú na tom ľudia pracujúci v hoteloch a reštauráciách. Ich priemerná mzda je približne devätnásťtisíc päťsto korún.

Veruže nie. Veď priemerná mzda v hospodárstve je zhruba 20 tisíc, takže 19 500Sk nemôže byť mzda najhoršieho odvetvia. Podľa Štatistického úradu je priemerná mzda za október v odvetví hotely a reštaurácie 10 800Sk (ako ma upozornil čitateľ, samozrejme toto odvetvie má relatívne vysoké neoficiálne príjmy v sprepitnom, takže to porovnávanie s inými je trochu pokrivené).

Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Práve ľudia s nízkymi príjmami majú problém vyžiť. Od januára do októbra najmenej zarobili pracovníci v hoteloch a reštauráciách, maloobchode, stavebníctve a zamestnanci poštových a doručovateľských služieb.

Juraj VALACHY, finančný analytik banky
--------------------
Súvisí to s tým, že ide väčšinou o nízkokvalifikovanú prácu a ide o odvetvia, kde je pomerne nízka pridaná hodnota.

Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Stále platí, že najviac peňazí minieme na bývanie, splácanie hypoték a zariaďovanie domácností.

Judita SEDÍLEKOVÁ, finančná poradkyňa
--------------------
Pravdaže aj náklady na to bývanie stále rastú a sú to vlastne spojené náklady, ktorým sa ľudia nevyhnú.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Novembrové výraznejšie zdražovanie potravín máme za sebou. Na budúci rok by sa mali zvýšiť ceny o sedem až desať percent, ale niektoré tovary naopak zlacnejú.

Ceny v priemere pôdu budúci rok hore o zhruba 3 percentá, hovoria predpovede. 7-10%, to môžu byť potraviny. Určite mal zaznieť ten priemerný rast všetkých tovarov a služieb, a mohlo sa to porovnať s priemerným rastom miezd či dôchodkov, povedzme, aby si to diváci vedeli uviesť do súvislostí. Veď celý príspevok sa točí o platoch a cenách.

SkryťVypnúť reklamu
Ľubomír DRAHOVSKÝ, analytik pre prieskum trhu potravín
--------------------
Rozhodne nebudú tak stúpať, respektíve trocha zlacnejú pekárenské výrobky a potom mliečne výrobky.

Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Obchodníci za posledné dva mesiace preceňovali smerom hore najčastejšie pečivo, mliečne výrobky, paradajky, papriku a uhorky. Napriek tomu, že ceny potravín sa zvýšili, nemali by výraznejšie ovplyvniť infláciu a teda kritériá na prijatie eura. Potraviny totiž zdraželi aj v iných krajinách Európskej únie.

Dobre myslené, ale zlá formulácia. Práveže potraviny najvýraznejšie ovplyvnili infláciu v posledných mesiacoch a podobne to bude aj budúci rok. Ako SME nedávno informovalo, budúci rok môže byť u nás o 50% vyššia inflácia ako sa donedávna čakalo, najmä vďaka potravinám a palivám. Druhá vec je, že potraviny zdraželi aj inde v EÚ, a keďže inflačné kritérium je relatívne k iným členom a nie absolútne, nárast inflácie kvôli potravinám nevyzerá byť problematický.
Taktiež, ceny potravín neovplyvňujú "kritériá", tie sú dané, ale môžu/nemusia ovplyvniť PLNENIE kritérií.

Inak celá správa mala skvelý titulok "Najviac minieme na bývanie a potraviny." No neprepnite. Veď ten titulok platí už roky rokúce. A potom, že ľudia správy STV nepozerajú.


Ako pančovať víno: Emo Beška ma upozornil na chybu vo víkendovom profile Aloisa Kracherav v SME:

SkryťVypnúť reklamu
Vyštudovaný chemik sa vrhol na vinárstvo s otcom v najťažšom čase po škandále v roku 1985, keď sa pančované rakúske víno (dietylénom) dostalo do titulkov novín na celom svete.

Nešlo o dietylén, ale o dietylén glykol (DEG), upozorňuje Beška, dietylén je plyn (butadién).

Gabriel Šípoš

Gabriel Šípoš

Bloger 
  • Počet článkov:  663
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Pracujem v Transparency International Slovensko. Slovak Press Watch bol projektom Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu