To, či do kávy patrí aj mlieko, je občas predmetom vášnivých diskusií. Dospieť k jednému jedinému záveru nemôžeme, ak sa bavíme o tureckej káve. No ak prejdeme ku espressu, tu je to celkom iné. Tu mlieko proste patrí, nápoje majú svoju históriu, vlastné názvy a pravda, aj popularitu. Článok bude teda o nich - o jednotlivých mliečnych nápojoch z espressa.
Cappuccino
Azda najznámejší mliečny nápoj z espressa. Servíruje sa spravidla v keramickej šálke. Základ tvorí 1 espresso, ktoré je doliate napeneným mliekom do objemu cca 150 ml. Na vrchu sa vytvorí pena o hrúbke približne 1 cm, zároveň sa jedná o nápoj vhodný na latte art kresbu. Pri nej je fajn, pokiaľ je na káve zachovaná crema. Crema je zlatisto-hnedá vrstva vo vrchnej časti espressa, ktorá je emulziou fines, plynov, olejov.
Flat white
Popularitou je hneď za cappuccinom. Pravdou je, že neexistuje presne zadefinovaný postup pre jeho prípravu, no zvyčajne sa v dnešnej dobe pripravuje ako dvojité espresso (doppio) zaliate našľahaným mliekom do objemu podobnému cappuccinu. Jedná sa teda o silnejšiu, taktiež na kofeín bohatšiu kávu. Ak je to potrebné, dá sa pri príprave (skôr ale pri pákovom kávovare) hrať s kofeínom, a to tak, že do portafiltra dáme nejaký pomer klasickej kávy s kofeínom a dekafeinizovanej kávy.
Latte macchiato
Tento nápoj nám slúži najmä ako tešiteľ očí. Jeho pointa spočíva v jeho vrstvení. Ako prvé sa do (obyčajne vyššieho skleneného) pohára vleje našľahané mlieko s tuhšou penou a po približne minúte (kým sa oddelí pena od mlieka) doň pomaly vlejeme 1 espresso. Takto vznikne, ako som už spomínal, ozaj nádherný vizuál. Dole mlieko, hore tuhá mliečna pena a medzi nimi sa vynímajúce, hnedé espresso.
Cortado
Tento nápoj je podľa mňa veľmi zaujímavý. Vynikne v ňom ako káva, tak i mlieko. Ináč - nie je ho ľahké nájsť v kaviarňach. Majú ho len málokde, možno skôr vo väčších mestách (?). Čo to teda je? Je to espresso doliate našľahaným mliekom do objemu okolo 60 ml. Varianta s 2 espressami sa nazýva gibraltaro.
Espresso macchiato
Tento nápoj tiež nemá úplne jednoznačný výklad. Niekde ho pokladajú za ten istý nápoj ako cortado. No podľa klasických receptov sa jedná o espresso, ktorého créma je ofarbená 1, eventuálne 2 lyžíčkami tuhej mliečnej peny.
Všetky nápoje, až na latte macchiato sa zvyknú pripraovať s nádhernými latte art vzormi. Či už srdcami, rosettami, labuťami, alebo inými, dozaista vždy potešia naše oči, naše chuťové poháriky.