reklama

Príčiny bohatstva a chudoby doma a vo svete

Chudoba označuje sociálny status človeka vyznačujúci sa hmotným nedostatkom a na druhej strane zas bohatstvo označuje sociálny status človeka vyznačujúci sa hmotným prebytkom. Rozdiel medzi chudobou a bohatstvom u nás a vo svete sa neustále prehlbuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu


Prečo?

Vieme, že na raste bohatstva vo sveta sa najviac podieľajú nové poznatky z oblastí prírodných a humanitárnych vied, ktoré sa uplatňujú v spoločenskej v praxi a vytvárajú hodnoty.

Vo svete však iba sektor výroby a služieb tvorí úžitkové hodnoty pre spoločnosť. Kvalita a hodnota týchto firiem je priamo úmerná tomu, ako dokáže poznatky z oblastí prírodných a humanitárnych vied aplikovať v praxi. Taktiež dochádza konkurenciou k poklesu cien

Vo svete však máme aj ostatné príživnícke sektory, ktoré netvoria hodnoty a prisvojujú si čoraz väčší podiel z hodnoty, ktorý vytvoril sektor výroby a služieb.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zo spoločného bohatstvo krajiny a sveta uberá úžernícky finančný sektor, ktorému poplatní predstavitelia moci cez ekonomické nástroje vytvorili doslova raj. Na druhej strane títo poplatní predstavitelia moci zneužili moc, ktorú im občania vo voľbách dali.

Zo spoločného bohatstva si ukrajujú tiež nadnárodné korporácie, ktoré ovládajú celé priemyselné odvetvia od ťažby surovín, cez spracovanie, výrobu až po samotný predaj. Je to väčšina naftový, farmaceutický a iný priemysel. Keďže celý trh majú pod kontrolou, diktujú si ceny samy. Napríklad ak pred 15 rokmi sa ropa na burzách predávala po 150 dolárov pri kurze 50 Sk za dolár, tak cena za ktorú sme kupovali benzín, bola cca 44 Sk. Teraz keď je ropa na trhu cca 100 dolárov pri kurze 20 Sk za dolár us prepočítanom a jeden dolár má polovičnú stojí benzín rovnako. Čiže tento sektor výroby, bez toho, aby zvýšil hodnotu výrobku si umelo zvýšil svoje výrobky o 166 %. Ešte väčšie sú rozdiely v cenách liekov, keď liek, ktorého výrobná cena sa pohybuje okolo 0,50 Eur sa predáva za 150 EUR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Európska komisia však mlčí, asi vie prečo.

Zo spoločného bohatstva nám ukrajujú podnikatelia čo sa špecializujú na zisk z umelo vytvorenej nerovnováhy na trhu. Čim viac vojen, nepokojov a nerovnováh tým väčší zisk.

Zo spoločného bohatstva nám ukrajujú spoločnosti, ktoré sa špecializujú na zisk zo štátných zákaziek a grantov.

Takto sa nám z vytvorenej hodnoty stráca až 60% bohatstva.

Príživnícke sektory v krajine a vo svete fungujú preto, lebo im dali zelenú zvolení zástupcovia a predstavitelia krajiny, EÚ a OSN.

Uvedené príživnícke firmy investujú mnoho finančných prostriedkov na to, aby mali tento raj v jednotlivých krajinách a vo svete. A keď im cestu skríži predstaviteľ niektorého štátu, tak ho aj so štátom zlikvidujú. (Irak, Líbya, Chile atď)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Týmto finančným prostriedkom neodolá žiaden politik. Aby boli pri moci čo najdlhšie, urobia všetko pre to, aby ideály slobody a demokracie sa v krajine nedali realizovať.

Ak by sa v našej krajine obmedzili tieto príživnícke sektory, tak by sme mali aj na dvojnásobné dôchodky, dvojnásobné platy, na zdravotníctvo a na školstvo.

Ako to dosiahnuť?

Najprv sa treba pozrieť dozadu. Opísal som to v tomto článku:

http://www.bratislavalive.sk/clanky/domcek-z-kariet/

Potom sa pozrieť na súčasnosť. Žijeme v 21. storočí vo svete informačných technológií, internetu a sociálnych sieti. To spôsobilo že sa svet priblížil tak, že krajina je ako jedná dedina a svet ako väčšie mesto. Máme všetky predpoklady na to, aby sme takú správa veci verejných, ktorá dokáže realizovať najnovšie poznatky prírodných a humanitárnych vied v prospech občana, jeho rodiny a obci v ktorej žije. V prospech ich ľudských práv a slobôd. svet riadil podľa tých najnovších poznatkov .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z uvedeného vyplýva, že demokraciu môžeme realizovať tam, kde má svoje miesto. A to na permanentnom verejnom zhromaždení obce - mesta.

Najdôležitejšie však je aby občan svoju slobodu a výkon práva moci pevne držal vo svojich rukách.
Viac:

http://stefanstefanides.blog.sme.sk/c/353438/Navrat-zneuzitej-moci-do-ruk-obcanov.html

Štefan Štefanides

Štefan Štefanides

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prepáčte, že píšem blogy. Stranícky štát ma k tomu donútil. Zoznam autorových rubrík:  17.november 2012Právny štátZlodej s kufríkomZáchrana SlovenskaPetícieBanánová republikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu