reklama

Kresťanstvo je ako dobrá polievka

Ak má chutiť, musí maťvšetky svoje ingrediencie, nesmie sa rozrieďovať vodou a musí mať dostatočnú teplotu (najmä teraz, v zime)...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (159)

Život ma učí, že kresťanstvo je náročné náboženstvo (možno preto je terčom kritiky toľkých "bývalých kresťanov", ktorí sa k nemu síce nejako hlásia, ale jeho náročnosť nechcú akceptovať a chybu za to, že im to nefunguje, hľadajú kdekoľvek inde len nie v sebe).

Vyžaduje veľa úsilia, aby ho človek dokázal v sebe realizovať. Nie je to však nemožné, lebo - aspoň tak to učí kresťanstvo - Boh najprv človeka uschopnil na to, aby žil podľa morálneho zákona, až potom mu ho predkladá... Boh ako autor nášho života (Stvoriteľ) predkladá morálny zákon ako "návod na použitie" tohto života. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Avšak ak má toto náboženstvo človekovi čosi priniesť (oporu, posilu, keď prídu ťažké chvíle v živote a pod.), nestrpí žiadne kompromisy. "Rozriedené" kresťanstvo, zredukované na "chodenie do kostola" - ako na nejaký folklór, na odriekavanie modlitieb ako nejakých básničiek, na výber z prikázaní podľa vlastného života a iné tzv. moderné čudá, človeka nepodrží, keď prídu životné ťažkosti a podľa môjho názoru nerobí človeka šťastným ani vtedy, keď je "dobre". Jednoducho, nemá chuť stojí akurát za vypľutie. Ale chyba nie je v tom kresťanstve, chyba je v tej deformácii.

Preto to porovnanie s polievkou... Mimochodom, nie je celkom moje. Ak sa nemýlim, sv. Ambróz ho použil na vysvetlenie, ako bojovať s pokušeniami, keď povedal: "Kým je polievka horúca, nepadne do nej žiadna mucha."

Stanislav Košč

Stanislav Košč

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Usilujem sa sledovať život okolo seba s otvorenými očami... a tiež s očami viery. A so srdcom. Azda to niekoho môže zaujať. Viac o mne na stanislavkosc.webnode.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéBiblické zamysleniaSociálna náuka CirkviNezaradenéNetradičné športové komentáre

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu