reklama

Grécki hrdinovia

Prometeus, Herakles, Perseus. Traja grécki hrdinovia, ktorých osudy si rozprávajú generácie už niekoľko storočí. Tentokrát aj s nádhernými ilustráciami Svetozára Košického.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako malé dieťa som miloval Staré grécke báje a povesti, ktoré napísal Eduard Petiška. Mytológia ma zaujímala od nepamäti, pretože obsahovala niečo magické. Neboli to len obyčajné príbehy, ktoré si ľudia rozprávali. V príbehoch cítiť niečo čarovné, čo si podmaní našu fantáziu.

Ikar v roku 2021 vydal knihu pre deti Grécki hrdinovia. Autor ostal Eduard Petiška a knihu ilustroval Svetozár Košický. Dielo obsahuje tri príbehy o Prometeovi, Heraklovi a Perseovi.

Začal som s Prometeom. A tak som sa opäť ponoril ku titanovi, ktorý doniesol ľuďom poznanie, ale aj oheň. Za svoj čin bol potrestaný a nebyť ďalšieho hrdinu, bol by prikovaný ku skale navždy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Diov hnev sa zniesol aj na Prometea. Vládca bohov vyslal Hefaista s pomocníkmi, aby prikuli odbojného Prometea najťažšími a najmocnejšími reťazami k vysokej skale v pohorí Kaukaz.“(Petiška, 2021, s. 14)

Herakles bol najslávnejší zo všetkých hrdinov. Spomenul som si na všetkých dvanásť úloh, ktoré musel vykonať. Ako malý chlapec som hltal všetky jeho príbehy, bol odvážny a silný. Po rokoch som si ho opäť pripomenul. Hlavne na to, ako pomohol Prometeovi.

Kdekoľvek sužoval ľudí nejaký zlý obor alebo dravé zviera, Herakles bol vždy ochotný pomôcť. Jeho kyj, meč a otrávené šípy nezaháľali. Tak sa dostal na sovjj púti až na Kaukaz. Medzi vrchmi sa temne rozliehalo stonanie pripútaného Prometea. Hrdina šiel za tým hlasom. Orol týrajúci sa práve chystal odletieť.“ (Petiška, 2021, s. 30)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledný príbeh nám predstavuje Persea. Perseus dodnes žiari na oblohe a o jeho odvahe sa rozpráva dodnes. Podobne ako Hérakles, on takisto musel čeliť úlohám. Jeho odvaha sa zapáčila bohu Hermesovi, ale aj Aténe a tak získal meč a štít. Bez ich pomoci by Medúzu nezabil.

Perseus sa pozrel do štítu ako do zrkadla a spustil sa rovno na Medúzu. Zodvihol ostrý kosák a na jediný raz jej odsekol hlavu. Z Medúzinho hrdla vyskočil okrídlený kôň Pegas, zamával krídlami a stratil sa prekvapenému Perseovi v mračnách.“ (Petiška, 2021? s. 54)

Prometeus, Herakles a Perseus vyšli v knižnej podobe a predstavujú sa detskému čitateľovi. Keď som bol ešte malým chlapcom, mal som rád všetkých troch. Prometeus dokázal vzdorovať bohom, Herakles oslobodil Prometea a stal sa akýmsi symbolom ochrany. Perseus je symbolom odvahy, veď premohol Medúzu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám rád príbehy o gréckych hrdinoch. Pevne verím, že Svetozár Košický ilustruje aj ďalších gréckych hrdinov a vzniknú ďalšie pekné knižné predlohy.

Informácie o knihe:

Autor: Eduard Petiška

Ilustrátor: Svetozár Košický

Názov: Grécki hrdinovia

Vydavateľ: Ikar

Rok vydania: 2021

Počet strán: 60

ISBN: 978-80-551-7496-9

Kde knihu kúpite?

Martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=869409&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner

artforum: https://www.artforum.sk/katalog/153073/grecki-hrdinovia

pre školy: https://www.preskoly.sk/p/584069-grecki-hrdinovia/

knihomol: https://www.knihomol.sk/deti-mladez/rozpravky-basnicky-bajky/grecki-hrdinovia

SkryťVypnúť reklamu
reklama

beletry: https://www.beletry.sk/deti-a-mladez/181540-grecki-hrdinovia-9788055174969.html

obrázok: https://www.beletry.sk/175734-large_default/grecki-hrdinovia.jpg

Bohové a hrdinové antických mýtů: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10214722308-bohove-a-hrdinove-antickych-mytu/

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu