reklama

Potrebujeme skutočne G20 alebo ďalšie podobné zoskupenia?

A je to tu. Na scéne svetového diania sa objavilo ďalšie nové moderné zoskupenie. Omyl, nechal som sa uniesť množstvom senzácií chtivých článkov odkadiaľ tadiaľ. Nejedná sa až o také nové zoskupenie, keď uvážime, že G20 vzniklo už v roku 1999. Dané zoskupenie vo mne, prihliadnuc na jeho pôsobenie počas minulých rokov, evokuje pomerne známy pojem. Asi to bude tým, že som si všimol tých niekoľko stretnutí na medzivládnej úrovni. Tak prečo som začlenil do úvodu tejto úvahy slovo „nový"?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Odpoveďou sú nové silnejúce ambície tohto „top" zoskupenia, smerujúce k nahradeniu inej významnej skupiny pod názvom G7 teraz G8, ktorá mimochodom iniciovala vznik G20. Bez pochýb sa dá konštatovať, že moderné globálne svetové hospodárstvo, ktoré je popreplietané vzájomnými politickými, ekonomickými, kultúrnymi a ďalšími vzťahmi potrebuje novú originálnejšiu verziu tzv. update. Čiže z tohto hľadiska je tento nárok oprávnený a Obamov obľúbený multilateralizmus mi dá určite za pravdu. Iste všetky tieto tvrdenia majú svoju logiku, ale jedine vtedy, keď na danú problematiku nahliadam z hore uvedeného pohľadu. Lenže môj pohľad má diferencovanejší charakter. Nie som žiaden antiglobalista, aj keď z doterajšej povahy textu, môže mať čitateľ tento mylný pocit.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mám celkom solídny prehľad čo sa týka veľkých známych medzinárodných medzivládnych organizácií, summitov a fór. Dospel som k názoru, že oveľa prevratnejší charakter ako združovanie sa najsilnejších ekonomík napr. práve do zoskupenia G20, kde ide čisto o marketingový ťah na upokojenie jednoduchého obyvateľstva s tvrdením, že „my niečo riešime" alebo „keď sa tu stretneme tak „xy" vecí vyriešime", by radšej mala byť konečne vhodne doriešená Reforma OSN, konkrétne Bezpečnostná rada OSN a všetky ostatné orgány ako aj ECOSOC a iné.

Predsa keď niektorá krajina potrebuje na multilaterálnej úrovni riešiť určité veci s krajinami ako Čína, India, Brazília a iné, nepotrebuje sa kvôli tomu stretnúť na pôde G20. Vyslovene ide o status, o akýsi prominentný klub najsilnejších ekonomík fungujúci na medzivládnej úrovni, ktorý sa posúva z G8. No spomeňme si, čo prevratné priniesla alebo vyriešila aj slávna G8. Nič dych vyrážajúce. Mám „blbý" pocit, že cieľom týchto „mega" stretnutí je pocit dôležitosti, povoziť sa trošku v limuzíne, poprechádzať sa po červených kobercoch a nastaviť tvár pre vždy pripravených fotografov. Pýtam sa sám seba, nemajú dosť priestoru počas celého roka stretnúť sa a prerokovávať povedzme krízové scenáre na nespočetnom množstve iných fór? Máme UN, WTO, IMF, WB, WEF a iné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetky zoskupenia začínajúce na „G a číslo", ktorých je medzi rečou značné množstvo, slúžia vyslovene na diplomatické hry, ktoré signalizujú druhým hráčom skryté posolstvá. To skutočne dôležité sa skrýva v drobnej, detailnej a teda precíznej práci v rôznych špecializovaných výboroch alebo orgánoch, ktoré tie hlavné návrhy a riešenia vypracovávajú a predkladajú pred vrcholných politikov, ktorí sa ako som spomenul tak radi stretávajú na spomínaných „večierkoch". Budem sa opakovať, no naozaj nestačila by taká obyčajná videokonferencia, páni? V časoch krízy by sa mohlo predovšetkým aj trošku šetriť a postupne sa rozumne pokúšať o naštartovanie ekonomiky alebo nie?

Tibor Švarda

Tibor Švarda

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  1x

The man who is trying not to become a man of success but rather a man of value. Absolvent Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Žijúci a pracujúci v Zürichu vo Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  Na zamyslenieSvetové dianieFilmový kútikTýždeň vo sveteČínaFotky

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu