reklama

Potulky po Morave - Černvír

Obec Černvír patrí k najstarším osadám na východnom svahu Českomoravskej vrchoviny. Leží v údolí rieky Svratky. Názov obce bol pravdepodobne odvodený podľa víru na „čiernej rieke“ Švarcave (Schwarzau = Svratka).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
krytý drevený most z roku 1718 (technická pamiatka)
krytý drevený most z roku 1718 (technická pamiatka) (zdroj: Stanislav Kán)

Prvá písomná zmienka je z roku 1285. Obci dominujú dve historické pamiatky. Prvou z nich je barokový Kostol Nanebovzatia P. Márie, ktorý patrí k najpozoruhodnejším sakrálnym pamiatkám v Českej republike. Stojí na skalnom ostrohu (v jeho najužšej časti) nad riečkou Svratkou. Postavený bol pravdepodobne okolo roku 1228. Archeologicky však bolo preukázané, že stojí na mieste pôvodnej románskej svätine, ktorej murivo bolo čiastočne použité na stavbu nového kostola. Na vyvýšenej strane ostrohu stálo opevnené sídlo. Dnes tu ostala už len vyvýšenina a nezachovali sa na nej žiadne pozostatky sídla, resp. stavby (dnes tu stojí súkromý dom a záhrada). Neďaleko sa nachádza kamenná pivnica, avšak vek a súvislosť s bývalým sídlom nebola preukázaná. Pri archeologickom výskume bola nájdená keramika z druhej polovici 13. storočia. K južnej časti kostola bola pristavaná pretiahnutá loď s barokovým priečelím a štyrmi portálmi. V roku 1969 boli objavené fresky, ktoré predstavujú Narodenie Pána, Poslednú večeru, Umučenie Pána a Posledný súd. Ich súčasťou je erb s troma rybami. Ten patril rodu ktorý vlastnil neďalekú obec Klečany, je možné, že tento rod vlastnil aj osadu Černvír. Kostol je obklopený cintorínom v tvare podkovy (je však problém v súčasnosti sa tam dostať). Pred kostolom sa nachádzajú tri prastaré lipy a liatinový kríž z roku 1865. Interiér kostola zdobia vzácne rezbárske práce, gotické nástenné maľby, cenný mramorový portál do sakristie a vystavený je aj oltár sv. Linharta (pochádza zo zatopenej obce Mušov). Druhou významnou pamiatkou a ukážkou ľudovej architektúry je krytý drevený most cez rieku Svratku. Je dlhý 32 metrov a bol postavený v roku 1718. Nosná konštrukcia je takmer (do dnešných čias) z pôvodného jedľového dreva. Jedná sa o najstarší objekt svojho druhu na Morave a je technickou pamiatkou. V obci sa nachádza mlyn s pílou, ktorý funguje dodnes. Bývalá tehelňa vyrábala tehly s iniciálkami HP, ktoré se nachádzajú na rôznych historických stavbách v okolí. Obec má v súčasnosti asi 163 obyvateľov.

Stanislav Kán

Stanislav Kán

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Ži a nechaj žiť. Všetko krásne, ktoré nájdeme, si musíme strážiť, chrániť a starať sa o to. A niekedy aj trošku rozmaznávať... Zoznam autorových rubrík:  CestovaniePostrehy zo životaDX-ing .... hobby bez hranícNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu