reklama

Top 10 vedeckých poznatkov o sexe a príťažlivosti

Leto je v plnom prúde. Uhorková sezóna vrcholí. Aj preto som sa rozhodol, že sa aspoň na chvíľku na tomto mieste nebudem zaťažovať politickým a ekonomickým dianím všade vôkol nás. Vypínam. Budem sa radšej zamýšľať nad tým, čo v tomto období pravdepodobne trápi nezanedbateľnú časť populácie. Top témou na leto, ako srší zo všetkých trendy magazínov, je sex a príťažlivosť. Keďže som na webe objavil kopec zaujímavých štúdií, pozriem sa na danú tému z vedeckého hľadiska. Blogger Eric Barker, ktorý píše pre Wired, má na internete skvelý blog (http://www.bakadesuyo.com/) o novinkách v psychologickom výskume na danú tému. Prinášam niektoré z jeho najviac fascinujúcich poznatkov o sexe a príťažlivosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu


1. Dievčatá sa naozaj idú zblázniť zo psov

„Pravdepodobnosť, že muž získa ženské telefónne číslo, sa zvyšuje trojnásobne v sprievode psíka."

Psychology Today


2. Mužov viac priťahujú ženy, ktoré nosia červenú farbu

Z dvoch experimentov vyplynulo, že v prvom prípade sa muži pýtali intímne otázky ženy v červenom oproti žene v zelenom tričku a v druhom prípade si muži vybrali, že chcú sedieť pri žene v červenom na rozdiel od ženy v modrom tričku.

"Red and romantic behavior in men viewing women" in the European Journal of Social Psychology

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


3. Bohatí muži priťahujú ženy, kým mužom je ukradnuté, či sú ženy bohaté

Experiment, kde sa porovnávali reakcie na vysoké postavenie (majiteľ strieborného Bentley Continental GT) a neutrálne postavenie (majiteľ červeného Fordu Fiesta ST) cieľového modelu. Výsledky ukázali, že muž s Bentley bol vyhodnotený výrazne atraktívnejšie na ratingovej stupnici 1-10, oproti držiteľovi Ford Fiesty. Muži neboli ovplyvnení danou manipuláciou, pretože nebol zistený žiadny významný rozdiel medzi príťažlivosťou k obom ženám na základe auta.

"Effect of manipulated prestige-car ownership on both sex attractiveness ratings", from Br J Psychol. 2010 Feb;101(Pt 1):69-80. Epub 2009 Mar 19

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Ženy sa rady nechávajú bozkávať na krk a muži nemajú potuchy prečo tomu je tak

Podľa Wiliama Cane, autora The Art of Kissing: „Dámske obľúbené miesto k bozku, okrem úst, je krk. 96 % žien uviedlo, že sa im páči bozk na krk, zatiaľ čo iba okolo 10 % mužom sa to páči."

5. Ak Vás žena miluje, je viac pravdepodobné, že kvôli vám bude predstierať orgazmus

Model predpovedá, že láska, formálne definovaná ako zmes altruizmu a sebectva, zvyšuje pravdepodobnosť predstierať vyvrcholenie, ale skôr pre ženy ako pre mužov. Veď to je vlastne upokojujúce zistenie. Ak má váš partner orgazmus, ste buď veľký milovník, alebo je to veľká láska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mialon, Hugo M., The Economics of Faking Ecstasy (October 25, 2010)

6. Ženy majú sex, aby si liečili bolesť hlavy, aby donútili mužov vyniesť smeti a milión iných dôvodov

Na základe novej štúdie psychológov z Austinu je spochybnený názor, že ženská sexuálna motivácia je viazaná výhradne k romantickým citom alebo rozmnožovaniu. Ženy sú motivované šokujúcim spektrom dôvodov, ktoré siahajú od bežných (ja som sa nudila), so zmyslom pre dobrodružstvo (chcela som vedieť, aké to bude pred svadbou), a od altruistických (bolo mi ho ľúto) po hraničiace so zlom (chcela som mu dať sexuálne prenosnú chorobu).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7. Nie je to Vaša chyba, že nemôžete odtrhnúť oči od atraktívnych ľudí

Výskum ukázal, že ľudia majú tendenciu pozerať sa dlhšie na atraktívne ako neatraktívne tváre. Výsledky naznačujú, že krása tváre automaticky súťaží s vždy prebiehajúcou kognitívnou úlohou pre priestorovú pozornosť.

"Can beauty be ignored? Effects of facial attractiveness on covert attention" from "Psychonomic Bulletin & Review"


8. Zlomené srdce naozaj môže viesť k infarktu

Viac ako 2 % všetkých infarktov v USA mali priamy súvis so zlomeným srdcom. 98 % Američanov zažilo neopätovanú lásku. Rozvod preukázateľne znižuje mužskú dĺžku života v USA o 3,7 roka.
TLC's Sextistics: Your Love Life

9. Ľudia, ktorí majú viac sexu, fantazírujú taktiež viac o sexe

„Tí ľudia, ktorí majú najviac aktívny sexuálny život, zdá sa, majú aj najviac sexuálnych fantázií, a nie naopak. Niekoľko štúdií preukázalo, že frekvencia fantázie pozitívne koreluje s frekvenciou masturbácie a súlože, počtom celoživotných sexuálnych partnerov a samostatne hodnotenou sexuálnou túžbou."

Scientific American quoting Leitenberg and Henning's 1995 paper "Sexual Fantasy"


10. Vaša babička nebola taká cudná ako Vás ona a spoločnosť dlhé roky klamlivo presviedčali

Viac ako 9 z 10 Američanov, mužov aj žien, malo predmanželský sex, tvrdí nová štúdia. Vysoké hodnoty platia aj na ženy narodené v roku 1940. Ide o jasné spochybnenie predstáv, že ľudia boli v minulosti viac cudní. Toto je tzv. REALITY-CHECK RESEARCH. „Predmanželský sex je normálnym správaním pre drvivú väčšinu Američanov, a bolo tomu tak po celé desaťročia." Poznamenáva autor štúdie Lawrence Finer. Podľa jeho analýzy malo 99 % respondentov sex do veku 44 rokov a 95 % ho malo pred svadbou.

msnbc.msn.com

Samozrejme, fakt, že sú dané štúdie z Ameriky, neznamená, že pre nás v Európe nič neznamenajú. Skôr naopak. My ľudia, sme proste emočné tvory a naše správanie a reakcie v sebe nesieme ako špecifický kód, ktorý máme zapísaný v génoch od nášho počiatku a veľmi pomaličky ho modifikujeme.

Bonus: Zmeškané týždne:

24. týždeň vo svete: Čína zažila škandál, keď obyvateľka mesta An-kchang, bola prinútená ísť na interrupciu v siedmom mesiaci tehotenstva, na čo sa spustila vlna nevôle.

25. týždeň vo svete: Sýria sa prihlásila k zostreleniu tureckej vojenskej stíhačky.

26. týždeň vo svete: Francúzsky socialistický prezident Francois Hollande začal plniť svoj program a zvýšil minimálnu mzdu v krajine.

27. týždeň vo svete: Na stretnutí tzv. Priateľov Sýrie, ktoré sa uskutočnilo v Paríži, sa nezúčastnilo Rusko s Čínou.

28. týždeň vo svete: Americký ústavný súd rozhodol, že zdravotná reforma prezidenta Obamu je v súlade s ústavou.

29. týždeň vo svete: Silvio Berlusconi vyhlásil, že na budúci rok chce znovu kandidovať a byť talianskym premiérom, čo ihneď viedlo k zníženiu ratingu talianskeho dlho.

30. týždeň vo svete: Oswaldo Payá, nositeľ ceny Andreja Sacharova, kubánsky disident zahynul pri autonehode.

31. týždeň vo svete: Kofi Annan rezignoval na post špeciálneho vyslanca OSN a Ligy arabských národov pre Sýriu. pošli do vybrali.sme.sk

Tibor Švarda

Tibor Švarda

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  1x

The man who is trying not to become a man of success but rather a man of value. Absolvent Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Žijúci a pracujúci v Zürichu vo Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  Na zamyslenieSvetové dianieFilmový kútikTýždeň vo sveteČínaFotky

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu