reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Mária Suranová

Mária Suranová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nádejný chemik a potravinársky technológ. Zatiaľ v rámci diplomovej práce balím klobásky a dúfam, že sa budú dobre správať aby bolo o čom písať... Doma mi pripomínajú aby som si nepojedla všetky matrice, zoznam záujemcov o senzorickú analýzu sa pomaly rozširuje...a zo mňa bude čoskoro vegetarián. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáVýletníkLaboratórne zápiskyPoézia

reklama

Laboratórne zápisky

Organická chémia: krajina netušených možností?

Mária Suranová

Organická chémia: krajina netušených možností?

Na praktikách z anorganiky bolo všetko jasné. V záujme všeobecnej bezpečnosti bola vlastná invencia a akékoľvek pokusy o inováciu pracovného postupu tvrdo potláčané. Ak sa aj našiel odvážlivec, ktorý sa pokúsil o tvorivý prístup, buď naschvál, ale v 99 % prípadov preto, že sa pomýlil, nevedel, nepamätal, zle prečítal, čo bolo v skriptách, tak letel z hodiny ako namydlený blesk.

  • 26. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 0x
  • 3
Prečo máme radi mikroorganizmy

Mária Suranová

Prečo máme radi mikroorganizmy

Mikroorganizmy patria medzi tie poklady, ktoré nám príroda tak rada hádže pod nohy a potom sa iba ticho smeje, keď vidí, že nevidíme, pretože sa správne nedívame. Stavím sa, že ich má odložené v jednej šperkovnici spolu s farebným práškom na motýlie krídla, dúhovými krovkami chrobákov, kvapkami rosy na nitkách pavučín a žilkovaným povrchom listov. Spolu čakajú, kým sa niekto nezastaví a nepozrie poriadne zblízka.

  • 22. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 370x
  • 0
Prečo nemáme radi mikroorganizmy

Mária Suranová

Prečo nemáme radi mikroorganizmy

Pretože v sebe nemajú ani štipku slušnosti. Robia si čo chcú a ani náhodou ich nenapadne správať sa tak, ako o nich píšu múdre knihy. Keď majú rásť, umierajú ako na mor. Keď sa očakáva, že budú skvasovať cukry a tvoriť kyseliny, zrazu začnú dýchať kyslík. A sú rozmaznané. Raz im je zima a raz teplo, raz im chutí to, potom zase hento, raz ich kyslík zabíja a raz bez neho nemôžu existovať.  Úplný vrchol je, keď sa pod mikroskopom ani s výdatnou pomocou fantázie nepodobajú na svoje obrázky zo skrípt.

  • 9. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 0x
  • 0
Podľa plášťa poznáš chemika

Mária Suranová

Podľa plášťa poznáš chemika

Na začiatku prvého ročníka sme stáli na chodbe ako zástup roztomilých anjelikov. Všetci v snehovo bielych nažehlených plášťoch, len krídla nám chýbali. Už na prvých praktikách z anorganiky sme o svoju "anjelskú čistotu" prišli. Odchádzali sme odtiaľ so zachmúrenými pohľadmi upretými na farebné škvrnky, ktoré kontakt s laboratórnym prostredím zanechal na našich plášťoch. Doma sme sa ich snažili odstrániť ale všetky pokusy skončili konštatovaním, že tá chémia je naozaj "špina jedna hnusná zažratá".

  • 8. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 0x
  • 1
reklama
SkryťZatvoriť reklamu