reklama

Severské mýty

„Verím, že legendy a mýty sú z veľkej časti pravdivé.“ (J. R. R. Tolkien)

Severské mýty
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď som kedysi čítal Tolkienov životopis, zaujala ma jeho vášeň pre príbehy. Veď na čo by boli jazyky, pokiaľ by sme cez nich nevedeli odhaliť čaro a radosť príbehov. Samotný Pán Profesor sa veľmi rád inšpiroval mytológiou. A o jeho obľúbenej mytológii si viete prečítať v knihe Severské mýty od autorky Carolyne Larrington.

Sám som veľkým nadšencom a zberateľov príbehov. Milujem severskú mytológiu, pretože odhaľuje iný svet, bohovia sú smrteľní, hrdinovia majú aj záporné vlastnosti, apod. Preto som sa na knihu tešil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samotná kniha mi dala strašne veľa zaujímavých informácií. Na mnohé som si spomenul, niektoré si doplnil a poskladal súvislosti, ktoré mi dávajú väčší zmysel. Napríklad boj Thóra s midgardským hadom. Vedel som, že sa stretli a pobili ešte pred Ragnarökom, ale nepamätám si, čo boju predchádzalo.

Veľmi dobre sú vykreslené charakteristiky bohov a hrdinov. Pri bohoch (venuje sa im jedna kapitola) sa autorka zaoberá aj to, v ktorej časti Škandinávii je daný boh obľúbený. Napríklad Ódin je veľmi obľúbený v Dánsku, Thór v Nórsku a na Islande.

Obrázok blogu

V ďalších kapitolách sa venuje podrobne mnohým príbehom od stvorenia sveta až po spomínaný Ragnarök. V príbehoch sa odkazuje na množstvo zdrojov vrátane starej Eddy. Nie je tu vynechaný ani príbeh draka Fáfnira, ktorý poznáme ako Andvariho prsteň alebo príbeh o Čarodejnej krave. Zaujali ma Berserkeri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Berserkeri (berserkir) boli bojovníci zvláštneho typu, ktorí od zúrivosti zavýjali a ešte pred bitkou hrýzli do vlastných štítov. Je možné, že sa obliekali do medvedích kožušín, z čoho mohlo vychádzať ich meno, ďalší termín je úlfhendar – vlčie kože.“ (Larrington, 2022, s. 170)

Keďže samotná mytológia inšpirovala Tolkiena (napríklad samotný prsteň, drak, apod.), autorka odkazuje na samotného autora.

Pokiaľ ste milovníkom severskej mytológie, siahnite po knihe. Je tam strašne veľa informácii, kniha je komplexná a nečíta sa ako román. Je to veľmi dobrá príručka a miestami pôsobí ako encyklopédia, ktorá mi dala obrovské množstvo zdrojov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Knihu je možné zakúpiť prakticky v každom kníhkupectve:

Martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=1684291&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner

Bux: https://www.bux.sk/knihy/620167-severske-myty-sagy-bohovia-a-hrdinovia.html

ahakniha: https://ahakniha.sk/severske-myty--sagy-bohovia-a-hrdinovia_741609.html

knihomola: https://www.knihomola.sk/books/267040

luxor: https://www.luxor.cz/v/1928733/severske-myty-sagy-bohovia-a-hrdinoviaslovensky

 

Informácie o knihe:

Autor: Carolyne Larrington

Názov: Severské mýty

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2022

ISBN: 978-80-551-8601-6

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu