reklama

Pulzovanie v rytme Pink Floyd

Priznám sa bez mučenia – hudba Pink Floyd dlho okolo mňa prúdila bez nejakého môjho väčšieho záujmu. Samozrejme – poznal som pecky typu Another Brick In The Wall, In The Flash?, Wish You Were Here, alebo v 90tych rokoch často hrávanú High Hopes. Ó áno, pekné to veci, éterické to sóla, pekné to spevy. Ale nič viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Obrázok blogu
(zdroj: www.pinkfloyd-co.net)

Až kým som si nepozrel záznam z koncertu, ktorý v roku 1995 vyšiel aj na dvojCD pod názvom P.U.L.S.E. Toto predstavenie mi vyrazilo dych, samozrejme hlavne vizuálne. Na rôzne efekty a obrovskú svetelnú show sú títo dnes už „starí páni“ odborníci, a ja sa neviem už druhý rok dočkať objednanej a dokonca už aj zaplatenej oficiálnej DVD verzie tohoto neskutočného koncertu.

Efekty samozrejme tvoria „len“ kulisu samotnej hudbe. Nazvime si ju, ako chceme – či už išlo v začiatkoch o psychedelický rock, alebo neskôr o art rock – tomuto zoskupeniu sa akosi podarilo na drážky vtedajších LP platní (pretože myslím hlavne na obdobie 70tych rokov) umiestniť spolu s jednotlivými tónmi a nástrojmi aj čosi viac – niečo ťažko popísateľné, čo sa dotýka priamo niečoho vnútri samotného človeka, ktorý túto produkciu chce vnímať s otvorenými ušami. Je v nej niečo magické – už z princípu podľa mňa nemôže táto hudba poslucháča uraziť, nakoľko sa jedná hlavne o kľudnejšie a pomalšie veci, bez akejkoľvek agresie. Maximálne môže niekoho začať nudiť - ale to jedine ak sa nezapočúva do melódií, do výborných gitarových sól, do perfektných inštrumentálnych výkonov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A všetkej tejto krásnej hudbe veľmi sedí jej live podoba. Nebudem sa venovať všetkým 25tim kúskom, to by bol veľmi dlhý článok, spomeniem len pár pre mňa zásadných momentov.

Fantastická otváracia Shine On Your Crazy Diamond komentár nepotrebuje, klasika najklasickejšia je zahraná s prehľadom a ľahkosťou. Po psychedelickejšej Astronomy Domine z úplne prvého albumu nasledujú dve novšie veci – What Do You Want From Me a Learning To Fly z albumov High Hopes (1993), resp. A Momentary Lapse Of Reason (1987), v ktorých (ako aj v Keep Talking a ďalsších songoch) výborne participujú ženské vokály. Hey You z legendárneho The Wall predznamenáva finále prvého disku, keď po gitarovejšej desaťminútovej Sorrow (prvé husle tu skutočne hrá Gilmourova Fendera) znejú High Hopes, a hlavne Another Brick In The Wall – čo už automaticky znamená úspech, aj keď niekomu možno pri notoricky známych melódiách naskakujú vyrážky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhé CD začína v pokľudnejšom tempe, hladinu opäť rozčerí psychedélia, tentokrát zastúpená skladbou On The Run. To pravé orechové prichádza v podobe dvojzáprahu Time/Breathe (reprise), a hlavne v The Great Gig In The Sky, kde vás uchváti neuveriteľný ženský vokál. Krásne dielko!

Trochu uhodenú, ale pomerne slávnu skladbu Money strieda nádherná Us And Them, atmosféru ktorej dopĺňa výborný saxofón. V pokľudnom tempe sa pokračuje až po kratučkú Eclipse, po ktorej prichádza vrchol celého koncertu – trojlístok Wish You Were Here, Confortably Numb a Run Like Hell.

Vrele tento live album odporúčam, aj keď viem, že pre veľa ľudí sú tieto slová nosením dreva do hory. Pre mňa otvoril cestu k hudbe hlavne 70tych rokov, ktoré boli zlatým vekom hard a art-rocku. Playlist:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

CD 1:
1. Shine on you crazy diamond (13:30)
2. Astronomy domine (5:25)
3. What do you want from me (4:10)
4. Learning to fly (5:06)
5. Keep talking (6:56)
6. Coming back to life (6:31)
7. Hey you (4:50)
8. A great day for freedom (4:20)
9. Sorrow (10:30)
10. High hopes (7:48)
11. Another brick in the wall Part two (6:50)

CD 2:
1. Speak to me (2:28)
2. Breathe (2:40)
3. On the run (3:41)
4. Time / Breathe (reprise) (6:48)
5. The great gig in the sky (5:51)
6. Money (8:46)
7. Us and them (7:08)
8. Any colour you like (3:19)
9. Brain damage (4:02)
10. Eclipse (1:38)
11. Wish you were here (5:40)
12. Comfortably numb (9:10)
13. Run like hell (7:58)

Zloženie
- David Gilmour / guitars, vocals
- Nick Mason / drums, percussion
- Richard Wright / keyboards, vocals

- Jon Carin / keyboards, vocals
- Dick Parry / barritone & tenor saxes
- Guy Pratt / bass, vocals
- Tim Renwick / guitars, vocals
- Dick Wallis / percussion
- Sam Brown, Claudia Fontaine & Durga McBroom / backing vocals

Sveťo Styk

Sveťo Styk

Bloger 
  • Počet článkov:  409
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek, ktorý sa snaží hľadať rovnováhu a mať oči otvorené... Zoznam autorových rubrík:  HudbaFotkyKnihyKoníčkyPolitikaOd spriaznených dušíPudlíkovinyPostrehySlotenskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu