STV sa dlhodobo trápi s vytvorením slušného ekonomického spravodajstva. Ekonomiku v poslednom čase robili kde-kto, aspoň ja som si žiadny systémový prístup nevšimol. Za posledný týždeň to tak vyzerá, že ekonomické témy robí hlavne Miro Frindt. Ani toto nebola dobrá voľba.
„ Pacienti si zbytočne vytvárajú zásoby liekov,“ znel titulok sobotnej správy STV.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Niektorí ľudia si teda vytvárajú zásoby práve pre nový cenník. Drahšie lieky by mali zlacnieť a naopak. Za lacnejšie by sme si mali od januára priplatiť viac. Lekári však upozorňujú, že to neplatí pri každom lieku.
Marián KOLLÁR, Lekárske odborové združenie
--------------------
Možno, že pri niektorých prípadoch sú to vyhodené peniaze. Eventuálne teraz kupujeme lieky alebo ľudia kupujú lieky, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku o pár týždňov lacnejšie.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Dostatočné zásoby liekov by mali mať len chronicky chorí pacienti a aj to maximálne na dva týždne.
Takže reportér zistí, že hoci v niektorých prípadoch to neplatí, budúci rok skutočne zdražejú niektoré skupiny liekov, najmä tie doteraz lacnejšie. Prečo potom odhovára od nákupov, ak ľudia skutočne môžu ušetriť? Prečo titulok zavádza o "zbytočnom" tvorení zásob?
A to je ešte nič oproti Frindtovej piatkovej reportáži o platoch a cenách :
Jozef DÚBRAVSKÝ, moderátor
--------------------
Najrýchlejšie sa zvyšujú platy zamestnancom v oblasti telekomunikácií. V októbri zarobili v priemere viac ako štyridsaťtritisíc korún. Naopak, najhoršie sú na tom ľudia pracujúci v hoteloch a reštauráciách. Ich priemerná mzda je približne devätnásťtisíc päťsto korún.
Veruže nie. Veď priemerná mzda v hospodárstve je zhruba 20 tisíc, takže 19 500Sk nemôže byť mzda najhoršieho odvetvia. Podľa Štatistického úradu je priemerná mzda za október v odvetví hotely a reštaurácie 10 800Sk (ako ma upozornil čitateľ, samozrejme toto odvetvie má relatívne vysoké neoficiálne príjmy v sprepitnom, takže to porovnávanie s inými je trochu pokrivené).
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Práve ľudia s nízkymi príjmami majú problém vyžiť. Od januára do októbra najmenej zarobili pracovníci v hoteloch a reštauráciách, maloobchode, stavebníctve a zamestnanci poštových a doručovateľských služieb.
Juraj VALACHY, finančný analytik banky
--------------------
Súvisí to s tým, že ide väčšinou o nízkokvalifikovanú prácu a ide o odvetvia, kde je pomerne nízka pridaná hodnota.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Stále platí, že najviac peňazí minieme na bývanie, splácanie hypoték a zariaďovanie domácností.
Judita SEDÍLEKOVÁ, finančná poradkyňa
--------------------
Pravdaže aj náklady na to bývanie stále rastú a sú to vlastne spojené náklady, ktorým sa ľudia nevyhnú.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Novembrové výraznejšie zdražovanie potravín máme za sebou. Na budúci rok by sa mali zvýšiť ceny o sedem až desať percent, ale niektoré tovary naopak zlacnejú.
Ceny v priemere pôdu budúci rok hore o zhruba 3 percentá, hovoria predpovede. 7-10%, to môžu byť potraviny. Určite mal zaznieť ten priemerný rast všetkých tovarov a služieb, a mohlo sa to porovnať s priemerným rastom miezd či dôchodkov, povedzme, aby si to diváci vedeli uviesť do súvislostí. Veď celý príspevok sa točí o platoch a cenách.
Ľubomír DRAHOVSKÝ, analytik pre prieskum trhu potravín
--------------------
Rozhodne nebudú tak stúpať, respektíve trocha zlacnejú pekárenské výrobky a potom mliečne výrobky.
Miroslav FRINDT, redaktor
--------------------
Obchodníci za posledné dva mesiace preceňovali smerom hore najčastejšie pečivo, mliečne výrobky, paradajky, papriku a uhorky. Napriek tomu, že ceny potravín sa zvýšili, nemali by výraznejšie ovplyvniť infláciu a teda kritériá na prijatie eura. Potraviny totiž zdraželi aj v iných krajinách Európskej únie.
Dobre myslené, ale zlá formulácia. Práveže potraviny najvýraznejšie ovplyvnili infláciu v posledných mesiacoch a podobne to bude aj budúci rok. Ako SME nedávno informovalo, budúci rok môže byť u nás o 50% vyššia inflácia ako sa donedávna čakalo, najmä vďaka potravinám a palivám. Druhá vec je, že potraviny zdraželi aj inde v EÚ, a keďže inflačné kritérium je relatívne k iným členom a nie absolútne, nárast inflácie kvôli potravinám nevyzerá byť problematický.
Taktiež, ceny potravín neovplyvňujú "kritériá", tie sú dané, ale môžu/nemusia ovplyvniť PLNENIE kritérií.
Inak celá správa mala skvelý titulok "Najviac minieme na bývanie a potraviny." No neprepnite. Veď ten titulok platí už roky rokúce. A potom, že ľudia správy STV nepozerajú.
Ako pančovať víno: Emo Beška ma upozornil na chybu vo víkendovom profile Aloisa Kracherav v SME:
Vyštudovaný chemik sa vrhol na vinárstvo s otcom v najťažšom čase po škandále v roku 1985, keď sa pančované rakúske víno (dietylénom) dostalo do titulkov novín na celom svete.
Nešlo o dietylén, ale o dietylén glykol (DEG), upozorňuje Beška, dietylén je plyn (butadién).