Prečo nemáme radi mikroorganizmy

Pretože v sebe nemajú ani štipku slušnosti. Robia si čo chcú a ani náhodou ich nenapadne správať sa tak, ako o nich píšu múdre knihy. Keď majú rásť, umierajú ako na mor. Keď sa očakáva, že budú skvasovať cukry a tvoriť kyseliny, zrazu začnú dýchať kyslík. A sú rozmaznané. Raz im je zima a raz teplo, raz im chutí to, potom zase hento, raz ich kyslík zabíja a raz bez neho nemôžu existovať.  Úplný vrchol je, keď sa pod mikroskopom ani s výdatnou pomocou fantázie nepodobajú na svoje obrázky zo skrípt.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A úbohý študent musí s takými potvorami malými zákernými pracovať, získať nejaké údaje, spracovať ich a svoje zistenia zdôvodniť. Ale ako, keď všetka dostupná literatúra tvrdí svoje miliónkrát overené pravdy a len jeho výsledky vykazujú akúsi záhadnú anomáliu. Presvedčenie, že Bermudský trojuholník sa presťahoval z Atlantiku do laboratória mikrobiológie v ňom silnie každou chvíľou a najradšej by do protokolu napísal len: Jsou to blbí mikrouši, tak proto...

Ale to nemôže. Pani docentka má predsa vo svojich prednáškach takéto krásne slová:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mikroorganismus je vždy tvým přítelem a senzitivním partnerem.
Neexistují hloupé mikroorganizmy.
Mikroorganismy umějí a jsou ochotny udělat cokoli.
Mikroorganismy jsou šikovnější, chytřejší a mocnější než chemici, technici a všichni ostatní.
Budeš-li pečovat o své mikrobní přátele, budou pečovat oni o tvou budoucnost.

Pani docentka je už asi na inom "leveli" a chápe to, k čomu má študent ešte veľmi ďaleko. Asi by mal naozaj prehodnotiť svoj vzťah k tým malým neviditeľným potvorkám, prestať na ne myslieť tak nenávistne a nadviazať s nimi priateľstvo.

Hovorí sa, že rastliny cítia. Vraj, keď sa s nimi človek milo rozpráva, vyjadruje sa o nich pozitívne a stará sa o ne s láskou, začnú lepšie rásť a viac kvitnú. Čo ak niečo podobné platí aj na mikroorganizmy...

SkryťVypnúť reklamu

Od zajtra sa začnem prihovárať Petriho miskám a hladkať bioreaktor... Možno som vyriešila záhadu Bermudského trojuholníka...

Mária Suranová

Mária Suranová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nádejný chemik a potravinársky technológ. Zatiaľ v rámci diplomovej práce balím klobásky a dúfam, že sa budú dobre správať aby bolo o čom písať... Doma mi pripomínajú aby som si nepojedla všetky matrice, zoznam záujemcov o senzorickú analýzu sa pomaly rozširuje...a zo mňa bude čoskoro vegetarián. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáVýletníkLaboratórne zápiskyPoézia

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,093 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

110 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu