reklama

Ekotopfilm vs Jeden svet

Zatiaľ čo sú krásne letné chvíle už súčasťou nedávnej minulosti, sychravá či mrazivá jesenná atmosféra sa nám tlačí do našej dennodennej reality. Novopríchodiace ročné obdobie nevyhovuje každému z nás, asi nebudem ďaleko od pravdy, keď si budem myslieť, že ho obľubuje len menšina. Ale niektorí (vrátane mojej maličkosti) sa na nadchádzajúce obdobie tešia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Samozrejme dôvodov je viac. Jeseň praje rôznym aktivitám, medzi ktoré patrí aj pre príklad čítanie všemožných vecí, pozeranie zaujímavých filmov, nebodaj dokumentov a celkovo leňošenie vo vyhriatej domácnosti s druhou polovičkou má svoje prednosti. Ja sa na jesenné obdobie z roka na rok teším aj kvôli festivalom dokumentárnych filmov ako Ekotopfilm, ale hlavne Jeden svet.

Zopár ročníkov som už úspešne absolvoval a teší ma fakt, že je cítiť kvalitatívny posun. Týmto textom nechcem robiť v žiadnom prípade nejaké promo, ale možno ním zaujmem nových potenciálnych návštevníkov, ktorí obľubujú podobné akcie, ale informácie o festivaloch sa k nim zatiaľ nedostali. Mňa na ne pred niekoľkými rokmi upozornili tiež moji priatelia a neľutoval som.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porovnajme teda tieto dva zaujímavé festivaly. Základný rozdiel je hneď v zameraní. Kým Ekotopfilm už z názvu napovedá, že ide o ekologické témy aj s nálepkou trvalo udržateľného rozvoja, Jeden Svet prináša dokumenty zo širokého spektra tém, približuje život a problémy v rozvojových krajinách, fungovanie demokracie v otáznych štátoch, diktátorské režimy, boj za slobodu, ale aj sociálne a ekonomické témy, stretnutia kultúr a mnohé iné. Niekedy sa stane, že môžete mať možnosť vidieť jeden alebo viac identických filmov na oboch festivaloch, keďže filmy komunikujú širší okruh tém a napríklad taký dokument o ekológii v Číne nepochybne otvára aj politické otázky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale to vôbec nevadí, výhodou je, že programy oboch festivalov sú včas na internete dostupné a môžete si včas všetko naplánovať. Preto ma teší, že v Bratislave je medzi nimi len týždňová prestávka a mám príjemný pocit, že tieto festivaly sa efektne dopĺňajú či už časovo ako aj tematicky. Ďalej treba spomenúť, že tieto festivaly sa počas roka dostanú aj do regiónov, minimálne do Košíc, ale neskôr aj do menších miest, minimálne Jeden svet.

Ekotopfilm, odhliadnuc od pomerne výraznej reklamy, pritiahne v prvom rade tým, že vstup je zadarmo počas celého festivalu. Musím ale podotknúť, že ako býva zvykom - všetko čo je zadarmo, nemá valnú kvalitu, tento festival je veľkou výnimkou. Vďaka značnému množstvu sponzorov si môžeme, my diváci, vychutnať solídnu kvalitu bez vyťahovania peňaženiek. A hlavne festival sa tvári nesmierne odborne, cez jeho odborné sprievodné programy či diskusie, čiže keď ste zvedaví na expertov z oblasti ekológie alebo iných blízkych odborov, diskutujúcich alebo odpovedajúcich na otázky z publika smelo do toho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja sa teším na dva dokumenty od Pavla Barabáša, ale celkovo je na festivale 11 slovenských dokumentov, čo je v celku fajn počet. Medzinárodné filmy sľubujú obohacujúci zážitok hlavne z oblasti moderných technológií. Začína už tento pondelok a premietania budú v kinosálach nákupného centra Aupark.

Netajím sa tým, že Jeden svet je môj obľúbenec. Ide o prvotriedny festival, ktorý jeho návštevníkovi sľubuje veľmi silný zážitok. Témy tohto festivalu sú ako magnet, je ťažké si vybrať, lebo všetky sú niečím príťažlivé. Priznávam tento festival nie je najlacnejší, ale keď si porovnáte ceny filmov v kinách, je to o polovicu lacnejšie a to si môžete kúpiť aj permanentku, ktorá je výhodnou investíciou, keď plánujete ísť na štyri a viac dokumentov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Navyše peniaze idú na užitočné veci ako napr. rozvojová pomoc poskytovaná OZ Človek v ohrození. Popri viac ako 60-tich dokumentoch môžete navštíviť zaujímavé diskusie aj so zahraničnými hosťami alebo vypočuť si koncert či pozrieť divadlo, výstavy a mnohé iné veci. Tento rok bude situovaný na piatich miestach v Bratislave a bude trvať až šesť dní čiže od 3. do 8. novembra, čo je milé prekvapenie, lebo môžete vidieť viac a taktiež klasicky hlasovať za najlepší film. Zaručujem Vám, že tento festival Vás obohatí minimálne o nové informácie, ale taktiež o nezabudnuteľné pocity, keďže tu uvidíte naozaj autentické zábery z rôznych častí sveta.

Na záver pripájam linky na obidva festivaly.

http://www.ekotopfilm.sk/index.php

http://jedensvet.sk/

Tibor Švarda

Tibor Švarda

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  1x

The man who is trying not to become a man of success but rather a man of value. Absolvent Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Žijúci a pracujúci v Zürichu vo Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  Na zamyslenieSvetové dianieFilmový kútikTýždeň vo sveteČínaFotky

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu