Národné menu Andreja Danka za 60 miliónov eur

Keď je niekto naozaj nepotrebný a nevieš, čo s ním, urob mu nové ministerstvo

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ako to už v slovenskej politike chodí – keď je niekto naozaj nepotrebný a nevieš, čo s ním, urob mu nové ministerstvo. Parlamentná matematika musí vykazovať čísla. A tak sa SNS, respektíve Andrej Danko, pustili do práce. Vymysleli, že je v národnom záujme zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu. Pod toto ministervo má spadať celá HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne). Podľa všetkého, propagácia Slovenska odteraz spočíva na úplne iných pleciach, než sme si mysleli. Boh a národ vás ochraňuj, ak okrem toho prepraženého illy espressa nepodávate aj typicky slovenského turka do skla!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale po poriadku. Som rád, že má niekto záujem riešiť HORECU. Však aj my v segmente chceme propagovať turizmus na Slovensku. No namiesto súhry surovín pod vedením skúseného šéfkuchára z toho vzniká chatový guláš pod taktovkou pivného gulášmajstra so zhoršujúcou sa artikuláciou. A pri tom myšlienka dobrá, teda na to, z akej hlavy vzišla.

Nič v kultúre, a rovnako veľa na gastroscéne

V predvolebnom období vznikla medzi najväčšími esami slovenskej gastronómie iniciatíva za Michelina na Slovensku. Michelin je príklad toho, ako vás marketing môže vystreliť do úplne inej dimenzie. Sprievodca motorestmi vznikol ako brožúra pre motoristov s odporúčaniami na zachádzku od hlavnej trasy. A teraz? Po niekoľkých desaťročiach je to najvyššie ocenenie, ktoré môže reštaurácia získať.

SkryťVypnúť reklamu

Šialenci ako ja naháňajú po celom svete prevádzky, ktoré získali aspoň jednu hviezdičku a čerpajú v nich inšpiráciu, alebo content na Instagram. Ako ale tento Michelin funguje? Je to tak trošku politika, a pokiaľ sa štát nezapojí a nezaplatí poplatok, ani pri ultra skvelej gastronómii, ktorú na Slovensku môžeme mať, skrátka kritik z Michelinu nepríde.

Ročný poplatok, „všimné“, je niekde na úrovni 1,2 milióna eur. Mrzí ma, že iniciatíva, ktorú spomedzi šéfkuchárov zastrešil Daniel Tilinger (ECK Restaurant), obišla všetok záujem politikov, ktorí v tom čase mali plné ústa migrantov a trinástych dôchodkov. A vlastne, že nič a nikde vraj nefunguje, všetci to budú robiť lepšie, tak zakladajú veci odznova, duplicitne, a väčšinou horšie. Pán Danko, prípadne celá SNS, hibernovali ste? Už ste hore?

SkryťVypnúť reklamu

Počty nepustia
Náklady na vznik nového ministerstva za prvé 4 roky odhadujem na 60 miliónov eur. Než sa do mňa pustíte, tak na moju obranu napíšem, že som prežil niekoľko vlád na nehostinnej bratislavskej gastroscéne. To vás naučí počítať a odhadovať.

Takže, 60 miliónov. A načo vlastne? Aby sme riešili národné menu? Aby sa nám podarilo presadiť nejaký nový rekreačný poukaz? Veď všetko, čo chce pán Danko pod novým ministerstvom zastrešovať, majú dnes v kuratele ministerstvo kultúry a ministerstvo dopravy. Kapitán síce hovorí o obnove kultúrnych pamiatok v regiónoch za účelom zvýšenia záujmu turistov, no znova sa dostávame do vôd duplicity. Pane bože, však to už máme v pláne obnovy a v kompetencii ministerstva, ktoré opäť spadá pod SNS!

Naozaj potrebujeme nové ministerstvo na to, aby sme sa dohodli, ktorý je ten správny recept na tradičné bryndzové halušky a šúľance? Aby sme nejakým normatívom nakázali podnikateľom v gastronómii, čo majú servírovať? Nebolo by lepšie tie peniaze, ktoré nás má toto veľmi potrebné ministerstvo stáť, naliať radšej do ministerstva kultúry? Alebo ich cez ministerstvo dopravy doručme cez dotácie podnikateľom v regiónoch. To su tí ľudia, ktorí naozaj vedia, čo regiónu a ich podnikaniu v cestovom ruchu pomôže. Dokážu tiež vytvoriť pracovné miesta. Nie úradnícke, nepotrebné, ale skutočné funkčné pozície v službách.

Tipos ako korunný klenot

SkryťVypnúť reklamu

Na nedávnej konferencii hotelierov pán Danko prezradil, z čoho chce financovať tento svoj rozmar. Z Tiposu. Áno, na Slovensku je zvykom, že ak máme štátnu firmu, ktorá je zdravá a zisková, vycucáme ju, vytunelujme trošku, a potom zadotujme zo štátneho rozpočtu.

Spomínate si ešte na príbeh okolo SPP? Štátnu akciovku, ktorá bola naozaj klenotom a dlhodobo krásne ziskovou spoločnosťou? Potom garnitúra Vladimíra Mečiara dosadila p. Duckého a zo zlatého vajíčka Slovenskej republiky sa namiesto zlatej husi, ktorú všetci čakali, stal nie-tak-zlatý záprdok. Celé toto korunovali Duckého zmenky. Obávam sa, že následnou vraždou Duckého sa zahladili stopy po toku peňazí. A že Duckého zmenky nás stáli oveľa viac, než sa vie.

Aký bude plán Andreja Danka? Chce tiež premeniť korunný klenot na zhnité vajce, ktoré bude štát šanovať? Neviem, ale tohto pocitu sa nemôžem zbaviť.

Uvarme spolu pre Slovensko niečo dobré

Pán Danko, vykašlite sa, prosím, na celú tému národného menu. Trh a turisti sami rozhodnú, čo budú jesť. Poďme HORECE a turizmu naozaj pomáhať funkčnými opatreniami. Máte politický vplyv. Zasadte sa za to, že na Slovensku bude Michelin. Znie to možno naivne, ale určite nie až tak, ako národné menu nariadené ministerstvom.

Budem prvý, kto vám úprimne zatlieska, a aj ten stožiar pri parlamente vám za to odpustím. Poďme sa rozprávať o systematických zmenách v daňovom a odvodom zaťažení, ktoré pomôžu HORECA segmentu. Podporujte neziskovky, ktoré častokrát stoja za tým, že naše hrady a zrúcaniny ešte existujú. Robte niečo dobré pre Slovensko a Slovákov. Máte to v názve strany. Keď už z rozmaru vytvárate nové ministerstvo, ktoré bude stáť toľké peniaze, nech sú aspoň prospešne minuté.

Dominik Sumbal

Dominik Sumbal

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  568x

Volám sa Dominik Sumbal. Som podnikateľ, milovník kultúry a dobrého jedla. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu