reklama

Ukrajina 12: Ako sme sa v Odese hľadali.

Povyskakované pružiny starých matracov nás vítajú do nového dňa. Odhrniem zaprášený záves a pustím pár lúčov slnka cez zamastené okno do našej komnaty.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

Uteráky, kefky, všetokdrogistický tovar čo so sebou máme putuje do neokožovanej prístavby kepmu,nazvanej tiež sprcha. Teplá voda sa neukazuje ani po piatich minútach. Studenáto istí. Dôkladne sme uložili veci do auta, tak aby sme sa vzadu už toľkonetlačili. Prvýkrát náš Kerson pocítil na svojej kapote kvapku čistej vody aknerátam tú dažďovú. Museli sme ho už umyť, lebo sa na ňom nedalo jesť. Celý čassme ho používali ako stolík a pochutnávali si na ňom. Bol na ňom náškompletný jedálny lístok. Od džemu, cez polievky, oleju zo sardiniek až pomlieko, ktoré sme zabudli na streche a počas cesty nám krabica z nehouletela. Najprv sme sa divili, že prečo nám všetci trúbia, ale ich apel bolopodstatnený, nie je ani tu zvykom nosiť tetrapack na streche auta. Rozlúčilisme sa s domácimi akonáhle mi vrátili pas, Odesa nás očakáva. Máme sa tustretnúť s kamarátmi. Tých Vám predstavím ochvíľu. Vstup do mesta námspríjemnil šofér dodávky. Za sebou máme cez dvetisíc kilometrov, chaozv Kyjeve na štvorprúdovke bez značiek, cestu štrkopieskom, no a tu saideme na pumpe spýtať kadiaľ sa dostaneme do centre a on musí do násnabúrať. Sedíme v Kersonovi, naše bezmocné pohľady sledujú auto cúvajúcedo toho nášho. Jemne preliačené ľavé predné dvere a vyvrátené jedinéúčinne spoľahlivé spätné zrkadlo. Víjdeme von a máme chuť sa smiať. Musímesa však tváriť smutne, aby sme od chlapíka niečo vymálili, ale moc sa nám tonedarí. Chalani sa pučia za autom a ja zjednávam. Namiesto mnounavrhovaných 40 sme dostali 20 dolárov a poslal nás do kelu, že neviemeparkovať. Zrkadlo sme vrátili do skoro pôvodného stavu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vraciame sa na cestu.Kerson sa začal prehrievať, on má asi dušu, alebo tam Radek ráno dolial veľavody. V Odese to funguje tak, že namiesto značky parkovisko všetcipreferujú zákaz zastavenia. My sme neboli výnimkou. S kolegovcami sme sadohodli na mieste stretnutia prostredníctvom mobilnej kominikácie. Potemkinovéschody sme my našli asi do 15tich minút.

Obrázok blogu

Našej druhej polovičke to trvalo 3hodiny, pritom parkovali 5 minút od nich.

Obrázok blogu

Naša expedícia sa rozrastá o dvoch nových členov. MartinVlachynský aka Wlacho. Niečo viac o ňom? Nech sa páči http://vlachynsky.blog.sme.sk/.A k nemu neúnavný šofér v batikovanom tričku a batikovanom klobúku, Michal aka Lazo zpobrežia Slotoviny. Nešli s nami od začiatku lebo čakali ešte na jednéhonepodarka, ktorý im v deň odchodu oznámil, že nemá pas. Ja som ho úplnechápal, lebo môj cestovný doklad sa mi zjavil tiež až dva dni pred odchodom.Dovtedy bol nezvästný. Napriek tomu by som išiel, s bratom sme si troškupodobný, snáď by si to colníci nevšimli. Našťastie sa našiel, keď robilabratova priateľka Anička v našom bordeli poriadok. Spoločne sme sa pomotali pomeste, posedeli v parku, dokúpili matriošky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Toto prístavné mesto by somcharakterizoval ako špedičný sklad pekných báb. Veľkými žeriavmi ich tuvykladajú, poprechádzajú sa po mesta a znovu ich naložia na lode a expedujú dosveta.

Obrázok blogu

Bolo ich tu neúrekom.

Obrázok blogu

Navyše asi platí v meste zákon, zákaz nosiťpodprsenky, alebo sú tu tak drahé, že si ich nik nemôže dovoliť. Každopádnetúto módu by som zaviedol aj na Slovensku. Bolo na čase odísť z mestaa ísť si hľadať bývanie. Zdochol tu pes, keby len jeden.

Obrázok blogu

Nazrieme do mapy a vyberáme blízku dedinuIličcevsk, kde keď vyrazíme sa tam do hodiny stretneme. Po hodine sme sadostali akurát tak peši k nášmu autu. Do dvoch hodinách spokojní sedímev McDonalde, na ktorý sme narazili po ceste. Ak porovnávam početdopravných značiek v meste s návesnými tabuľami tejto medzinárodnejkorporácie je to asi jedna k jednej. Po troch hodinách nám prišla sms, ženás tam už čakajú pri soche Lenina. Trošku sme meškali aj preto lebo nám naceste radili dvaja pod vplyvom alkoholu chlapi. Išli sme tak ako nás navigovalia prichádzame k mestu a zrazu nápis Odesa. Vraciame sa späť,odkiaľ sme už dnes raz išli. Časová sľučka. Na druhýkrát sme už trafili dosprávneho mesta. Keď sme sa tam z auta pýtali na danú sochu, ľudia buďutekali od nás, alebo nám nerozumeli, alebo jednoducho nevedeli. Poradil námv poradí asi desiaty opýtaní, a ako to väčšinou býva, keď sa pýtate naulicu, aj v tomto prípade to bolo tak, že sme sa nachádzali priamo na nej.Konečne sme sa našli. Foto s otcom národa nesmie chýbať ani tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tiahnemeďalej popri pobreží a nachádzame bazu odychu. Nie však takú v akej smetrávili noc pre tým, ale v blízkosti peknej rozľahlej pláže, plnú ľudí,občerstvení a zábavy. Prvé kolo, druhé kolo, tretie kolo, platíme účet.

Obrázok blogu

Vyrozprávaní sa poberáme k neďalekému jazeru, ktoré sme objavili po ceste.Rozložíme stany, zase spíme sami.

Stanislav Thomka

Stanislav Thomka

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Poslanec mesta Martin a Žilinského samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  Rusko 2008čo deň dalUkrajina 2007Politika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu