reklama

Priamo do pľúc

Musím o tom napísať sám, lebo nik iný na celom šírom internete, zdá sa, o tom nenapíše. Napokon, je to tu už tak trochu zabehnutým zvykom, že blogeri, ktorým vyjde kniha, o nej sami láskavo poinformujú čitateľov. Už niekoľko týždňov patrím aj ja k tej skupine kolegov, ktorým Slovenská národná knižnica pridelila ISBN, aby mohli svoje výtvory šíriť zviazané v knihe. Tá moja sa volá Priamo do pľúc a v nasledujúcich riadkoch sa pokúsim, pokiaľ možno objektívne, teda nehodnotiaco, čo-to o nej povedať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obal knihy vytvorila výtvarníčka Martina Semal Kubinská.
Obal knihy vytvorila výtvarníčka Martina Semal Kubinská. 

Priamo do pľúc je zbierkou básní a piesňových textov z rôznych období mojej tvorby a je nazvaná podľa rovnomennej básne. Jej prvá časť s podtitulom Zajtra budem zasa dobrý chlapec je z väčšiny poskladaná z básní, ktoré som písal v druhej polovici deväťdesiatych rokov. Bolo to žánrovo pomerne uzavreté obdobie plodnej tvorby, predtým i potom som básne písal viac-menej iba náhodne.

Tvorivý pretlak, ktorý plodil jednu báseň za druhou mal svoj stimul v atmosfére doby, ktorú som vnímal cez filter očarenia beatnickou literatúrou a ktorá koniec-koncov neobeatnickou svojím spôsobom naozaj bola. Nemôžem pri tom nespomenúť už zaniknuvšiu popradskú krčmičku zvanú Zvonček (je o nej aj jedna z básní), kde viacerí ľudia mojej generácie trávili mladosť, dýchali jej kultový genius loci a dym z cigariet, a kde sa nielen pilo pivo, žilo a milovalo ale i kolovala dobrá literatúra, ktorú sme si kupovali v miestnom kníhkupectve Christiania a následne medzi sebou vymieňali. Toto kníhkupectvo je v príbehu dôležité, pretože okrem toho, že do nášho mesta dovážalo množstvo prekladov zaujímavej svetovej literatúry, je to práve ono, kto knihu Priamo do pľúc po rokoch vydáva. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A zatiaľ čo prvá časť knihy je už uzavretou kapitolou, pretože básne, ako som spomenul, píšem už len sporadicky, tá druhá s podtitulom Prosím, len žiadne piesne o láske prináša žáner, ktorému sa venujem nepretržite od mala dodnes, teda piesňovým textom. Tie sú z trochu iného súdka, predstavujú ma v melancholickejšej, menej ironickej podobe ako básne, hoci aj v nich sa skrytý humor pravidelne objavuje. Ale to už hodnotím. Tak stop.

Kniha je vonku a mne sa po vydaní cédečka splnil ďalší veľký sen. Na ten tretí si teraz neviem spomenúť, ale ja niečo určite vymyslím.

P.S.: Kniha zatiaľ nemá celkom vyriešenú distribúciu, kým sa tak stane, a niekto by ju čírou náhodou chcel, môže si ju objednať priamo u vydavateľa Paťa Strážaya na e-mailovej adrese: donkichot@t-zones.sk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S.2: Vydávanie poézie nie je biznis, ale čistá stratová záležitosť. Prosím ušetrite autora v prípadnej diskusii narážok na túto tému :)

Števo Šanta

Števo Šanta

Bloger 
  • Počet článkov:  243
  •  | 
  • Páči sa:  1x

https://www.youtube.com/watch?v=5F1mDITTv1k Zoznam autorových rubrík:  ahahorecenziaglosaneobeatsongyfilozofia z práčovnekomentárNezaradenévideo killed the radio starrozprávka

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu