Mlieko a káva: nerozlučná dvojica

Mliečne nápoje z kávy majú svoju históriu a rovnako tak aj popularitu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

To, či do kávy patrí aj mlieko, je občas predmetom vášnivých diskusií. Dospieť k jednému jedinému záveru nemôžeme, ak sa bavíme o tureckej káve. No ak prejdeme ku espressu, tu je to celkom iné. Tu mlieko proste patrí, nápoje majú svoju históriu, vlastné názvy a pravda, aj popularitu. Článok bude teda o nich - o jednotlivých mliečnych nápojoch z espressa.

Cappuccino

Azda najznámejší mliečny nápoj z espressa. Servíruje sa spravidla v keramickej šálke. Základ tvorí 1 espresso, ktoré je doliate napeneným mliekom do objemu cca 150 ml. Na vrchu sa vytvorí pena o hrúbke približne 1 cm, zároveň sa jedná o nápoj vhodný na latte art kresbu. Pri nej je fajn, pokiaľ je na káve zachovaná crema. Crema je zlatisto-hnedá vrstva vo vrchnej časti espressa, ktorá je emulziou fines, plynov, olejov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Flat white

Popularitou je hneď za cappuccinom. Pravdou je, že neexistuje presne zadefinovaný postup pre jeho prípravu, no zvyčajne sa v dnešnej dobe pripravuje ako dvojité espresso (doppio) zaliate našľahaným mliekom do objemu podobnému cappuccinu. Jedná sa teda o silnejšiu, taktiež na kofeín bohatšiu kávu. Ak je to potrebné, dá sa pri príprave (skôr ale pri pákovom kávovare) hrať s kofeínom, a to tak, že do portafiltra dáme nejaký pomer klasickej kávy s kofeínom a dekafeinizovanej kávy.

Latte macchiato

Tento nápoj nám slúži najmä ako tešiteľ očí. Jeho pointa spočíva v jeho vrstvení. Ako prvé sa do (obyčajne vyššieho skleneného) pohára vleje našľahané mlieko s tuhšou penou a po približne minúte (kým sa oddelí pena od mlieka) doň pomaly vlejeme 1 espresso. Takto vznikne, ako som už spomínal, ozaj nádherný vizuál. Dole mlieko, hore tuhá mliečna pena a medzi nimi sa vynímajúce, hnedé espresso.

SkryťVypnúť reklamu

Cortado

Tento nápoj je podľa mňa veľmi zaujímavý. Vynikne v ňom ako káva, tak i mlieko. Ináč - nie je ho ľahké nájsť v kaviarňach. Majú ho len málokde, možno skôr vo väčších mestách (?). Čo to teda je? Je to espresso doliate našľahaným mliekom do objemu okolo 60 ml. Varianta s 2 espressami sa nazýva gibraltaro.

Espresso macchiato

Tento nápoj tiež nemá úplne jednoznačný výklad. Niekde ho pokladajú za ten istý nápoj ako cortado. No podľa klasických receptov sa jedná o espresso, ktorého créma je ofarbená 1, eventuálne 2 lyžíčkami tuhej mliečnej peny.

Všetky nápoje, až na latte macchiato sa zvyknú pripraovať s nádhernými latte art vzormi. Či už srdcami, rosettami, labuťami, alebo inými, dozaista vždy potešia naše oči, naše chuťové poháriky.

SkryťVypnúť reklamu

Niko Staš

Niko Staš

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  101x

Volám sa Niko Staš, mám 16 rokov. Mojimi hlavnými záujmami sú najmä matematika a vedy s ňou spojené, no nado všetko milujem turistiku, prírodu, hory a Tatry. Chodím do nich už takmer 7 rokov - aktívne a vo voľnom čase sa nimi zaoberám - či už čítaním si o ich histórii, alebo aj ich aktívnym spoznávaním v teréne. V poslednom roku sa u mňa "prejavila" nová záľuba - v káve a v čínskom čaji. Páči sa mi ich kultúra, rozmanitosť a oceňujem najmä ich chuť. V tejto oblasti by som rád propagoval zmýšľanie "tretej kávovej vlny" a tiež budem šíriť osvetu o (nadmernom) požívaní kofeínu. V roku 2021 som vyhral celoslovenskú matematickú súťaž Pytagoriáda, som členom Školského parlamentu a napísal som knihu o horách a turistike Hory a my. V roku 2022 som bol ocenený ŽSK za mimoriadne štúdijné výsledky. Najdôležitejšími hodnotami, ktoré význavam sú rodina, sloboda, príroda, hobby, pravda a šťastie. Snažím sa zmýšľať optimisticky a verím, že spoločným úsilím dokážu ľudia urobiť veľa dobra. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

218 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu