Španielske okienko xyz - pan pan pan

Ak by sa ma niekto spytal na to, co mi najviac chyba zo Slovenska tu v Spanielsku bez vahania odpoviem, " CHLIEB!" Ten nas slovensky, vonavy a chutny. S chrumkavou hnedou korkou ktora sa tak pekne ligoce. "Jaj, uz zas slintam."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Od kedy zijem mimo Slovenska, vzdy hovorim, ze ak by sme ten nas chlebik sem do Spanielska dovazali, spravili by sme dieru do sveta, pretoze Spanieli by boli nasi najvacsi odberatelia. Oni velmi radi papaju lahodne veci. A aby som si potvrdila moju teoriu, spravila som si aj taky maly prieskum. Viacero mojich priatelov zo spain uz ochutnalo ten "nas chlebik kazdodenny" vdaka tomu, ze som ho sem priviezla. Doslova sa nevedeli "dozrat".

Vy ktory ste spanielcinari, uz asi velmi dobre viete ako sa povie chlieb po spanielsky. A pre tych ktory to nevedia len tak na rozcvicku: "Pan".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na trhu tu existuju rozlicne druhy chlebika takze podme si ich precvicit:

pan baguette - bageta, tu v spanielsku asi najpopularnejsi a najbeznejsi...a koniec koncov asi aj najlacnejsi

pan bimbo - toastovaci chlieb, Bimbo je znacka tohto druhu chleba, asi ta najstarsia a najznamejsia, tak tomuto druhu chleba prischol tento nazov

pan negro - chierny chlieb

pan integral - grahamovy alebo skor integralny chlieb

pan artesanal - pan rustico - pan de leña - vsetky tieto nazvy sa pouzivaju na chlebik robeny rucne, v peciach vykurovanych drevom, na taky ten vidiecky sposob...tym padom by mal byt tento chlebik chutnejsi a aj drahsi :-)

SkryťVypnúť reklamu

pan de palles - takto sa vola "sedliacky" chlieb v katalansku

pan de chapata - je chrumkavy a velmi nadychany, ja ho mam radsej ako bagetu ale stale to nie je ten nas chlebik

Chilsky chlieb:

Ak by ste navstivili Chile, tak by ste mozno casto poculi namiesto slova pan, ine slovo, pancito co je zdrobnelinka na chlieb, "chlebik, chlebicek". Predava sa na vahu, takze ked pojdete do obchodu pytajte si "Por favor, me da medio kilo de ..... ?:

... pan amasado [pan amasado]

... hallulla [ajuja]

... marraqueta [marraketa, dajte si zalezat na dvojitom rr]

... colisa [kolisa]

... cachito [kačito]

A este jedna taka perlicka. V Chile existuje jeden taky vyraz na dobreho cloveka co znie takto:

SkryťVypnúť reklamu

"Es mas bueno que el pan" ["Es mas bueno ke el pan"]. - Je lepsi ako chlieb.

Nechavam Vam tu velmi zaujimavu prednasku na temu Chlieb/Pan od znameho spanielskeho znalca o chlebe, Iban Yarza. Tento clovek nielenze vyraba neuveritelny chlebik ale vie aj o nom velmi zaujimavo rozpravat, ma jeden velmi zaujimavy blog o chlebe a prelozil aj knihu Dana Leparda ktora je zasvetena chlebiku. Vychutnajte si ju pretoze Vas pohladi nielen na dusi ale aj na zaludku.

Hasta la victoria amigos!

gladys tapia

gladys tapia

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentalne zijem mimo slovenska.http://www.pospanielsky.com/ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEnriquespanielcinaChileinerecepty

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu