reklama

Čínsko-ruské vzťahy sú napriek invázii na Ukrajinu „pevné ako skala“

Čínsky minister zahraničných vecí povedal, že obe krajiny si zachovajú strategickú silu aj napriek ukrajinskej kríze.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vladimir Putin a Xi Jinping.
Vladimir Putin a Xi Jinping. (zdroj: Wikimedia commons)

Priamo po ruskej invázii na Ukrajinu Čína oficiálne zaujala neutrálny postoj. V praxi ale preberala oficiálnu ruskú rétoriku vykresľujúcu útok ako špeciálnu vojenskú operáciu, neodsúdila ho a odmietla ho tiež označiť za inváziu.  Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing vyzvala k zdržanlivosti, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripísala zasahovaniu USA a rozširovaniu NATO. Západné tajné služby tiež upozorňujú na to, že Čína disponovala informáciami o útoku vopred, keďže mala Rusko žiadať o odloženie útoku, pokiaľ sa neskončia ZOH v Pekingu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V posledných dňoch ale Peking svoju rétoriku mierne zmenil. Čína bola jedným z 35 štátov, ktoré sa zdržali hlasovania o rezolúcii OSN odsudzujúcej ruský útok ako inváziu. Čínsky minister zahraničia Wang I v rozhovore s ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom vyhlásil, že Čína je mimoriadne znepokojená vývojom situácie, najmä ohrozením ukrajinských civilistov.

V médiách sa objavujú názory, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla odradiť Peking od podobnej akcie voči Taiwanu. Tá ukazuje, že aj oveľa menšie krajiny dokážu so zahraničnou podporou efektívne vojensky vzdorovať svojmu silnejšiemu susedovi, pričom v prípade Taiwanu sa dá očakávať ešte vyššia ochota USA priamo v konflikte intervenovať. Čína síce aj naďalej odmieta vylúčiť eventuálne prevzatie moci na Taiwane násilnou cestou, situácia na Ukrajine však slúži ako odstrašujúci príklad. Paralelu medzi Ukrajinou a Taiwanom však Peking odmieta s odôvodnením, že Taiwan je súčasťou Číny, a preto ide o tému domácej politiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V utorok 8. marca prezident Si Ťin-Pching v rozhovore s francúzskym prezidentom Macronom a nemeckým kancelárom Scholzom podporil iniciatívu na dosiahnutie prímeria medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom diplomatických nástrojov. V pondelok bolo taktiež oznámené, že čínsky Červený kríž poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc. Spolu s ňou však Čína šíri výzvu, aby sa humanitárne akcie „riadili zásadami neutrality a nestrannosti“, keďže „humanitárne otázky by sa nemali politizovať“.

Čína tak v podstate zostáva verná pôvodnému postoju a obavy zo situácie na Ukrajine vyjadruje spôsobom, ktorý nemôže narušiť jej vzťahy s Ruskom. Dôvodom môže byť podpísanie rozsiahleho strategického partnerstva medzi Čínou a Ruskom, ktoré bolo uskutočnené pred konaním ZOH a zameriava sa na boj proti americkému vplyvu. Wang I v tomto kontexte povedal, že vzťahy medzi oboma štátmi sú „pevné ako skala“ a strategické partnerstvo bude presadzované bez ohľadu na medzinárodnú situáciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autorka : Michaela Ružičková

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu