reklama

R. M. Romerová - Loutkář z Krakova

Existujú literárne postavy, ktoré milujeme od detstva. Vytvárajú nám pocit bezpečia a cítime sa pri nich, že sa k nim môžeme kedykoľvek vrátiť. Spomeňme si na antikvára z Nekonečného príbehu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Iste, pán pracujúci v antikvariáte z Nekonečného príbehu, je hrozný. Je prísny, nemá rád deti, večne hundre, ale na tú malú chvíľku nám nechá na stole svoju najkrajšiu knihu. Kníhkupec prirodzene vie, že knihu si ktosi vypožičal. Bez ohľadu, že som pána z antikvariátu nikdy nevidel, dokážem si predstaviť jeho úsmev. Veď on nam cez Bastiana ukázal svoje detstvo. Len vtedy nemáme nádej, keď už neexistuje fantázia.

Zatúlajme sa do Krakova. V poľskom meste žije chlapík, ktorý vyrába hračky. Strúha ich z dreva, vymýšľa im mená a miluje rozprávku o princovi, čo zahubil draka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedného dňa sa niečo v jeho živote zmení. Tá najkrajšia bábika sa mu prihovorí a on nerozumie ako a čo sa stalo. Chvíľku mu trvá, kým sa zmieri s tým, že je vlastne čarodejník. Skamaráti sa so svojou novou kamarátkou, ktorá sa volá Karolína a veselo sa smejú. Bábkar pracuje na domčeku pre bábiky. Je to jeho práca, do ktorej vkladá strašne veľa lásky. Karolínu vezme so sebou, aby predstavil darček. O tom je kniha „Loutkář z Krakova“. Meno spisovateľky je E. M. Romerová a je to jej prvotina.

Počas čítania som si spomenul na film Život je krásny, kde Roberto Benigni behá po Taliansku a kričí „Buongiorno principessa!“. Začína to ako pekný život dvoch mládencov, ktorí skúšajú v živote šťastie. Guido sa zamiluje, ukradne pár klobúkov a vyvedie nejakú neplechu. Potom príde realita a film sa úplne otočí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niečo podobné je to aj v knihe Loutkář z Krakova. Začne to ako pekné fantasy. Chlapík, ktorý vlastní hračkárstvo, si jednu oživí a začnú sa kamarátiť. Ja som však nenapísal to hlavné. Odohráva sa to v Krakove, ale v roku 1939.

Autorka využíva dve dejové línie. Bábika Karolína neožila, ona žila vo svojej krajine. Odišla odtiaľ, lebo si ju privolal bábkar. Ušla prakticky z krajiny, ktorú napadli krysy a všetko plienili. Pokiaľ niekto neposlúchal, spálili ho v peci. Druhá línia je Krakov v roku 1939 so všetkým, čo sa v tom čase dialo.

Naši hrdinovia, bábkar Cyryl a Karolína sa s niekym skamarátia. Prvýkrát ich navštívia v časti Kazimierz. Cyryl ide predať domček pre bábiky svojmu zákazníkovi. Zákazníka Jozefa a jeho dcéru Renu som si hneď obľúbil. Nie je nič krajšie ako rozžiarené dievčenske oči plné radosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rena ešte rada používa svoj židovský humor. Cyryl rozlial čaj na koberec a hrozne sa naľakal. Hneď sa začal ospravedlňovať. Rena sa smiala a povedala. „Kdybyste polil koberec, prostě pohovku zase přesuneme.“ (Romerová, 2019, s. 56)

Keď pretáčam listami knihy dopredu, hýbe sa aj čas. Pre Židov nastanú hrozné časy a Cyrylovi s Karolínou ostane jediné: použiť kúzla, aby mohli niekoho zachrániť.

V knihe sa prelínajú dva svety. Jeden rozprávkový, keď ľudia majú svoju nádej. Karolína pochopila prečo prišla do sveta ľudí. Druhý svet je krutý, reálny. Neraz sa obaja ocitnú v situácii, kedy si povedia tú námu vetu: „Člověk má vždycky na vybranou.“ (Romerová, 2019. s. 286)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to nádherná kniha, plná ľudskosti s veľkou dušou. Chcel by som Cyryla niekedy stretnúť, podať mu ruku a len tak sa porozprávať o rozprávkoých knihách. Karolína by nám isto skákala do reči.

Dielo ma tak nádherne hrialo, vymyslel som si vlastný príbeh, v ktorom predávam hračky a rozprávam deťom príbehy. To je asi niečo, čo zo mňa len tak neodíde. Je tu však aj niečo smutnejšie, čo som si vzal z knihy. Začal som sa trochu inak pozerať na brezy. Tiež prešli krutým osudom, za ktorý nemôžu. (Stačí si to slovo preložiť do nemčiny.)

Kniha vyšla v roku 2019, nájdete ju všade.

Bibliografický odkaz:

Romerová, R. M. Loutkář z Krakova. Praha: Argo, 287 s. ISBN 978-80-257-2796-6.

Kde knihu kúpiť:

https://www.martinus.sk/?uItem=439731&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner (pokiaľ si ju kúpite odtiaľ, podporíte aj mňa)

https://www.kosmas.cz/knihy/250127/loutkar-z-krakova/

https://www.artforum.sk/katalog/132193/loutkar-z-krakova

https://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/loutkar-z-krakova-1278053

https://www.pantarhei.sk/knihy/beletria/sci-fi-fantasy-komiks/sci-fi-fantasy/loutkar-z-krakova.html

https://www.alterego.sk/kniha/loutkar-z-krakova

Obálka: https://www.databazeknih.cz/images_books/38_/389688/bmid_loutkar-z-krakova-gNb-389688.jpg

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu