reklama

Svet je plný problémov a ešte aj toto...

Genderovo neutrálni študenti jednej z českých univerzít majú problém. Nemôžu nájsť toalety určené pre ich pohlavie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Problém je už to, keď nemôžete nájsť wecko, ale ak ich tam máte niekoľko na výber a ani jedno sa nehodí pre uspokojenie vašich fyziologických potrieb, tak to musí byť neskutočne veľká trauma pre stepujúce TO (ospravedlňujem sa, ale nechcem uraziť neutralitu, tak radšej píšem TO).

Vystresovaní študenti sa preto rozhodli spísať petíciu, ktorú z dôvodu objektivity a významu uvádzam v plnom znení:

____

My zde podepsaní žádáme o označení toalet na MUNI jako ,,genderově neutrální". Studentům se často stává, že nemohou nalézt toalety určené jejich pohlaví, což může vyústit v nepříjemné situace a mít negativní dopad na jejich zdraví. V nejhorší situaci se ocitají studenti, kteří se identifikují jako nebinární. Naplnění fyziologických potřeb je více než důležité pro efektivní práci na půdě školy, i proto je pro nás blízkost a vhodné označení toalet velmi důležité.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedním ze špatných příkladů, které chceme změnit, je nelogické umístění pánských toalet v prostorách Katedry Výtvarné výchovy (naproti učebně 13), většina jejíchž studentů jsou ženy.

P.S.: Nejedná se o nahrazení všech binárních toalet, ale o přidání/změnu nějakých již existujících na neutrální.

_____

Nuž, je smutné, že v 21. storočí, zatiaľčo nám, celkom viditeľne binárnym, je sveta žiť, lebo vieme, k čomu sa postaviť alebo na čo si sadnúť, sa nebinárni musia potýkať s dilemami, ktoré im spôsobujú nepokoj a životné traumy.

Či aj my na Slovensku máme na vysokých školách takéto problémy, neviem. My tu zatiaľ riešime ešte len ministra financií a kým sa dostaneme k weckam pre nebinárnych, chvíľu potrvá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moja osobná skúsenosť s weckami je zatiaľ len taká prízemná a z pohľadu českých študentov zanedbateľná: prídem na wecko (na stanici, na odpočívadle, v zdravotníckom zariadení,...) a aj by som vedela ako a čo, ale niekedy nemám do čoho, lebo misa je rozbitá, plná lebo ukradnutá.

A či príde do takéhoto holowecka bez misy, splachovača, umývadla či točky binárny alebo nebinárny, je celkom jedno. Každý sa s tým musí (trauma-netrauma) nejako vysporiadať po svojom. V tomto je to u nás na svetovej úrovni: vsjo róvno.

Zdroj:

https://www.petice.com/genderov_neutralni_wc_na_masarykov_univerzit

Věra Tepličková

Věra Tepličková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  958
  •  | 
  • Páči sa:  15 296x

V prvom rade som manželka, mama a babička, ktorá nadovšetko miluje svoju úžasnú rodinu. Profesionálne som sociálna pedagogička a vychovávateľka s viac ako 26 ročnou pedagogickou praxou. Už viac ako 10 rokov sa venujem štúdiu ľudského temperamentu. Fascinuje ma pozorovať a študovať správanie ľudí, medziľudské vzťahy v rodinách, pátrať po príčinách problémov a hľadať možnosti ich riešenia. Mojim krédom je citát Marca Vitruvia Pollia: Rodičia majú dať deťom na cestu veľkú výbavu, ktorá by pri stroskotaní lode vyplávala spolu s nimi na hladinu. Zoznam autorových rubrík:  LampáreňS politikmi netancujem.Výchova a vzdelávanie inak.Keď už nič, tak rýmy...Zo života ...Maličkosti z temperamentovej poradne...NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu