
1. Artičoky
Štúdie ukázali, že artičoky obsahujú veľmi vysoké množstvo antioxidantov a fytonutrientov. Štúdia vykonaná spoločnosťou USDA zaradila artičoky medzi zeleninu s najvyšším obsahom v antioxidantov. Práve fytonutrienty ktoré obsahuje majú veľmi pozitívny účinok na pečeň a pomáhajú predchádzať a liečiť ochorenia pečene. Jeden veľký artičok obsahuje len 25 kalórií, žiaden tuk, 170 miligramov draslíka, a je dobrým zdrojom vitamínu C, folátov, horčíka. Okrem toho má 6 g vlákniny čo 25 percent odporúčanej dennej dávky.
2. Špargľa
Podľa amerického National Cancer Institute je špargľa potravina s najvyšším obsahom glutatiónu, ktorý má protirakovinové účinky. Okrem toho je bohatá na vitamíny A ,C a selén. Špargľa je tiež vynikajúcim zdrojom draslíka, vlákniny, vitamín B6 a rutinu. V susednom Rakúsku sa koná každoročne mnoho festivalov „Spargelfest", ktoré sú venované tejto zelenine. Urobme si aj doma taký malý festival spargle.
3. Avokádo
Dostatočne zrelé má maslovú chuť a doslova sa dá natrieť na chlieb. Jeden kus obsahuje asi 30 gramov tuku, ale netreba sa ho báť. Patrí k tým dobrým tukom - nenasýteným, ktoré v skutočnosti znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Medical Research zistila, že pri 45 dobrovoľníkoch, ktorí jedli avokáda každý deň po dobu jedného týždňa, poklesol cholesterol v priemere o 17 percent.
4. Pór
Podobne ako cibuľa a cesnak patrí aj pór k rozmanitej skupine cesnakov rodu Allium , ktoré sú k našimi tradičnými domácimi druhmi zeleniny. Pre svoje pozitívne účinky by sa mal častejšie odstávať na náš jedálny lístok. Má detoxikačný účinok na organizmus a zvlášť pečeň. Pravidelná konzumácia rastlín z tejto skupiny je dobrou prevenciou rakoviny hrubého čreva a prostaty. Pre chatakteristickú a silnú vôňu sa im vyhýbam v tom prípade ked idem do spoločnosti ... nie každý musí mať pochopenie pre moje zdravie.
5. Špenát
Špenát je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej - vitamínu B, ktorý pomáha predchádzať napríklad poškodeniu plodu alebo srdcovým chorobám. Ľudia, ktorí zjedia aspoň jednu porciu listovej zeleniny, vrátane špenátu každý týždeň, znížia až o 20 percent pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa talianskych výskumov luteín obsiahnutý v špenáte bojuje proti makulárnej degenerácii, ktorá je jednou z príčin straty zraku spôsobenú vekom.
Určite je mnoho druhov zeleniny, ktorá si tiež zaslúži našu pozornosť. Koľko ľudí, toľko chutí. Nerád straším chorobami a prikláňam sa k názoru, že je lepšie im predchádzať ako riešiť následky. „Vaša potrava nech je vašim liekom" ... mnohí tento citát poznáme, otázka či sa ním aj riadime. Prajem všetkým veľa úspechov v živote aj pri vašich kulinárskych experimentoch a budem rád keď sa o ne podelíte aj s nami.