reklama

Nikdy nekonč začínať a nikdy nezačínaj končiť

Cesta za dobrodružstvom, nie je zadarmo. Stretáme sa na nej s mnohými prekážkami. Čaká nás nejeden pád. Niektorí nás prepadnú. Iní nám pomôžu. A nakoniec, získame víťazstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Sedím vo vlaku. O niekoľko minút opúšťam Bardejov.

V spomienkach sa vraciam k piatku, kedy bolo 1. mája. Aj v tento deň sme približne v tomto čase opustili Bardejov.

Vyrazili sme na cestu nového dobrodružstva. Počas neho sa ocitneme až úplne na dne, budeme mať špinavé ruky, niekto za nás sa bude musieť plaziť v humuse. Isto nás bude čakať pád. Niektorí z nás budú doráňaní a totálne unavení. Prepadnú nás možno i zlodeji. Kto však vytrvá, príde do neba.

Keď budeme na vrchole, stále budeme môcť isť ešte vyššie. Teda aspoň niekoľko vyvolených. Zvládnu to, hoci aj za cenu sĺz. No najmä dokážu to vďaka tomu, že nie sú osamote, A keď sa popozerajú všade zôkol-vôkol, budú musieť zostúpiť' z majestátnej veže. Zliezť rebrík, preliezť dierou, ktorá je podľa všetkého menšia ako ucho ihly. Verím, že sa potom stihnú posilniť i na tele.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesta pokračuje ďalej. Zostup prudkým zrazom. Cesta pre mnohých z nás bude neznáma. Tŕnistá. Posiata lístím, rôznymi kameňmi a výmoľmi. Pôjdeme strmhlav dole. Objavíme opäť krásu spoločenstva a toho, že nie sme sami. A keď zídeme úplne dole, zistime, že stále nie sme pri konci. Niektorí nebudú vládať a možno sa budú chcieť vrátiť tam, odkiaľ práve odchádzajú. Verím však, že nakoniec budeme všetci pokračovať ďalej. Možno nám skríži cestu nepríjemne lietajúce monštrum. Ale ak to všetko prekonáme, budeme si môcť užívať radosti pripraveného plánu pre nás.

 Keď budeme všetci dole, čakajú nás ďalšie prekvapenia. Vraj sa tam budeme môcť stretnúť s tými, ktorí nám stále pomáhajú dosiahnuť cieľ nasej cesty. Tento raz bude možnosť občerstviť sa i na duši. Znova však budú pred nami prekážky. Budú to tie naše strachy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ísť za ďalším dobrodružstvom? Dovoliť si milovať všetkých ľudí alebo byť sebcom. Otvoriť sa, či uzavrieť pred ostatnými.

Čo nás všetko v tento deň čaká. Ktovie. Snáď len pamätníci. Možno tí, ktorí rok čo rok chodili prvého mája po uliciach a v rukách niesli transparenty, že budú budovať a chrániť svoju vlasť. Tí, ktorí sľubovali vernosť. Možno sa nájdu i takí, ktorí priamo bojovali za to, aby sme žili v mieri. No a som presvedčený, že to vedia aj tie ženy, ktoré ešte v 19. storočí bojovali za svoje práva.

Vlak sa blíži ku svojej konečnej stanici. A hoci je dnes 5. mája, predsa mnohí budú musieť absolvovať cestu na vrchol a aj späť z neho. Čaká to isto aj mňa. Nielen dnes, ale vždy ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vystupujem, ale len z vlaku. Tak vám prajem krásny deň a prosím vás, aby ste nikdy nekončili začínať a nikdy nezačínali končiť. A možno dokážeme pohnúť i hotelom. Tak ako Miško v jednom vtipe. Neveríte?

Martin Šterbák

Martin Šterbák

Bloger 
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Narodil som sa v minulom storočí v inom spoločenskom zriadení. Žil som v štyroch rôznych štátoch, v dvoch rôznych mestách. Od detstva som vyrastal v katolíckej rodine. Som presvedčený, že všetci ľudia sú dobrí. Viem i to, že všetko skončí dobre. Ak sa niečo javí, že má zlý koniec, znamená to len to, že sa to neskončilo.Občas pytliačim za hranicami svojich možností, no len preto, aby som spojil nezlúčiteľné a zlúčil nespojiteľné.No najmä spolu s Pilátom chcem hľadať odpoveď na otázku: "Čo je pravda?" Lebo viem, že len Pravda nás oslobodí. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu