reklama

Súkromné školy a štrajk - má to logiku?

Súkromný sektor a odborárske štruktúry sa majú radi asi ako pes s mačkou a štrajk zamestnancov súkromnej školy, organizovaný odborármi, rozhodne nepatrí k obľúbeným radovánkam jej zriaďovateľa, ani riaditeľa. Napriek tomu sme sa však kolegom zo štátnych a verejných, ale aj niektorých cirkevných škôl rozhodli vyjadriť v štrajku podporu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Štrajk školských zamestnancov vyhlásil na 13. septembra 2012 Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy SR. Áno, je to práve ten zväz, ktorý ešte začiatkom roka presadzoval požiadavku do vládneho programového vyhlásenia, aby štát neprispieval neštátnym materským, základným a stredným školám na mzdy ich učiteľov. Hoci potom svoju požiadavku zmiernil, dodnes mlčí a súhlasí, keď je na spadnutie zákon, ktorým môžu samosprávy obcí a VÚC úplne odrezať neštátne školy od príspevku zo štátneho rozpočtu a daní občanov, alebo ich úplne zlikvidovať. Pritom ide o cirkevné a súkromné školy, z ktorých 94% vyberá iba minimálny, alebo žiadny príspevok od rodičov žiakov. Často totiž ide o špeciálne školy, deti so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami, nadané deti zo sociálne slabých rodín, či školy a škôlky v oblastiach, kde je vysoká nezamestnanosť a rodičia by si ani nijaké školné nemohli dovoliť. Bez príspevku zo štátneho rozpočtu tieto školy a školské zariadenia neprežijú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V oblasti vzdelávania totiž súkromný sektor plní úlohy štátu a v mnohom je na ňom aj životne závislý. Súkromné materské, základné a stredné školy tu nie sú pre biznis, ale preto, aby poskytovali vzdelávanie tam, kde ho štát nedokáže, alebo nechce poskytnúť. Umožňujú slobodnú voľbu vzdelávacej cesty podľa vlastných hodnôt, vierovyznania alebo svetonázoru občanov.

Preto je pre nás požiadavka štrajkujúcich kolegov "posilniť štátny rozpočet SR na roky 2013 - 2015 v kapitole školstva a systémovo zvyšovať výšku finančných zdrojov na školstvo tak, aby podiel z HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ" hodná podpory.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte dôležitejšie však je, aby sa tieto prostriedky poukazovali priamo školám a nestrácali sa v bezodných vreckách samospráv a v ďalších kanáloch, cez ktoré pretekajú. Iba tak sa dá zabezpečiť, aby sa nároky, ktoré rodičia a spoločnosť na školy a školské zariadenia kladú, dali naozaj naplniť. A to bez ohľadu na to, kto školu, alebo školské zariadenie zriaďuje.

Myslíme si, že štrajk je príležitosť, ako s vami hovoriť o tom, aké by tie školi mali a mohli byť. Preto vyjadrujeme podporu kolegom. A veríme, že budeme mať aj tú vašu.

Saskia Repčíková, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Ak sa Vám článok páčil, zahlasujte zaňho aj na vybrali.sme. Ďakujem.

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Správy, úvahy, informácie a eseje, týkajúce sa neštátnych škôl a školských zariadení. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy z našich škôlSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu