Tááákže, trošku motivácie na začiatok,...ideme sa snažiť trafiť do tohto výsledku:
Aby bolo jasné aj slepým spoluobčanom, ktorí si môj článok užívajú pomocou čítačky,... Ideme po chrumkavých, jemne až silne pikantných kuracích krídelkách v typickej buffalo omáčke s "americkými zemiakmi" (i keď tento pojem je v amerike známy asi tak ako "usa hotdog" z bodegy) a nejaká tá zelená obloha aby sa nepovedalo.
Asi vám už zoplo, že základom tohto receptu sú kuracie krídelka a zemiaky, obe z týchto surovín je bežne dostať v potravinách (bla-bla-bla), my nakupujeme toť dole v "samoške", dobre tam solia chodníky, takže je menšia pravdepodobnosť, že sa o palici zrúbem:
Okrem toho budeme na 2 porcie potrebovať ešte nasledovné ingrediencie:
Jedlo teda vychádza zhruba 2 a pol euri na osobu čo je pri našom dôchodku vcelku priaznivé číslo na nedelný obed. Ale pustime sa už do prípravy. Surové zemiaky umyjeme, a nakrájame na štvrtinkové mesiačiky aj spolu so šupkou. Celé to treba hodiť na plát alobalu, pridať trochu olivového oleja, soli a korenia na kurča. Znalí veci a miest kde sa dá kúpiť v týchto kulinársko-pravekých končinách poriadne korenie, môžu pridať sýrijskú špecialitu, korenie "7 korení". Na zemiaky ako stvorené:
A ešte to korenie:
Následne otvoríme balenie s krídelkami a za stáleho miešania ich poriadne umyjeme pod vlažnou tečúcou vodou:
A teraz sa dostávame k jednému z kľúčových momentov tohto receptu. Pravé Buffalo chicken wings treba poriadne nakrájať. Každé krídelko sa skladá z troch častí. Tá najviac na ľavo sa vyhadzuje a nevstupuje ďalej do receptu. Stredná časť sa nazýva "wing" (krídelko), a pravá nesie názov "drum stick" (palička na bubon). Nasledujúca fotka by vám mala bližšie ozrejmiť ako krídelka krájať. Chce to trochu praxe, ale potom to ide od ruky:
Akonáhle sa nám krídelka podarilo spracovať podľa priloženej schémy, je treba ich vykúpať v olejovom kúpeli. Pripravíme ho z pol deci olivového oleja, pol deci vody, kuracieho korenia, a soli. Jednotlivé kúsky mäsa namočíme do kúpela a rovnomerne rozložíme na predpripravený plech pokrytý papierom na pečenie. Na stranu položíme zemiaky "hermeticky" zabalené do alobalu. Predtým ako celý tento zázrak vložíme do rúry, posypeme kura ešte červenou paprikou. Kontrola správnosti -- ak nie ste úplni kuchynskí analfabeti, mali by ste mať pred sebou niečo nasledovné (plus mínus autobus):
Pokiaľ ste doteraz nezapli rúru (chyba, tak ako ja), tak ju zapnite teraz na obojstranný ohrev a nastavte na 200 °C. Pointa krídelok je tá, že musia byť poriadne prepečené a od kosti pôjdu pohľadom. Pokiaľ je treba sa na ne pozrieť dva krát, spravili ste niekde chybu tak ako napríklad soudruzi vo všelijakých pokutných reštauráciach po Bratislave, ktorí sa snažia pripraviť krídelká na panvici. Samotné vypekanie bude trvať niekde medzi 45 - 60 minútami, záleží od rúry, stavu krídelok a stupňa nervozity vašich stravníkov. Nezabúdajte občas obrátiť a premastiť pierkom, tak aby krídelká zotrvali stále šťavnaté. V každom prípade sa fixujte skôr na finálny výsledok ako uplynutý čas. Vaše krídelká (a v závese aj zemiaky) su hotové, pokiaľ vyzerajú zhruba takto:
Doteraz no problemo. Keďže nám wingsy zákerne chladnú na kuchynskej doske, treba rýchlo pristúpiť k príprave pikantnej "Buffalo" omáčke, ktorá odlišuje toto jedlo od zbytkov, ktoré dostanete v Pipi Grille. V dostatočne veľkom hrnci je treba roztopiť kus masla (v ilustrácii som použil moju obľúbenú značku "President" a teraz si uvedomujem, že som to zabudol spomenúť v zozname ingrediencií -- sorry):
Štipľavé omáčky používam nasledovné, ale je možno s rovnakým efektom (tipnite si akým) použiť nejakú habanero omáčku, napríklad Tabasco:
Keď sa maslo dostatočne rozpustí, nalejte podľa ľubovôle ekrazit, rozmiešajte a keď to dostane konzistentnú formu, dolejte asi polku polievkovej lyžice bežného kuchynskéh octu. Na fotke je hrniec už zadrbkaný, omylom som fotil až pri prípave druhej várky. Vy ako Buffalo nováčikovia nasledujte avšak popísaný postup.
Akonáhle máme rozmiešaný ocot v omáčke (5 sekúnd max.) bereme hrniec z ohňa preč, hodíme dnuka krídelka, prikryjeme pokrývkou a zhruba minútu sa napodobňujeme pohyby barmana so shakerom. Omáčka sa tak krásne dostane do krídiel, pričom pokrývku otvoríme až pri konečnom podávaní na stôl:
Podávame spolu so šalátom (kde ste sa flákali, dávno mal byť na začiatku spravený aby pekne "sadol" - systém všetko pokrájať,pomiešať, trochu olivového oleju, práškového cukru, soli a octu):
Už nám stačí len pekne prestrieť...
...a bašta sa môže začať:
Nakoniec len dodám, že táto pochúťka vznikla niekedy okolo roku 1935 v americkom bare "Anchor bar" v Buffalo, štát New York:
pričom pri použití všetkých tých amerických chémii, vyzerajú ich krídelká takto:
Skúste tie moje, nebudete ľutovať! A teraz pekne poctivo podľa dohody, viete kto máte klikať na Facebook like! ;-))))
Do zjedenia,