S vareškou - chilsky bôbový šalat

V komentároch jedného môjho Španielskeho okienka ste mi napísali že mate záujem aj o nejaké juhoamerické recepty. V Chile som objavila mnoho dobrôtok, hlavne teda zeleniny a ovocia ktoré som na Slovensku vôbec nevidela, alebo priam prehliadala. Jeden z tých nie veľmi populárnych bol práve bôb. U nás v rodine mame na tému "bôb" aj veselú historku ktorá stoji za to. Preto k tejto strukovine mam trošku "vyzácny" vzťah.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

family: arial; font-size: small;"> Istý č as môj otec pracoval ako  učitel na jednej poľnohospodárskej škole v  mestečku Melipilla , nedaľeko Santiaga. Tato škola mala aj poblíž polia, na ktorých sa š tudenti učili ako sa starať o úrodu. Mali tam zasadený aj bôb.  Začiatkom leta š kola mala finančné problémy a otcovi prestali plaťiť výplatu. Mesiac sme ako tak vydržali, ale nevedelo sa čo bude ďalej. Preto otec naliehal na  riaditeľa školy, aby mu jeho plat bol vyplatený. V jedno ráno pred našim domom zastal kamión. Otec sa divil, mama sa divila a my deti sme otvárali ústa. Otec sa dal do reči so šoférom a ten mu povedal  ze ma nejakú zákazku ktorú ma u nás vyložiť. Tak ju ten pán pekne  vysypal do nášho dvora. Bola to  velká kopa bôbu. Moja mama len krútila hlavou a môj otec povedal, " Mari toť je moja výplata". A tak sme v to leto predávali bôb po celej nasej štvrti. Moja mama sa naučila pripravovať bôb na "x"  spôsobov a do teraz je tat strukovina  dôležitym členom nášho domáceho jedálnička. :-)
A teraz Vám prikladám aj recept ktorý by ste si mohli doma skúsiť.

Bôbový š alát na chilský spôsob
potrebné suroviny 2 ½ kíl  bôbu 1 malú  cibuľu ½ strúčkú cesnaku 2 lyžičky na drobno nakrájanej petržlenovej  vňate vinný ocot, olej (olivoví alebo slnečnicový to je na Vás) a  soľ
Príprava: 1 Bôb povyberajte zo strukov a uvarte ho vo vode so  soľou 2 nechajte nech uvarený bôb vychladne vo vode v ktorej sa varil 3 po vychladnutí bôb  preceďte 4 cibuľu nakrájajte na malé kocky 5 zmiešajte spolu bôb, cibuľu a petržlenovú  vňať 6 pripravte nálev - zmiešajte pretlačený cesnak, olej, vinný ocot,  sol
Ak náhodou bôb nie je dosť mäkký pretože  už nie je najčerstvejší, odporúčam odstrániť povrchovú šupku. Viem je to piplačka, ale stoji to za to!
A teraz ako by tento recept znel po Š panielsky :
ENSALADA DE HABAS Ingredientes 2 ½ kilo de habas 1 cebolla pequeña ½ diente de ajo 2 cucharadas de perejil picado Vinagre, aceite, pimienta y sal
Preparación Desgrane las habas y cuézalas en agua con sal; déjelas enfriar en el agua de cocción y cuélelas. Pique la cebolla en cuadritos finos y mezcle con el perejil y las habas. Una el ajo molido al aderezo. En la época en que las habas ya no están muy tiernas y su cutícula ha engrosado, deberá deshollejarlas.


Hasta la victoria amigos a dobru chuť!

gladys tapia

gladys tapia

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentalne zijem mimo slovenska.http://www.pospanielsky.com/ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEnriquespanielcinaChileinerecepty

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu