reklama

Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?

Viete, pri ktorej z domácich prác spálite najviac kalórií? Áno, rúbanie dreva je fajn odpoveď, ale mala som na mysli skôr odpoveď b. Umývanie okien.

Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Rozhovor u kaderníčky

„Janka, máte nové nástenné hodiny?“ - „Nie, iba som na nich konečne umyla sklo.“ Nie, to nebol žart, ale skutočná situácia, ktorá sa mi nedávno prihodila.

Iba taká maličkosť stačila na to, aby som si v interiéri všimla pozitívnu zmenu. Hodiny naozaj dostali novú, atraktívnejšiu tvár. Že kam tým mierim? Predstavte si, keď toto dokázal spôsobiť kúsok umytého sklíčka, akú radosť vám prinesú vyleštené okná v domácnosti.

Motivačný úvod

Jasné, rozumiem, akoby som už počula vaše zavzdychanie. Nie je to práve činnosť, do ktorej sa hrnieme. Ale vždy, keď sa mi do toho nechce, spomeniem si, že pri nich dokážem spáliť obrovské množstvo kalórií. Už pri hodine umývania je to okolo 350 kalórií a ak máte okien toľko čo ja, je to fakt slušný výkon.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže ešte skôr než začnete, myslite na to, ako sa vám vaše telo poďakuje. Do toho ale nespadá balansovanie na parapetnej doske, ak bývate na jedenástom poschodí. Ak nie ste bývalou akrobatkou Cirque du soleil - na to fakt pozor!

A štartujem

Začínam tým, že si pripravím hudbu. Poriadne rytmickú, pretože to chcem mať čo najskôr za sebou a hudba ma poháňa. Tempo je samozrejme na vás.

Ak máte na oknách sieťky proti hmyzu, nezabudnite ich najskôr zložiť dolu. Okno sa dá samozrejme umyť aj s nimi, ale ak chcete dokonalú čistotu, lepšie ich je odmontovať. Ak máte dvor, môžete ich vonku osprchovať, ale dá sa to aj vo vani a potom ich pekne dosucha utrieť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vezmem si malý tyčový akumulátorový vysávač, ktorý je nielen ľahučký, ale má kopec nástavcov na tie najnedostupnejšie miesta. Povysávam ním všetky škáry na rámoch okien.

Najskôr umyjem okenné rámy, pretože ak by sme dali prednosť sklám, neskôr by sme si ich určite ušpinili. Zase až taká štíhla byť nechcem, aby som si dupľovala prácu.

Pravdepodobne najviac domácností má biele plastové rámy

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už som počula rôzne názory, že sú háklivé na prach, hmyz a všeobecne na akékoľvek znečistenie. Áno, sú. Bielou však nikdy nič nepokazíte, je to farba čistoty a pokiaľ vykonávate pravidelnú údržbu, odvďačia sa vám výdržou a budú verne slúžiť mnoho rokov. (To platí aj na manželov, nielen na okenné rámy :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plastové rámy a ani žiadne iné určite nečistite abrazívnymi prostriedkami, pretože by ste ich mohli poškriabať.

Na trhu je plno tekutých čistiacich prostriedkov, mne sa však na plast osvedčili tie, ktoré sú na sklokeramické varné dosky. Nikdy nepoškriabu, vyleštia, príjemne voňajú a navyše obsahujú antistatickú látku, ktorá špinu odpudzuje. Ak sa nezapečie vykypená polievka, odolá aj rám muším nájazdom. Stačí nanášať malé množstvo na jemnú navlhčenú špongiu, zbaviť rám zaschnutých zvyškov a pretrieť čistou vlhkou handričkou. Nepoužívame takú, ktorá pĺzne ako naša mačka na jar.

Šmuhy

No mora, hlavne keď sa o okno oprie slnko z toho správneho uhla. Povedzme si otvorene, nikto nikdy ešte naozaj nevymyslel žiaden stopercentný zázrak na dokonalé čistenie skiel. Nech by ste sa akokoľvek snažili, vždy nájdete nejaký ten nedostatok.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

To nám však nebráni v tom, aby sme sa k dokonalosti aspoň nepriblížili!

Aby sme si ujasnili, šmuhy sa nám najviac tvoria ak silno páli slnko, alebo fúka ostrý vietor. Vtedy sklá veľmi rýchlo presychajú a vznikajú práve tie nepekné fľaky.

Multifunkčný ocot

Ocot je super pochutina nielen na zaváranie, či do šalátov, ale aj výborný pomocník na umývanie okien. Naozaj sa nič nestane, ak nahradíte predražený čistiaci prostriedok na okná. Do teplej vody stačí pridať trochu octu, ktorý odmasťuje, a okná sa z neho krásne lesknú. A klasická kvalitná gumená stierka efektívne odstráni prebytočnú vodu zo skiel.

Veci, ktoré fungujú, netreba meniť

Pamätám si, že moja mama, či stará mama nakoniec vždy doleštili okná obyčajnými novinami. Nuž, na poštovú schránku som si nalepila oznam, aby mi do nej nevhadzovali reklamné letáky a noviny čítam internetové.

Ale napriek tomu som sa inšpirovala ženami, ktoré už dávno vedeli ako na to. Kupujem si veľké baly papierových utierok. Nelepia sa, netrhajú, nepúšťajú farebnú tlač a okná žiaria.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak ako vy, že ste to opäť raz dali.

PS: Viem, že existujú aj robotické čističe na okná, ale tie vám svaly a pekné paže nevytvarujú.

Šťastná domácnosť

Šťastná domácnosť

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  38x

Od 18 rokov mám domácnosť, manžela, staršie aj oveľa mladšie dieťa, vnúča a záhradu a sťahovala som sa sedemkrát. Chodím do práce, starám sa o svojich milovaných. Premýšľam. Som jedna z vás. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu